Få mere lys i etplans-hus med gitterspær

Ovenlys kan være en udfordring i et typisk 70’er-hus med lav taghældning og gitterspær. Vi har fået en arkitekt til at give 3 bud på, hvordan man kan lukke lyset ind.

Ovenlys er en oplagt løsning, hvis stuen virker mørk og trist. Men i et typisk 70’er-hus med lav taghældning og gitterspær er det ikke så nemt at gå til. Vi søgte hjælp hos en arkitekt. Se hans tre bud på, hvordan man kan lukke lyset ind.

Stuen før:

Selvom der er store vinduer ud mod haven, virker stuen mørk og indelukket, fordi tagudhænget tager alt lyset. Udhænget på taget rager næsten to meter ud fra huset.

1. Loft til kip

Beskrivelse:
Vi fjerner både spærfod og tænger på tagspærene og hæver loftet helt op til kippen. Så kan vi sætte vinduer i taget og få masser af lys. På tegningen er der ud over et vindue i taget også blevet plads til et vindue
på specialmål i gavlen.

Metode:
En limtræsbjælke oppe i kippen støtter spærene, så både tænger og spærfod kan fjernes. Den ene ende af bjælken lægger an på yder­muren, den anden på en stolpe midt i stuen. Stolpen står på et støbt fundament under gulvet. Gulvet skal reetableres, og loftet skal isoleres og beklædes med gips.

Tilbud hos tømrer:
300.000 kroner.

Loft til kip

Alle forhindringer er væk, og nu er der plads til lige så mange ovenlysvinduer, man kan drømme om.

2. Glastag i udhænget

Beskrivelse:
Det store problem i stuen er, at det næsten to meter brede udhæng med brunt listeloft stjæler alt det lys, der burde komme ind ad de store sydøst­vendte vinduer ud mod haven. Derfor fjerner vi listeloftet og skifter tagpladerne ud med armeret glas.

Metode:
Udhænget er en integreret del af tagkonstruktionen, så for at kunne blotlægge spærene skal der lukkes af og isoleres ind mod den varme del af taget. Når de armerede glasplader er monteret på toppen af spærene, skal der laves en overgang mod tagpladerne og nogle justeringer på vindskederne.

Tilbud hos tømrer:
142.000 kroner.

Glastag i udhænget

Det gennemsigtige glastag giver et virkelig flot lysindfald, hvis man sørger for at holde det rent.

3. Lyskasse med synligt spær

Beskrivelse:
Vi sætter to store Velux-vinduer (94 x 160 cm), ved siden af hinanden med et synligt tagspær imellem. Det giver næsten 3 kvm vinduesareal. Det, der virkelig gør forskellen, er, at lysningen laves med skrå sider, så hullet i loftet bliver på 5,5 kvm.

Metode:
Vinduerne sættes i udefra. Først derefter skærer vi hul i loftet, fjerner isoleringen og bygger forskalling til lysningen. Bagsiden af lysningen fores med 300 mm isolering ind mod loftet. På indersiden monteres først dampspærre, og så beklædes det hele med fibergips. Til sidst spartles der, så den nederste kant mod loftet bliver knivskarp.

Tilbud hos tømrer:
49.000 kroner.

Lyskasse med synligt spær

Den store lysning giver masser af lys i stuen. Det ene vindue er elektrisk, så der kan komme frisk luft ind.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Loft