Byg flot sidebord til sofaen

Du har sat dig godt til rette i sofaen, men sofabordet er alt for langt væk, når du skal have en tår kaffe. Løs problemet ved at bygge et bord til armlænet – og gør det elegant med stærke, usynlige samlinger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
600 kroner
Sidebord til sofaen

Alle delene er samlet med lameller. Målene skal tilpasses din sofa og dine ønsker. Hvis du eksempelvis ønsker bladhylden større, kan det sagtens lade sig gøre.

Intro

Bordet er en simpel konstruktion og en smal sag for de fleste.
Køb en træplade, og skær bordets dele til med en rundsav eller dyksav med føringsskinne. Du justerer selv målene på dit bord, så det passer til din sofa.

Sæt eventuelt små mærker på de forskellige dele af bordet, så du lettere kan holde styr på, hvor delene hører til.

Vi har valgt at bygge vores bord i egetræ, men en hvilken som helst træsort kan anvendes, fx bøg eller fyrretræ.

Vejledning

01
Tilskæring 4 Trin

1

Mål bredden på sofaens armlæn. Du kan selv justere, hvor meget plads der skal være på bordet, ved at gøre det bredere.

2

Skær pladerne til i de valgte mål. Dyksav og føringsskinne giver præcise og flotte snit i træet, men rundsav langs et lige bræt kan også sagtens bruge.

3

Slib kanterne grundigt. Pladernes kanter slibes glatte med slibepapir i korn 80 på en slibeklods eller med korn 120.

4

Mærk samlingerne op. Skub pladerne tæt sammen, så du er sikker på, at samlingerne passer. Vi samler bordet med lameller, og der bruges tre lameller til hver samling, en i hver side og en i midten.

02
Udfræsning 4 Trin

Nu bliver det rigtig sjovt! Når træet er savet til, skal vi nemlig i gang med lamelfræseren. For de fleste er lamelfræseren nok lidt eksotisk, men faktisk er maskinen ganske let at bruge.

Hvis du ikke er fortrolig med maskinen, kan du øve dig på et par stykker affaldstræ.

Det er vigtigt, at underlaget er stabilt og helt plant, når du fræser ud til lamelsamlingerne. De skal nemlig være millimeterpræcise.

1

Justér lamelfræseren. Hullerne skal passe til de lameller, du bruger til samlingerne. Indstil fræsedybden og bredden på maskinen.

2

Hold lamelfræseren tæt mod kanten. På alle de plader, du skal sætte sammen, holder du fræseren mod kanterne og markeringerne. Så ved du, samlingerne vil passe.

3

Alle plader fræses. Fortsæt med at fræse ud til lameller på samme måde som hidtil. En udfræsning i hver side og en i midten af træet.

4

Brug en hjælpeplade til at styre fræseren. Brug et stykke plade i den rette størrelse til at lave fræsningerne midt på selve bordpladen.

03
Samling og oliering 7 Trin

Nu er vi færdige med lamelfræseren, og vi mangler bare at samle og oliere bordet, inden det kan tages i brug.

De forskellige dele af bordet tørres af for støv, inden de limes og sættes under hårdt pres i skruetvinger. Bagefter behandles bordet med træolie.

Det kan være nødvendigt at oliere, mellemslibe og oliere igen, hvis træet ikke er mættet.

1

Slib alle udfræsninger helt plane. Brug en excentersliber med korn 150-slibepapir. Sørg for, at alt støv er væk, inden du limer.

2

Udfræsningerne limes. Rens alle udfræsninger grundigt for støv og savsmuld. Kom almindelig trælim i hullerne.

3

Udfræsningerne fyldes med lameller. Kom også lim på kanterne, hvor elementerne skal limes sammen. Lamellerne presses ned i limen. De vil udvide sig med ca. 25 procent, når de trækker fugten fra limen.

4

Bordet samles. Der er lameller i alle fræsninger, og vi er klar til at sætte bordet sammen. Tør overskydende lim væk med papir eller en klud.

5

Magasinhylden monteres. Brug rigeligt med skruetvinger til at holde konstruktionen på plads, mens limen tørrer. Hold hylden oppe med en støtteplade, mens limen tørrer.

6

Bordet olieres. Overskydende olie tørres af med en klud. Lad træet tørre i 8-10 timer. Mellemslib, og oliér eventuelt en gang mere.

7

Materialer

  • 27 mm stavlimet bordplade (længde og breddemål afhænger af din sofa)
  • Lameller
  • Møbelolie
  • Trælim

Specialværktøj

  • Lamelfræser

Tidsforbrug

En eftermiddags arbejde.

Pris

Kig efter en stavlimet bordplade på tilbud. En plade i fyrretræ kan ofte købes for omkring 600 kr.

Sværhedsgrad

Bordet er en simpel konstruktion, og når du har styr på lamelfræse-ren, er resten en smal sag.

Tegning

Alle delene er samlet med lameller. Målene skal tilpasses din sofa og dine ønsker. Hvis du eksempelvis ønsker bladhylden (D) større, kan det sagtens lade sig gøre.

3D-model

3D-model

Tilskæring

Sofaens armlæn styrer pladernes valgte mål.

Åbn 3D-model

3D-model

Udfræsning

Lamelfræsninger siker stærke samlinger.

Åbn 3D-model

3D-model

Samling

Alle udfræsninger er fyldt med lim. Derefter er bordet samlet med lameller.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Tips & Tricks

Alternativet: runde dyvler

Hvis du ikke har en lamelfræser, og hvis du ikke vil købe en, kan du i stedet bruge almindelige trædyvler. Det er en god måde at lave stærke samlinger, men det er ikke nødvendigvis lettere end at bruge lamelfræseren. Det er nemlig overraskende svært at bore hullerne helt lige. Og hvis ikke de er lige, bliver samlingerne ikke gode. Der findes dog et ret simpelt værktøj, der kan hjælpe dig med at bore lige huller: en borelære. Sådan en kan købes for under 100 kr. For at gøre hullet endnu mere præcist kan du bruge et dybdestop.

Et dybdestop sikrer ensartet dybde.

Med borelæren er du sikker på, at hullerne bliver lige.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler