Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Indeklima

Et godt indeklima sikrer, at du blandt andet undgår fugt og svamp i boligen. Med vores vejledninger, kan du se, hvordan du selv kan sikre et godt indeklima i din bolig.

Godt indeklima

Vi opholder os indendørs mange timer i døgnet. Derfor kan indeklimaet have en meget stor indflydelse på vores sundhed og velvære.

Vil du sikre et godt indeklima i din bolig, er der en række ting, du kan gøre. Det handler især om at mindske fugten og dermed også risikoen for svamp i boligen. På siden her vi samlet nogle gode råd og en masse gør det selv-vejledninger, som kan hjælpe med at sikre et godt indeklima i din bolig.

Indeklima-måling

Luftfugtigheden er en vigtig faktor for dit indeklima. Den kan du tjekke med et hygrometer, som er billigt at anskaffe sig. Målingen skal foretages tre gange om dagen over en længere periode. Hvor høj luftfugtigheden bør være, afhænger af årstiden.

Indeklima luftfugtighed

Den relative luftfugtighed bør:

  • ligge mellem 25% og 65%
  • ligge under 65% om sommeren
  • ligge under 45% om vinteren.

Tørt indeklima

Er dit indeklima for tørt, kan give en fornemmelse af tør hud, øjne og slimhinder. For din bolig kan det tørre indeklima betyde, at trægulv og -døre trækker sig mere sammen. Den nemmest måde at hæve fugtniveauet på er med en befugter, der tilfører fugt til luften.

Fugt i hjemmet

Gennem madlavning, tøjvask, bad og andre almindelige gøremål i hjemmet afgiver en almindelig familie med to voksne og to børn omkring 10 liter vand om dagen. Det er vigtigt, at dit hjem kan komme af med vandet, så det ikke sætter sig møbler, vægge og træværk og med tiden udvikler sig til fx skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: 15 myter om skimmelsvamp

Undgå fugt i boligen

Vil du forbedre dit indeklima, skal fugten flyttes ud. Der er flere måder, du kan hjælpe dit hus af med fugten. Det nemmeste og mest effektive, hvis du vil forbedre indeklimaet, er et lufte grundigt ud. Det bør gøres tre gange om dagen i fem til 10 minutter. Du kan også vælge fx at installere et ventilationsanlæg. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i vores gør det selv-vejledninger her på siden.

LÆS OGSÅ: Monter en ventilator på badeværelset og få frisk luft

Fugt i kælder

Ofte er kælderen et af de steder, hvor det er sværest at komme af med fugten. Derfor har vi samlet en hel stribe artikler om, hvordan du netop får et bedre indeklima i din kælder. Dem finder du her: Undgå fugt i kælderen

LÆS OGSÅ: Så farlige er ægte hussvamp

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage