Intro
Vejledning
01
Beklædning
3
Trin
Beklædningen kan bestå af krydsfiner, rå kalmarbrædder eller måske lodrette lister. Her danner en krydsfinerplade underlag. Uden på krydsfineren monteres der fyrretræsbrædder både lodret og vandret for at skabe en dybdevirkning.
Denne type beklædning er billig og nem at lave. En anden fordel er, at baren bliver stivet godt af, når den beklædes med plader.
02
Bordplade
3
Trin
Der er mange ting at tage hensyn til, når baren skal udstyres med en bordplade. De første spørgsmål rejses allerede, når skelettet skal bygges, hvor højden på bordpladen skal vælges. Vi anbefaler en minimumshøjde på 110 cm på udskænkningssiden og minimum 90 cm på serveringssiden.
Der skal også tages stilling til materialevalget på bordpladen. Hårdttræ kan være en fordel pga. evnen til at modstå væsker, men fyrretræ er billigere og kan sagtens bruges – det kræver dog en ordentlig slutbehandling, så den kan tåle barlivet.
På serveringssiden er bordpladen ca. 90 cm høj og består af en limtræshylde, der er 40 cm bred og 2,5 cm tyk. Pladsen under baren kan nemt indrettes med hylder.
Bordpladen på serveringssiden af baren måler også 2,5 x 40 cm og er placeret ca. 105 cm over gulvniveau.
03
Behandling og detaljer
3
Trin
Strøm til køleskab, fadølsanlæg, lys eller noget helt fjerde kan nemt trækkes i skelettet, og selvom det er lidt mere lækkert, at der er lavet et rigtigt udtag, så må du nøjes med at trække en forlængerledning, hvis ikke du er elektriker - du må nemlig ikke lave det selv.
Hvilken slutbehandling baren skal have, er jo en smagssag, men i dette tilfælde er alt træ olieret, og det giver bare et flot rustikt udtryk. Om den skal olieres, lakeres, males eller noget helt andet, er op til dig.
Sørg for at mætte bordpladen godt med olie. Giv pladen olie på begge sider, for at undgå at den “slår” sig.
Hvis ikke du vil bruge penge på en elektriker, kan en helt almindelig forlængerledning være et godt alternativ.
Materialer
45 x 95 mm reglar (i alt 16 meter)
Bundreglar
- (A) 128,1 cm
- (B) 73,6 cm
- (C) 120,3 cm (45°)
- (D) 80,1 cm (45° x 2)
- (E) 75,3 cm (45°)
- (F) 35,4 cm – 5 stk.
Lodrette reglar:
- (G) 86,4 cm
- (H) 101,4 cm – 5 stk.
- (H1) 101,4 cm – 5 stk.
- (J) 45,4 cm – 4 stk.
Topreglar:
- (K) 30,9 cm
- (L) 46,3 cm
- (M) 40,8 cm (45° x 2)
- (N) 60,8 cm
- (P) 37,3 cm
- (Q) 81,7 cm (45° x 2)
- (R) 88 cm (45° x 2)
- (S) 51,8 cm
- (T) 55 cm
Desuden:
- 3 stk. 9 mm krydsfinerplader a 122 x 244 cm til beklædning
- 4 stk. 19 x 100 mm fyrretræsbrædder på 3,5 meter til beklædning
- Ca. 6 meter 2,5 x 40 cm limtræshylde til bordplader
- U: 95,5 x 40 cm U1: 140,4 x 40 cm
- V: 87 x 40 cm V1: 101,1 x 40 cm
- U2: 50,5 x 40 cm V2: 42 x 40 cm
- Ledning og stikdåse eller forlængerledning
- Skruer på 4,5 x 100 mm og 4 x 40 mm
- 10 vinkelbeslag (50 x 50 mm)
- Trælim
- Olie, lak eller maling specialværktøj
- Dyksav med føringsskinne
- Kap-/geringssav
Tidsforbrug
Ca. 10 timer.
Pris
Ca. 2.500 kroner.
Sværhedsgrad
Baren her er lige til at gå til. Du behøver ikke et kæmpe værktøjslager eller den store erfaring.
Tegning
Barens konstruktion
Hele barens skelet er bygget af 45 x 95 mm reglar. Start med at skære bundreglarne, og arbejd dig så opad derfra. Du kan skrue de lodrette reglar fast nedefra eller evt. montere dem med vinkelbeslag. I baren er der to bordplader, som hver især består af tre dele. Den længste plade (U, U1, U2) er serveringspladen. Den lidt kortere plade (V, V1, V2) monteres inde i selve baren.
