Bekæmpelse af skadedyr
Som have- og boligejer er det næsten umuligt at undgå både små og store skadedyr, som søger tilflugt indendørs eller ødelægger haven af den ene eller anden grund.
Uanset om din bolig er plaget af mus, rotter, bananfluer eller myg, er der masser af hjælp at hente i artiklerne her på siden.
Hvad er skadedyr?
Der er tale om skadedyr, når både mindre og større dyr skader menneskets interesser. Det vil sige, når dyrene fx ødelægger ejendele, afgrøder eller fødevarer.
Skadedyr kan fx være:
- Møl, som spiser tekstiler i hjemmet.
- Kakerlakker og væggelus, som fx spiser fødevarer eller bider mennesker og efterlader ekskrementer i senge og andet inventar.
- Myrer, der fx udendørs undergraver terrassen eller indendørs går i tørvarerne.
I artiklerne her på siden om skadedyr kan du finde en masse hjælp og gode råd til at komme alverdens skadedyr til livs.
Skadedyr i hjemmet
Når du lever lunt, trygt og godt i din bolig, er det ikke unormalt, at boligen også bliver et dejligt tilflugtssted for mange forskellige slags skadedyr.
Det er ingen skam at have skadedyr i hjemmet - det betyder blot, at dit hjem er rigtig rart at være i for dyrene, fordi der er varmt og føde.
Forskellige skadedyr i huset
Der er ingen steder i hjemmet, som skadedyrene ikke vil bryde sig om. Du kan derfor både opleve, at der kommer skadedyr i køkkenet, på badeværelset, i tøjskabet, soveværelset, og der kan sågar komme skadedyr i træværket.
Hvis du eksempelvis finder små, afgnavede huller i træværket i dit hus, skal du tage det meget alvorligt, da det kan være borebiller eller husbukke, som har været på spil.
Læs mere her: Sådan bekæmper du borebiller og husbukke
Husbukke og borebiller er ikke farlige for mennesker som sådan, men de kan forvolde store skader på trækonstruktioner, hvilket på sigt kan blive meget farligt for dit hus.
Finder du små insekt-agtige dyr på badeværelset, har du sandsynligvis fået besøg af enten sølvfisk eller skægkræ.
Både skægkræ og sølvfisk er meget små i størrelsen og er forholdsvis ufarlige. De kan dog lave store skader i hjemmet, hvis de fx begynder at spise dine bøger eller tapetet.
De små dyr kan være tegn på for meget fugt i hjemmet, og det er derfor vigtigt, at årsagen til dem findes.
Læs mere om sølvfisk og skægkræ her.
Skadedyr i køkkenet
Dit køkken vil ikke kunne undgå i perioder at være et lækkert spisekammer for alskens både større og mindre skadedyr.
Du kan fx opleve, at der kribler myrer rundt på køkkenbordet eller i sukkerskålen. Det kan virke harmløst, men kan være sundhedsskadeligt for mennesker.
LÆS MERE: Bekæmpelse af myrer - sådan gør du!
Har skraldespanden stået lidt for længe, eller er frugten i frugtskålen begyndt at gære, kan du næsten være sikker på snart at blive invaderet af bananfluer.
De små flyvende bæster kan være drønirriterende, men heldigvis kan du let selv lave bananfluefælder og slippe af med dem igen.
Læs her, hvordan du bliver fri for bananfluer: Sådan slipper du for bananfluer i hjemmet
Skadedyr på loftet
Har du hørt puslelyde fra loftet? Så skal du reagere hurtigt.
Der skal ikke mindre end en lillebitte sprække til, før der er skabt en indgang til loftet for fx mus, rotter og mår.
Der vil altid være rotter og mus i området omkring din bolig, fordi de holder til i naturen og kloakkerne. Mus og rotter udgør en stor sundhedsrisiko, og det skal derfor tages meget alvorligt, hvis du har fået mus eller rotter i huset.
Har du fået rotter på din grund, skal du altid huske at anmelde det til kommunen.
Læs mere om mus og rotter i artiklerne her:
Rotter finder altid en vej
Hold øje med rotter!
Slip af med mus!
Rotterne vil ind i dit hus!
Hvis det ikke er hverken mus eller rotter, som er kommet ind i hjemmet, kan der i stedet være tale om måren.
Husmåren er ikke som sådan farlig for mennesker, men den kan alligevel være til stor gene på grund af larm, og fordi den gerne spiser isoleringen. Derudover flytter måren også ofte ind med en fæl lugt, fordi den efterlader ekskrementer og døde byttedyr ved sit skjulested.
Læs mere om mår her: Sådan slipper du af med måren på loftet
Skadedyr i haven
Det er ikke alle skadedyr, som kommer ind i dit hjem. Nogle skadedyr nyder i stedet godt af din have som bolig.
Du vil fx kunne opleve skadedyr i græsplænen. Ser du små jordbunker komme frem fra græsplænen, bor der måske muldvarper under jorden.
Muldvarpen kan være irriterende for dig som haveejer, selvom det egentlig er et harmløst skadedyr for dig som menneske.
Muldvarpen spiser insekter og forbedrer derudover jordens luftindhold og dræning, så der er delte meninger om, hvorvidt det lille, lidt nuttede dyr, skal bekæmpes.
Bliv klogere på muldvarpen her.
De små jordknolde i græsset kan også komme fra mosegrisen, som lidt ligner muldvarpen. Forskellen på muldvarper og mosegrise er dog, at mosegrisen er 100% vegetar. Den spiser derfor ikke orme og insekter, men holder sig udelukkende til rødder, frugttræer og andet grønt.
Mosegrisen holder gerne til nær vådområder, men hvis du både oplever jordknolde i græsset, og bliver din køkkenhave spist, så kan det måske være en idé at undersøge, om der i stedet skulle være mosegrise på færde.
Læs mere her: Mosegrise - sådan bekæmper du dem
Har du større dyr fx kvæg og heste, vil du sandsynligvis opleve, at de plages af klæg og hestebremser. Hestebremsen holder sig helt væk fra mennesker, mens klægen derimod både bider og suger blod fra mennesker.
Du kan læse meget mere om klægen og hestebremsen i artiklerne her:
Klægen – hold den blodsugende flue på afstand
Hestebremser - sådan kan de bekæmpes
Er alle skadedyr farlige?
Det er ikke alle skadedyr, der er farlige for mennesker.
Hvis de udgør en sundhedsrisiko ved fx at gå i fødevarer eller efterlade afføring i hjemmet, kan det være meget alvorligt og sundhedsskadeligt for mennesker.
Nogle skadedyr gør kun skade på inventar og er på den måde til gene for mennesker. Andre skadedyr holder sig kun til at gøre skade i haven eller ved at være en plage for dyr.
Et skadedyr, som dog kan være farligt for både dyr og mennesker, er flåten.
Selvom det hedder en “skovflåt”, kan de sagtens bo i den vilde have og i byen.
Flåter er en mide, der suger blod fra fugle og pattedyr, dvs. også mennesker og husdyr.
Et flåtbid er i sig selv ikke nødvendigvis farligt, men flåterne kan være bærere af alvorlige sygdomme såsom Borrelia og TBE, der kan give hjernebetændelse.
Du skal derfor altid være opmærksom på flåter, når du har været i skoven eller i haven.
Læs meget mere her: Farlige flåter spreder virus i Danmark