Loft

Etablering af nyt loft? Eller udskiftning, renovering og reparation af gamle lofter? Her har vi samlet alle vores artikler og videoer om gipslofter, pudslofter, akustiklofter og trælofter, så der er masser af hjælp at hente til det hele.

Se alle artikler om loft

Lofter - typer

De mest almindelige typer lofter er træloft og gipsloft.

Din egen smag og tidens trends er ofte det, der ender med at bestemme, hvilket loft, du vælger. Og så selvfølgelig praktiske forhold som isolering, akustik og økonomi.

Udover de to mest oplagte materialer til loftbeklædning, træ og gips, findes der forskellige typer af plader fx plader af træbeton, også kaldet Troldtekt.

Pladerne var tidligere mest brugt i industrilokaler, men i de seneste år er pladerne blevet mere og mere almindelige at bruge som loft i enfamilieshuse, ikke mindst på grund af deres lyddæmpende egenskaber.

Det kan være frustrerende, hvis der er dårlig akustik i boligen, men det rette loft kan være med til at dæmpe støjen.

LÆS MERE: Dæmp støjen med lyddæmpende plader

Nyt loft eller renovering af loft?

Et gammelt og slidt loft behøver ikke nødvendigvis betyde, at du skal have et helt nyt loft. I mange tilfælde er det nok at reparere og renovere det gamle loft ved fx at male det, hvis det er et træloft, eller ved at reparere med puds, hvis du har et gipsloft.

I andre tilfælde kan dit loft være for slidt, så du fx må montere et nyt træloft eller bygge et nyt gipsloft.

Her på siden finder du alle vores byggevejledninger om loft samt en masse gode råd om, hvordan du bygger, vedligeholder og reparerer dit loft.

Loftbeklædning - hvad skal du vælge?

Der er naturligvis fordele og ulemper ved de forskellige lofttyper, og du skal vælge den type loftbeklædning, som passer bedst til din bolig.

Gipsloft

Et gipsloft er særligt velegnet, hvis du ønsker et nedsænket loft.

Hvis du bygger dit loft af gipsplader, får du et loft, som bidrager positivt til akustikken, og gipspladerne vil desuden være med til at holde på varmen i din bolig.

Et loft af gipsplader giver derudover indtrykket af et pudset loft. Men i modsætning til gammeldags puds, vil gipsplader med filt sikre dig en stærkere overflade, der ikke revner eller krakelerer.

To lag gips, gerne med pladerne vendt i hver sin retning, giver dig et stærkt loft. Og spartler du det helt rigtigt, bliver alle samlinger usynlige.

LÆS MERE: Sådan: Korrekt opbygning af gipsloft

Hvis du har et træloft i forvejen, kan du enten vælge at tage det ned, inden du sætter gips op, eller du kan skrue gipspladerne fast i træloftet. Men det kræver, at du er helt sikker på, at træloftet sidder solidt fast. Ellers skal du tage det ned.

Hvis du har pudsede lofter i dit hus, kan det sommetider betyde lidt mere vedligeholdelse. Særligt hvis pudsen begynder at falde ned, eller hvis der opstår revner i dit pudsloft.

I denne vejledning viser vi dig, hvordan du hurtigt og enkelt selv kan reparere dit pudsloft: Så NEMT reparerer du et hul i loftet

Hvis der er kommet revner i dit pudsloft, er der ingen grund til at gå i panik. Det er ret almindeligt, at der kommer revner i loftet, men i langt de fleste tilfælde er det ikke alvorligt, og du kan selv udbedre skaderne. Læs mere her: Græd ikke over revner i loftet

Er du blevet træt af dit pudsloft og orker du ikke at reparere den gamle loftspuds, kan du bygge et nyt loft med gipsplader.

Læs her hvordan: Lynhurtigt gipsloft

Hvis du har et træloft af profilbrædder, men hellere vil have et gipsloft, kan du faktisk montere gipsplader ovenpå profilbrædderne.

LÆS MERE: Gipsloft på profilbrædder - sådan gør du!

Træloft

Et træloft er en nem og klassisk løsning, når det kommer til lofter. Mange parcelhuse har trælofter.

Et træloft er typisk bygget af profilbrædder, som samles med fer og not. Der findes dog også forskellige typer af profilerede træpaneler.

Har du et gammelt træloft, som måske med tiden er gulnet eller er blevet slidt, kan du overveje, om du skal montere et helt nyt loft, eller om det er nok blot at renovere og reparere det gamle.

Hvis du allerede har et træloft, men vil skifte det ud, kan det være nødvendigt at fjerne det gamle først, hvis du er usikker på, hvad der ligger bag brædderne, og om der fx skal etableres en ny dampspærre.

Har du et pudset loft, skal du have bygget et skelet, der skal skrues solidt fast i loftbjælkerne, inden du kan gå i gang med listeloftet. Herfra er det blot at starte fra en ende af.

Hvis du har et gipsloft, kan du nemt og hurtigt få et træloft i stedet, hvis du montere et nyt træloft ovenpå det gamle. Læs her hvordan: Monter et nyt træloft

Er det ikke nødvendigt med et helt nyt træloft, kan du sagtens nøjes med at reparere og renovere det gamle. Tit behøver det ikke andet end en omgang maling, før det ser ud som nyt.

Du kan læse mere om, hvordan du maler træloftet her:
Lyst og lækkert loft
Perfekte hvide flader

Er der huller fra søm, revner mellem brædderne eller afskallet maling, vil slibning og afvaskning kunne gøre underværker.

LÆS MERE: Så let reparerer du dit profilloft

Hvad koster det at få lavet nyt loft?

Prisen på et nyt loft afhænger selvfølgelig af flere faktorer.

Det kommer fx an på, hvilken type loft du vil have, og hvilke materialer du skal bruge til at bygge loftet med. Det skal dog nok kunne lade sig gøre at købe billig loftbeklædning, uanset om du skal bygge et træloft eller et gipsloft.

Hvis du skal montere et nedhængt gipsloft, bliver det typisk lidt dyrere, end hvis du monterer dit nye gipsloft ovenpå det gamle loft.

Nye plader eller brædder kan du ofte finde forholdsvist billigt i de fleste byggemarkeder.

Udnyttelse af loftrum

Hvis der er et større loftrum med høj rejsning i dit hus, som ikke benyttes, er det en oplagt mulighed at benytte loftrummet til beboelse.

Hvis det ikke er en mulighed for dig at bygge en tilbygning, kan du isolere og sætte gipsplader op i tagetagen for at få de ekstra kvadratmeter.

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Udnyt tagetagen

Vil du have mere luft og højt til loftet, kan du (alt afhængigt af tagkonstruktionen) lave loft til kip.

Loft til kip betyder, at dit loft følger dit tags udvendige hældning op til kippen dvs. tagryggen i stedet for at være vandret.

LÆS MERE: Kan du få loft til kip?

Har du skråvægge på loftet, kan det sommetider være en udfordring at indrette og finde møbler. Du kan se alle vores byggevejledninger om at bygge skræddersyede og tilpassede møbler her: Møbler - byg dem selv

Isolering af loft

Uanset om du har opbevaring på loftet, eller bruger dit loft til beboelse, er det altafgørende, at dit loft er isoleret godt.

Det kan endda spare dig en helt del penge på varmeregningen, hvis dit loft er velisoleret.

Læs mere her: Isolering af loft

Side 1 / 2