Belysning

Indret dit hjem med den rette belysning eller skift dine pærer til en mere økonomisk løsning. Uanset hvad, kan du på disse sider finde inspiration og vejledning til at indrette dit hjem med lys.

    Belysning - Lys til hjemmet

    Når vi indretter vores hjem, er den indendørs belysning afgørende for, hvordan et rum kommer til at fungere, og hvordan det bliver at opholde sig i. For at få den rigtige belysning er det ikke nok bare at hænge en pære ned fra loftet. Det er mange hensyn at tage, når du indretter dit hjem med belysning.

    Indendørs belysning

    Den vigtigste belysning i vores hjem er den indendørs belysning. Det er den indendørs belysning, der er med til at afgøre, hvordan stemningen er i hjemmet, og det er også den indendørs belysning, du skal tage stilling til, når du indretter et rum.

    Energivenlig LED

    Skal du installere ny belysning, så bør du anvende LED-pærer. De moderne pærer giver et behageligt lys, og så er de også gode ved din el-regning og miljøet, da de er enormt energieffektive. Når du vælger LED-pærer skal du kigge på pærens Ra-værdi, som angiver, hvor gode pærens lys er til at gengive farver. Derudover skal du kigge på pærens farvetemperatur, som bliver opgjort i Kelvin.

    LÆS OGSÅ: Sådan skifter du fra halogen til LED spots

    Belysning i badeværelset

    I badeværelset har du brug for en god grundbelysning, som du fint kan få fra spots i loftet. Det er meget vigtigt, at du også har en diffus belysning ved spejlet, så du ikke får skygger i ansigtet, når du kigger dig i spejlet. Har du kun har spots i loftet, får du nemt skygger i ansigtet, men de ophæves af en diffus belysning, som du fx får fra et par lamper med hvide glasskærme.

    Belysning i køkkenet

    I mange hjem er køkkenet et centralt rum, hvor hele familien mødes. Her laves ikke bare mad flere gange om dagen, der laves måske også lektier, bliver surfet på computer, spillet spil, hyggesnakket osv. De mange forskellige funktioner giver et blandet behov til din belysning. Rummet skal have et godt grundlys, og her er spots i loftet en god idé til belysning. Husk, at de ikke behøver at blive placeret med lige stor afstand imellem sig, men skal sidde der, hvor behovet for lys er. Et god belysning til køkkenarbejdet er et must, så du kan se, hvad du står og laver. Det kan du fx få ved at montere belysning under overskabe.

    Belysning i stuen

    Stuen er et rum, hvor du opholder dig meget og både spiser, læser, ser TV, slapper af, laver lektier osv. Derfor har du brug for både hyggelig belysning, arbejdslys, fleksibel belysning, fx med en lysdæmper, og såkaldt diffus belysning, der giver et mere generelt lys i rummet. Når du skal vælge lyskilder til stuen, skal du først og fremmest vælge nogle, der kan dække dit behov for belysning. Og når du vælger forskellige former for belysning, placeret i varierende højder, skaber du samtidig et dynamisk rum, som du har lyst til at opholde dig i.

    Udendørs belysning

    I de mørke måneder er det også vigtigt, at der er styr på den boligens udendørs belysning. Belysning af gangarealer er selvfølgelig vigtigt, så man kan komme sikkert rundt på grunden. Solcellelamper og systemer der kører på lavvolt baner vejen for, at du sagtens selv kan opsætte udendørs belysning. Fiberlys, som du eksempelvis kan lægge i din flisegang, er en anden flot og spændende måde at få udendørs belysning.

    LÆS OGSÅ: Udendørs belysning du selv kan sætte op