4 nemme genveje til meget bedre wi-fi

Livet er for kort til dårligt trådløst internet. Med en lille indsats kan du sagtens få en stabil wi-fi, der rækker ud i alle husets rum. Her er fire nemme løsninger, der koster fra 0 til 4.000 kr.

Wi-fi: Få bedre wi-fi i huset

Streamer man film og surfer på nettet, mens ungerne spiller netværksspil, kan det være nok til at gøre internettet langsomt og ustabilt i hjemmet.

Trådløst netværk er blevet næsten lige så vigtigt som strøm og varme i huset. Men mange kæmper forgæves for at få internettet til at nå ud i alle husets rum.

Det kan der være mange grunde til. Det trådløse udstyr er måske ikke længere godt nok til familiens forbrug af internet.

Hvis udstyret ikke fejler noget, kan ujævne signaler og dårlig rækkevidde skyldes usmart placering af routeren. Etager, vægge og inventar kan tage brodden af selv et kraftigt signal. Det giver især problemer i store huse.

Sådan får du bedre netværk

Uanset årsagen til den dårlige wi-fi-dækning i hjemmet er der flere metoder til at løse problemet. Og det behøver hverken være besværligt eller koste penge. Nogle gange er den optimale løsning dog at købe nyt netværksudstyr.

Undersøg hos din udbyder, om du har den mest ideelle forbindelse til dit behov. Hvis du bestilte forbindelsen for mange år siden, kan du i mange tilfælde opgradere til et hurtigere abonnement for ingen eller få kroner ekstra.

1. Placering - Få det bedste ud af dit netværksudstyr

En overdimensioneret sort boks med kraftige antenner og kabler pynter ikke just i stuen. Derfor er det fristende at gemme sin netværksrouter væk i et skab, under et møbel eller i kælderen. Men det gør blot det trådløse signal svagere, og så får man problemer med både rækkevidde, stabilitet og styrke. De trådløse signaler skal kunne sendes og modtages så uhindret som muligt for at være effektive.

Bare det at flytte routeren fra gulvet og op på en hylde i øjenhøjde kan forbedre signalet markant.

  • Jo mere centralt du kan placere routeren, desto bedre.
  • Justér routerens antenner. Brug appen Wi-Fi Analyzer til at se, hvilke positioner der har den største effekt på det trådløse signal.
  • Undgå at stille routeren i et skab, under et bord, i et lille rum omgivet af tykke mure eller op ad spejle og vinduer.

FLYT TRÅDLØST UDSTYR

Sørg for, at din router ikke står for tæt på forstyrrende elementer, fx tv, musikanlæg, tykke mure, spejle og vinduer.

De trådløse signaler skal kunne vandre uforstyrret.

2. Opgradering - udskift den gamle router

Hvis dit router fra internetudbyderen er nogle år gammelt, har det sikkert svært ved at følge med dine behov for film, musik og andet fra internettet.

Din udbyder, fx YouSee eller Telenor, vil i mange tilfælde gerne sende dig en ny og bedre router - gratis. Gør udbyderen opmærksom på, at den gamle router ikke længere fungerer. Du kan dog blive afkrævet 2-300 kr.

Det er stadig billigere end at købe en router, der skal tilkobles det gamle router. Her får du til gengæld den nyeste teknologi og masser af funktioner. For cirka 1.000 kr. kan du få en glimrende AC-router, der kan håndtere alt dit trådløse udstyr.

AUTOMATISK KANALSKIFT

En router af nyere dato kan indstilles til automatisk at finde den trådløse sendekanal, der forstyrres mindst af naboernes routere. Se i manualen, hvordan du skifter kanal og frekvens i routerens indstillinger.

3. Trådløs forlænger - nem og billig forbedring med en wi-fi-extender

Skal du bruge internetsignalet langt fra routerens placering, eller har du et stort hus, kan du forlænge eller forstærke signalet med en wi-fi-extender. Det er en nem og billig måde at få det trådløse signal ud i områder, hvor hjemmets router ikke gør det godt nok.

Sæt wi-fi-extenderen i en stikkontakt i nærheden af routeren. Tryk på routerens WPS-knap (knappen med to pile), og hold den inde i fem-otte sekunder.

Tryk herefter på extenderens WPS-knap, og hold den inde nogle sekunder. Kort efter vil extenderens LED-lampe signalere, at den er forbundet til netværket.

Log på extenderens netværk fra fx en computer eller mobiltelefon. Adgangskoden står på enheden eller i manualen. Du kan eventuelt senere ændre koden.

4. Den ultimative løsning - supernemt netværk - perfekt til et stort hus

Mesh-enhederne bør placeres, så de står frit fremme. Sæt dem der, hvor du vil have dækning, men inden for en anden enheds rækkevidde.

Mesh er navnet på et netværkssystem, der er nemt at installere og legende let at bruge. Det kan dække selv store huse med en velsmurt wi-fi-forbindelse.

Systemet består af to eller flere enheder, som kan placeres rundt omkring i hjemmet. Det geniale er, at der kun oprettes ét netværksnavn, uanset hvor mange mesh-enheder du tilslutter.

Du skal blot følge den installationsguide, der passer til systemet, og som kan hentes til din mobiltelefon.

Et mesh-system kan gøre en kæmpe forskel for wi-fii hjemmet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indretning