Vinkælder i viktualierummet

Er du så heldig at have en ubenyttet viktualiekælder? Så kan du nemt shine det op til et lækkert rum, som fx en vinkælder.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
4.000 kroner
Vinkælder

Umiddelbart virker den gamle viktualiekælder ikke særlig indbydende eller anvendelig. Der er plads til 200 flasker vin i det restaurerede viktualierum.

Intro

Et viktualierum i kælderen kan umiddelbart virke lidt ubrugeligt, men faktisk er det nemt og overskueligt at restaurere, så du får et nyt lækkert og brugbart rum.

Her er rummet blevet udnyttet til en lækker vinkælder med et karakteristisk gulv af vinpropper, men det kan også bruges til fx pulterrum.

Vi guider dig igennem processen med trinbilleder og forklarende tekster.

Du får også en materialeliste, så du kan se, hvilke materialer der er brugt.

Vejledning

01
Sådan gør du 8 Trin

Viktualiekælderen her er kun 2 m² og 150 cm i højden. Det levner ikke plads til mange anvendelsesmuligheder, men som fx vinkælder er det helt perfekt - både når det gælder størrelse og den konstante temperatur.

Inden flaskerne kan lægges på plads på hylderne, skal rummet have en gennemgribende renovering. Væggene pudses, gulvet støbes, loftet isoleres, og der sættes loftsbrædder op og bygges en ny trappe. Den har et særligt trin, der kan trækkes ud, så det også kan fungere som siddeplads.

Gulvet er noget særligt - støbt med en lille fordybning, så der kan lægges et felt med vinpropper. Reolerne er købt færdige, men har fået nye hylder til vin.

En gammel viktualiekælder vil ofte være lidt fugtig, og hvis pudsen derfor er begyndt at falde af, skal den gamle puds væk, så du kan pudse nye vægge op. Det er smart at bruge en kalkmørtel, hvis der er lidt fugtigt, fordi den er diffusionsåben og lader væggen “ånde”.

Gulvet her er skævt og rettes op med selvnivellerende flydespartel. Når det er rettet op, får det her endnu en gang flydespartel rundt om en støbeform, der fastgøres midt på gulvet. Så kommer der en fordybning, som skal fyldes med halve vinpropper og dækkes med en glasplade, så gulvet bliver plant.

1

Den gamle puds bankes af væggene - alt det, der sidder løst, fjernes, indtil underlaget bliver fast. Væggene pudses op på ny med kalkmørtel, der er diffusionsåben, så væggene kan “ånde”.

2

Gulvet gøres plant med flydespartel, der er selvnivellerende. Først gøres hele gulvet plant. Derefter bygges en form, så der kan laves en fordybning midt på gulvet. Rundt om formen fyldes op med flydespartel.

3

Gulvet males med epoxymaling. Hullet i gulvet har en dybde på 3 cm, der svarer til højden på en halveret prop plus en glasplade. Det var her nødvendigt at dele glasset i tre stykker for at få det ned i kælderen.

4

Korkpropper halveres med en skarp kniv. 800 korkpropper er skåret over til gulvet her. Det tager lang tid og er hårdt arbejde. Korkpropperne er skaffet på en lokal vinbar.

5

Propperne limes fast i hullet i gulvet i det viste mønster. Når propperne er fastgjort, lægges der glas ovenpå, så det bliver plant med det blå gulv.

6

Der bygges en ny trappe ned til kælderen. Brædderne er høvlede fyrretræsbrædder, der blev tilovers fra et andet projekt. I vangerne er der fræset riller til trinnene. Et af trinnene er bredere, så det kan trækkes ud.

7

Der laves nye hylder til reolerne. Der saves buer med stiksav, så flaskerne ligger sikkert. De får olie som trappen, så alt træværk er ens. Reolerne samles nede i kælderen, da de ellers er for store til at komme derned.

8

Væggene males med en diffusionsåben maling. Loftet er isoleret og beklædt med loftsbrædder. Rørene til vandmåleren gemmes væk bag en kasse. Og så mangler der ellers bare at blive lagt vin på hylderne.

Materialer

 • Kalkmørtel
 • Flydespartel (selvnivellerende)
 • Epoxymaling
 • Diffusionsåben silikatmaling
 • Brædder til trappe og kasse
 • Lim (her No More Nails)
 • Vinpropper
 • Vinreoler
 • Olie med valnøddeglød
 • 1 glasplade, 6 mm tyk
 • Loftsbrædder

Tidsforbrug

1 uges tid.

Pris

Ca. 4.000 kr.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at bygge en tæt støbeform til hullet i gulvet, så der er styr på flydespartlen.

Video

Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Kælder