Kan du skifte fra halogen til LED?

Du kan ikke bare skifte over til LED uden også at skifte den gamle transformer – heller ikke selvom spottene lyser og umiddelbart ser ud til at virke.

Skift fra halogen til led

Moderne LED har samme form som de gamle halogen. Derfor passer de også i de samme spots. Men der skal mere til, hvis de skal fungere ordentligt.

Når de gamle halogen-spots springer, er det nærliggende at skifte til moderne, energieffektive LED-spots med en betydeligt længere levetid. Det er dog en større operation, hvis du vil have glæde af LED’s fordele.

LED-spot er kræsne

Selvom du måske kan få de nye LED-spots til at lyse med den gamle transformer, så kræver de en moderne LED-driver for fungere ordentligt. LED er nemlig meget “kræsen”, og tilsluttes de den forkerte strømkilde, går det alvorligt ud over både levetid og lyskvalitet.

Fem grunde til, at spottene lyser uden at fungerer ikke ordentligt

  1. LED-spots har en lang levetid – men kun hvis de får den korrekte spænding. Hvis ikke, dør de hurtigt.
  2. LED fungerer kun med jævnspænding
  3. LED giver for lav minimumsbelastning
  4. LED kræver en blød og kontrolleret opstart
  5. LED kræver en ens spænding

Artiklen gennemgår, hvorfor de fire ovenstående grunde er et problem, og så hjælper den dig med at vælge det rigtige udstyr, hvis du ønsker at skifte fra halogen til LED.

Derfor ser de ud til at virke uden at gøre det

Nogle gange kan den gamle jernkernetransformer eller en nyere elektronisk transformer godt få lys i de nye LED-spots. Men de virker ikke, som de skal, og spottene vil dø længe før den påståede levetid, som typisk ligger på 15.000-25.000 timer.

Vekselspænding:

En gammeldags jernkernetransformer producerer vekselspænding, som skiftevis løber den ene og den anden vej rundt i ledningerne. Hvis transformeren har en effektiv spænding på 12 volt, er den maksimale spænding 17 volt. Sætter du et LED-spot, som altid har brug for jævnspænding, til jernkernetransformeren, vil spottet, hvis det overhovedet lyser, kun lyse, når spændingen løber den ene vej.

Spottet vil derfor blinke 25 gange i sekundet. Det er ikke altid, det kan ses med det blotte øje, men det vil gå ud over lyskvaliteten og levetiden. Maksimalspændingen på 17 volt vil også reducere levetiden betydeligt.

Minimumsbelastning:

Elektroniske transformere har brug for en minimumsbelastning for at fungere. Sammenlignet med LED har halogenspots et betydeligt højere forbrug. Du vil derfor kunne opleve, at minimumsbelastningen overholdes, hvis du som en test udskifter et enkelt spot til LED.

Når du så efterfølgende udskifter dem alle, reduceres den samlede belastning til et niveau, som transformeren ikke kan håndtere, og spottene vil derfor ikke lyse.

Hård opstart:

LED-spots har brug for en rolig opstart, hvor spændingen øges jævnt og kontrolleret over kort tid. Nogle elektroniske transformere øger spændingen øjeblikkeligt, og den gentagne, hårde opstart kan forkorte LED-spottets levetid.

Uens spænding:

LED-spots har brug for en ens, jævn spænding, og selvom en elektronisk transformer leverer jævnspænding, vil den i nogle tilfælde være en smule ujævn. Det kan forkorte LED-spottets levetid.

Sådan vælger du rigtigt

Vil du skifte til LED-spots, kan du med fordel tage udgangspunkt i de halogenspots, de skal erstatte. Selv må du dog kun installere sæt, der er købt samlet med LED-spots og LED-driver, og du må ikke korte af eller forlænge ledningerne. Samler du selv et sæt, skal det installeres af en autoriseret elinstallatør.

  • Da LED er mere energieffektivt, skal du ikke vælge et LED-spot med den samme effekt som halogenspottet – du skal vælge et, der matcher det. Fx vil et 12-volts LED-spot i god kvalitet på omkring 3,5 watt kunne erstatte et halogenspot på 35 watt. Halogenspottets effekt står på siden, og du kan finde oplysninger om LED-spottet på indpakningen og på internettet.
  • Beregn det samlede forbrug. Skal du fx udskifte seks spots, vil forbruget her være på 21 watt (6 x 3,5 watt).
  • Vælg en 12-volts LED-driver, der kan håndtere den samlede belastning på 21 watt – fx en med et belastningsområde på 5-30 watt.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Belysning