1. HULLER I RISTE OG DÆKSLER Hvis dæksler og riste er defekte eller mangler, kan rotterne uden større besvær klatre op gennem brønden og dermed ud af kloakken.
2. UTÆTTE UDLUFTNINGSRØR Hvis der er et hul i udluftningsrøret på loftet, kan rotterne få adgang. Du skal derfor sikre dig, at rørene ikke har utætheder, og husk, at rotter kan komme igennem et hul på størrelse med en tokrone - altså bare to centimeter er nok! Tjek også, at faldrørsudluftningen på taget er afspærret med en rist.
3. SPRÆKKER I SOKKEL OG FACADE Du skal sørge for, at huller i murværk, sokkel og facade er lappet og lukket. Ikke kun for at passe på varmeregningen og fugtskader, men også fordi den slags sprækker kan være en vej ind for rotter og mus.
4. AFLØBSRISTE En rotte kan løfte mere end et kilo, så den kan sagtens fjerne en rist over et gulvafløb, hvis ikke risten sidder ordentligt fast. Så sørg for, at ristene er skruet godt fast, særligt ved gulvafløb i kældre.
5. UBRUGTE RØR Der kan være grene af kloaksystemet, der ikke er i brug. Er der ubrugte rørledninger, vil de være tørre, og her kan rotterne have reder. Ubrugte rør skal blændes ved afgreningen.
6. TRÆER OG BUSKE Sørg for, at rotterne ikke kan kravle op på taget via træer og buske. Rotter er gode til at klatre, og de kan altså også sagtens kravle op på taget via et træ. Vores råd er, at du beskærer buske og træer, så der er mindst 40 cm’s afstand til huset.
7. KLOAKRØR OG FALDSTAMMER Kloakrør og faldstammer kan lukkes af med en rottespærre - en blokade af rustfrit stål, som rotterne ikke kan gnave sig igennem. Den monteres typisk i stikledninger og regnvandsledninger ud til det store kloaknet. Rottespærren forhindrer rotterne i at komme ind, men problemet er, at der allerede kan være rotter i stikledningen, når rottespærren monteres. Rottespærren skal installeres af en autoriseret kloakmester, og prisen løber op i omkring 3.000 kroner - og der kan være udgifter forbundet med TV-inspektion af kloakken.
5 ting, rotterne elsker
1. NEDFALDSFRUGT PÅ GRÆSPLÆNEN Du har måske aldrig tænkt over det, men de rådnende æbler, blommer og pærer er faktisk guf for rotter, som altså ikke lever hele deres liv i kloakkerne. De forvilder sig også op til overfladen efter føde, og haven kan være et veritabelt spisekammer. Derfor skal du jævnligt gå haven igennem og samle nedfaldsfrugt og andet guf for rotter sammen.
2. MADAFFALD I KOMPOSTEN Kompostbunken er endnu en buffet for rotter. I hvert fald hvis du komposterer forarbejdede fødevarer som kogte grøntsager og rester af kød. Hvis kompostbunken ikke skal lokke rotter til, bør den kun indeholde haveaffald og utilberedte grøntsager som kartofler, gulerødder, porretoppe og lignende. Hvis du vil kompostere forarbejdede skal du investere i en rottesikret kompostbeholder. Sådan en kan købes for 500 kroner i byggemarkedet.
3. EN OVERFLOD AF FUGLEFODER Det er hyggeligt med fugleliv i haven, men det gælder om at gøre det så svært som muligt for rotter at komme til fuglefadet. Fuglefrø på et foderbræt er som et pænt opdækket bord for en rotte, som er ganske glimrende til at klatre i træer eller op ad en pæl. Det bedste, du kan gøre, er at placere en tynd, rund stang et godt stykke fra træer og buske. Så er det sværere for rotter at klatre op. Falder der foder på jorden, skal det fejes op, så det ikke tiltrækker rotterne.
4. GODE GEMMESTEDER OG RODEBUNKER Rotter kan godt lide gemmesteder, så derfor bliver grunden omkring huset mere tillokkende, hvis det roder. Er du i gang med en ombygning, vil der ofte stå byggematerialer tæt på huset, og det kan være et godt gemmested for rotter. Derfor bør du så vidt muligt undgå rod tæt på dit hus.
5. HØNSEGÅRDE Et hønsehus og en hønsegård er guf for en rotte. Hønsefoder lokker dem til, og derfor er det meget vigtigt, at du sikrer dig, at rotter ikke kan få adgang til spanden med foder. Desuden bør du hæve hønsehuset et stykke over jorden, så det bliver endnu sværere for rotterne at komme til. Sørg for at bruge finmasket hønsetråd, som rotter ikke kan komme igennem.