Har du fået møl i klædeskabet eller køkkenet?

Møl er typisk noget, vi forbinder med vores bedstemors klædeskab, hvor en flot pelsfrakke kunne være et rent slaraffenland for det lille kryb. Men møl er stadig en flittig husgæst, og specielt larverne kan lave en masse ballade i tøjet, møblerne og i køkkenet. Du kan heldigvis selv gøre meget for at bekæmpe dem.

Møl er et af de mest almindelige insekter i Danmark, og kan betegnes som en undergruppe af sommerfuglene.

Det voksne insekt gør ingen skade, men møllarverne fra enkelte arter kan være rigtig træls at få inden for døren.

Ligesom alle andre insekter, kan det være svært at holde møl ude af hjemmet. De kan for eksempel flyve ind ad de åbne vinduer, når du lufter ud, eller du kan komme til at tage dem med hjem i madvarer fra supermarkedet.

Problemet opstår først, hvis møllet lægger æg, og der kommer larver i klædeskabet eller køkkenet.

De er ikke sundhedsskadelige for mennesker, men kan gøre stor skade på tekstiler og madvarer.

Det er primært klædemøl og frømøl, der laver ballade i boligen. Natsværmeren hører også til mølfamilien, men gør ikke skade på hverken tekstiler eller fødevarer.

Et møl er typisk omkring 4-8 mm langt og har frynser på bag- og forvingekanten.

Møl og møllarver trives bedst i høje temperaturer og er derfor mest aktive om sommeren.

Møl i klædeskabet

Du kan være uheldig at have en ekstra gæst med, når temperaturen stiger og vintergarderoben bliver pakket væk.

Hvis tøjmøllet får mulighed for at lægge æg i kassen med uldtøj og vinterfrakker, der står uforstyrret i flere måneder, kan det være en ubehagelig overraskelse, når det findes frem igen. Hvis tøjet er opbevaret i et uopvarmet rum, kan larverne gå i dvale og på den måde overleve vinteren.

Forholdene påvirker også, hvor hurtigt møllets æg klækker.

Tøjmøllets æg klækkes typisk mellem 4-10 dage om sommeren og op til 3 uger i koldere vejr. Larvestadiet kan vare fra 1 måned og op til 2 år.

Forskellige tøjmøl

Der er to arter af tøjmøl:

  1. Klædemøl
  2. Pelsmøl

Klædemøl laver huller og løse tråde i uldtøjet, mens pelsmøllet kan være skyld i, at pelsen falder i totter på den fine frakke.

Klædemøllet har gyldne vinger, der har et spænd på 12-17 mm. Larven er hvid og kan blive op til 13 mm lang. Pelsmøllet kan kendes på de mere grå-brune vinger.

Larverne fra tøjmøl spiser helst ’naturlige’ tekstiler, der kommer fra animalske kilder og indeholder keratin, men kan forsøge at spise kunststoffer og bomuld, hvis der er mangel på de foretrukne fødekilder.

Huller i tøj fra klædemøl

Ser du denne type huller i dit uldtøj, har du muligvis haft besøg af klædemøl i dit klædeskab.

Møl i køkkenet

Hvis du har fået møl i køkkenet, er det med stor sandsynlighed et frømøl, eller en sjælden gang et melmøl, det drejer sig om.

Et frømøl er tofarvet og får larver, der spiser nødder, gryn og andre tørrede fødevarer. Den har et vingespænd på 10-15 mm, og har brunlige forvinger og gråhvide bagvinger. Larven er hvid med et gulligt skær, og kan blive op til 12 mm.

Larvernes spind er ofte det første tegn på frømøl.

Frømøllets livscyklus afhænger meget af forholdene. I et miljø på omkring 20 grader vil ægget klække i løbet af 7-8 dage, mens larven bliver fuldvoksen på 35 dage.

Melmøllet lægger gerne sine æg i mel, og fordi larvernes spind er særligt klistret, får det melet til at klumpe sig sammen.

De er mest et problem i møllerier, hvor de for eksempel kan tilstoppe rør. Du kan også være uheldig og finde en larve i melposen derhjemme, men det er heldigvis sjældent.

Møl i køkkenet

Finder du møl i køkkenet, er der sandsynligvis tale om frømøl.

Sådan undgår du møl

Den bedste måde at undgå møl i klædeskabet er at sørge for, at skabet er rent.

Tøj, der skal opbevares i en længere periode uden at blive brugt, skal være helt rent og lægges i for eksempel en lufttæt pose.

Klædemøl trives bedst i høj luftfugtighed, og derfor er der blevet færre klædemøl med årene på grund af moderne opvarmningsmetoder.

Det er ikke kun i klædeskabet, du skal være opmærksom på tøjmøllet. De kan også gemme sig i møbler og tunge tæpper, der er lavet af naturlige tekstiler.

Der er typisk en højere luftfugtighed i kælderen og på loftet, så det er ikke her, du skal opbevare vintertøjet.

Sådan slipper du af med møl

Et almindeligt husråd, når det gælder bekæmpelse af møl, er at bruge eddike.

Eddike har et højt syreindhold, som møl ikke kan tåle, og kan være et alternativ til kemiske behandlingsmidler, hvis du for eksempel har kæledyr eller mindre børn i hjemmet.

Den største ulempe er, at det er de færreste, der har lyst til at dufte af eddike, så det kan være en dårlig løsning i det lange løb.

Tidligere var en pose med tørret lavendel i tøjskuffen et yndet middel mod møl, da den kraftige duft siges at virke afskrækkende på møl og andre insekter.

I dag er rødt cedertræ også blevet en populær løsning. Cedertræet indeholder en olie, der er giftig i store koncentrationer for mange insekter. Derfor kan duften holde møl væk, men til gengæld kan du risikere, at olien fra cedertræet efterlader mærker på tøjet.

Du kan få bøjler, der er lavet af cedertræ og trækugler, som kan lægges i lommen på for eksempel habitjakken.

En mølfælde udskiller det samme duftstof som hunmøllet, og tiltrækker derfor hanmøl.

Hvis du er i tvivl om du har møl, er mølfælden en god måde at få det afklaret på, men den kan ikke stå alene, når de skal bekæmpes.

Bekæmpelse af møl

Et gammelt husråd siger, at duften fra lavendel virker afskrækkende på møl.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skadedyr