Byg en luksusskammel af resttræ

Vi viser, hvordan du bygger en billig luksusskammel af gamle trærester - på en weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
800 kroner
Luksusskammel af resttræ

Brug dine trærester og byg en luksusskammel med flotte samlinger.

Intro

Hvis du for eksempel har skåret ud til køkkenvask og har et stykke køkkenbordsplade tilovers, kan det bruges til andet end blot et spækbræt. Vi viser dig, hvordan du laver et enkelt, lyst og stilfuldt møbel med lækre dyvelsamlinger.

I vejledningen kan du se, hvordan du:

  • skærer og høvler skamlens ben
  • limer skamlen sammen med stærke limsamlinger
  • laver en skabelon til identiske lameller
  • laver perfekte dyvelsamlinger

Vejledning

01
Snorlige ben 4 Trin

Placér stykket på bordrundsaven med den tilrettede side ind mod landet. Skær seks ben (A) på 3,8 x 4,0 x 44,5 cm. Når det første ben er skåret, skal du høvle kanten på pladen, inden du skærer det næste.

2

Indstil din elhøvl, så det passer med, at du skal give de seks ben (A) to eller tre strøg for at få dem til at måle 3,8 x 3,8 cm. Skær herefter to bundstykker (B) i samme tykkelse, men med en længde på 33,2 cm.

3

Skær benene (A) og bundstykkerne (B) til i kapsaven, så de får smig den rigtige vej. Benene skal måle 43 cm, og bundstykkerne 33 cm. Sørg for, at klingen er knivskarp, så snittet bliver perfekt.

4

Skær ti lameller på 35 x 3,8 x 2,1 cm. Høvl den kant af egetræspladen, som vender ind mod landet, og sav den første lamel. Høvl igen kanten på egetræspladen, inden du skærer næste lamel, og gentag processen.

02
Stærke limsamlinger 4 Trin

Det er vigtigt at bruge godt med lim i alle samlinger. Hellere for meget end for lidt, da overskydende lim let kan tørres af med en fugtig klud. Oplever du, at limen er tyk og besværlig at arbejde med, kan du fortynde den med et par dråber vand og evt. pensle den på.

1

Placér de tre emner til det første ben langs et lige emne. Sæt et kraftigt stykke malertape på tværs af samlingerne, og skær det overskydende af. Sæt herefter to stykker tape fast på den lange led.

2

Buk først det ene og derefter det andet ben (A) op i lodret position, og tjek, at de danner en vinkel på 90 grader. Fiksér samlingerne med malertape, og tjek, at der pibler lim ud ved samlingerne.

3

Lav den anden side (A + B + A) på samme måde, og læg dem begge på høvlebænken med de to mellemstykker (A) imellem. Sæt tape på alle samlinger - først på tværs og efterfølgende på langs.

4

Vend møblet, lim samlingerne, og rejs begge ben op i lodret position. Fiksér det hele med tape, og kontrollér igen, at alle samlinger er 90 grader.

03
Identiske lameller 6 Trin

Et møbels fremtoning afhænger i høj grad af finishen. I dette tilfælde betyder det, at lamellerne skal være helt ens, og dyvlerne skal sidde på to snorlige ræk-ker, så man ikke bliver “søsyg” af at se skamlen oppefra. Vi prioriterer derfor at lave en smart skabelon, så vi er sikre på at bore det samme sted hver gang.

1

Mens understellet tørrer i en times tid, skal lamellerne klargøres. Spænd dem fast i høvlebænken én ad gangen, og slib dem med et korn 240-slibepapir. Hold godt fast maskinen, så du ikke får lavet “skrå” kanter.

2

Mens lamellen stadig sidder i høvlebænken, skal de to kanter, der ender med at vende opad på møblet, affases med et par høvlstrøg eller et stykke slibepapir, korn 120, på en slibeklods.

3

Skær den ene ende af lamellerne “ren”, og sæt herefter en stopklods på din kapsav. Med klodsen korrekt placeret sikrer du dig, at alle lamellerne får en længde på præcis 33 cm.

4

Alle dyvlerne skal sidde helt ens i alle vores emner. Derfor laver vi en skabelon af en overskydende lamel og tre plastikklodser. Plastikklodserne er en smule bredere end lamellen.

5

Læg en lamel under skabelonen, og klem begge dele godt sammen med et par tvinger. Placér lamellen oven på et stykke affaldstræ, og bor gennem skabelonen, lamellen og et lille stykke ned i affaldstræet.

6

Bor hul til dyvlerne, og markér gerne dybden på boret med et stykke tape, så du sikrer dig, at hullet bliver dybt nok - og at du ikke borer hele vejen gennem konstruktionen.

04
Lækre samlinger 5 Trin

Noget af det første, man lægger mærke til ved et flot møbel, er samlingerne. Vi ser derfor bort fra skruer og vælger at bruge dyvler og lim til at samle møblet. For at de synlige dyvelsamlinger bliver perfekte, skal du bruge godt med lim og lade cirka 5 mm af dyvlerne rage op fra lamellerne. De saves herefter af med en fukssvans, så de kun rager 1-2 mm op, hvorefter de slibes af, så de nærmest smelter sammen med lamellerne.

1

Fyld hullet med lim, og bank en dyvel så langt i, at den rager ca. 5 mm op. Sav dyvlen af med en fintandet fukssvans, så der sidder 1-2 mm tilbage.

2

Fordel lamellerne på stellet, så de ligger parallelt og med nogenlunde ens afstand. Bor ned gennem alle lamellerne med et 7,5-mm-bor - igen med tape på boret, så du ikke kommer til at bore gennem stellet.

3

Fjern lamellerne igen én ad gangen, og nummerér hver enkelt på bagsiden, så de kan placeres i samme rækkefølge. Bor dernæst alle hullerne op til 8 mm.

4

Fyld lim i de to første huller i stellet og dernæst i lamellen. Placér den første lamel ovenpå, og bank herefter begge dyvler i bund. Husk, at dyvlen skal stikke ca. 5 mm op over lamellen.

5

Sav dyvlerne af, så de stikker 1-2 mm op, og slib resten af dyvlerne af med en excentersliber. Start med korn 80, og slib hele sædet, til det er plant. Skift til korn 120 og bagefter til korn 240. Herefter faser du kanterne af med slibepapir på en slibeklods. Slut af med korn 600 på excenterslibe-ren, så møblet bliver silkeblødt.

Materialer

  • 6 ben (A) a 3,8 x 3,8 x 43 cm
  • 2 bundstykker (B) a 3,8 x 3,8 x 33 cm
  • 10 lameller a 3,8 x 2,1 x 33 cm
  • 28 dyvler og trælim

Specialværktøj

  • Bordrundsav, kap-/geringssav, elhøvl og excentersliber.

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Næsten gratis, hvis du har stumper fra en bordplade tilovers. Ellers 700-800 kr., hvis du skal købe pladen.

Sværhedsgrad

Får man placeret tapen korrekt, er det et overkommeligt projekt for den let øvede gør det selv’er.

Tegning

3D-model

3D-model

SImpel bænk

Når du zoomer ind på modellen, kan du se de mange små detaljer.

Åbn 3D-model

3D-model

Smarte samlinger

Det er dyvlerne, der holder sammen på møblet.

Åbn 3D-model

3D-model

Ben samlet i smig

Læg mærke til, hvordan retningen på benenes smig varierer.

Åbn 3D-model

3D-model

Dybden afgøres af lameller

Længden på lamellerne er lig med dybden på selve bænken.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du el-høvlen

I denne video lærer du, hvordan du bruger el-høvlen til at omdanne uhøvlede brædder og andet groft træ til fin, glat træ. Høvlen kan indstilles miliimeterpræcist, så det bliver nemt at opnå perfekt snedkerfinish.

TIPS: Tryk dyvler i med en tvinge

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Møbler