Byg reolen af vandrør

Du har sikkert set dem i modeforretninger: smarte, rustikke reoler af vandrør. Hvis du vil have samme stil derhjemme, er det meget simpelt at bygge selv. Her får du et eksempel, der kan sætte din gør det selv-fantasi i sving, så du kan bygge din egen reol, garderobeløsning eller noget helt tredje.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.500 kroner
Reol af vandrør

Røreolen her er simpel at bygge, særligt fordi alle dele samles med unbrako-skruer.

Intro

Rør-reoler behøver ikke at være særligt avancerede at bygge. Med et smart unbrako-system kan de samles helt uden gevind. Du skal bare afkorte rørene, og så skrue dem sammen med de samlestykker, der passer. Du kan både få T-stykker, bøjninger og forgreninger.

Her får du opskriften på en lille reol. Byg den, eller brug den som inspiration til at bygge din helt egen rørreol.

Vejledning

01
Skær vandrørene til reolen til 3 Trin

I stedet for rør og samlemuffer med gevind bruger vi et system med såkaldte pipe clamp fittings. De skal blot samles med en unbrakoskrue. Det gør samtidig samlingerne rimelig fleksible, da rørene kan skubbes nogle millimeter ind og ud af samlestykkerne, inden de fikseres endeligt.

Lav en simpel tegning med mål, skær rørene til, og lav så en prøvesamling. Vi prøvesamler udendørs for ikke at ridse væggen inde i entréen, hvor reolen her skal ende med at stå.

1

Skær rørene til med en vinkelsliber. Skær så lige, du kan. Små skævheder er ikke et problem; samlesystemet giver plads til lidt justering.

2

Saml rørene med fittings. Fittings fås i mange variationer. Her bruger vi en 90° bøjning. Og derudover bruger vi T-stykker.

3

Prøveopstilling. For ikke at ridse væggen indendørs er reolen samlet udendørs op ad et skur. Nu er der mulighed for at rette til og justere, inden det hele skal indenfor.

A: T-stykke
B: 90 grader bøjning
C: Rund flange

02
Sæt stellet til reolen op 7 Trin

Det er vigtigt, at reolens stel bliver sat helt lige op. Her er en linjelaser en fantastisk hjælp (men du kan naturligvis klare dig med et helt almindeligt, langt vaterpas).

Vi sætter reolen op og retter den ind i lod og vater, men vi gør den kun midlertidigt fast til væggen. Den skal nemlig ned igen og males, når vi er sikre på, at alle rør har den rette længde, og alle dele er samlet, præcis som de skal.

Alle dele skal males med grunder og en afsluttende maling. Spraymaling giver det flotteste resultat.

1

Sæt reolen op indendørs. Ved hjælp af en linjelaser bliver reolen rettet ind til den ønskede højde. Samlesystemet giver heldigvis en vis fleksibilitet, fordi rørene kan trækkes lidt ud af eller skubbes lidt ind i samlestykkerne. Hullerne i alle de runde vægflanger mærkes op.

2

Så kan første runde flange gøres fast. Der bores for, sættes plugs i, og så kan flangen skrues fast midlertidigt med én skrue.

3

Alle huller bores, og næste flange skrues fast. Ved hjælp af laseren sættes den i nøjagtig samme højde som den første. Flangerne kan give sig lidt, så der er mulighed for at justere en smule.

4

Et godt tip: Markér skruens længde på boret, så du ikke borer for dybt. Stregen slides væk, så den skal opfriskes jævnligt.

5

Tjek jævnligt med vaterpas eller laservaterpas, at alle rør er i lod og vater.

6

Flyt reolen udenfor, og mal den. Først skal den have primer, så den endelige farve kan få godt fat.

7

Mal rørene med spraymaling. Den endelige farve er koksgrå og passer til fliserne i entréen. Der skal males ad flere omgange for at få det hele dækket.

03
Læg gulvbrædder på som hylder 8 Trin

Gamle gulvbrædder passer godt som hylder til den rustikke reol. Og da vi har et gulv, der alligevel skal brækkes op, passer det perfekt sammen. Du kan naturligvis vælge præcis den type hylder, der passer til dit hjem.

Vi kunne have valgt at klæbe hylderne fast til rørene, men vi vælger en - synes vi - mere elegant metode: Med en multicutter skærer vi ud til samlestykkernes forhøjninger. Og på den måde kommer hylderne til at ligge helt fast oven på rørene, uden at flytte sig.

1

Vi skærer brædderne til. Vi har valgt, at hylderne skal flugte med rørstellets yderside. Du kan også vælge at lade dem være lidt længere, alt efter smag og behag.

2

Brædderne samles. Én hylde består her af fire brædder i bredden. To brædder i midten er samlet. Det giver lidt mere liv i hyldens udseende end fire lige lange brædder.

3

Fer og not skæres af de to yderste brædder for at skabe lige forkanter.

4

Mål tykkelsen på dine fittings. Her er de 6 mm. Det er altså den tykkelse, vi skal skære væk om lidt.

5

Mærk op alle de steder, hvor bøjninger, T­stykker eller flanger sidder. Husk at mærke brædderne, så du ikke bytter rundt på dem undervejs.

6

Skær det markerede træ væk. Multicutteren er perfekt til opgaven, fordi den kan skære meget præcist. Er du skrap med et stemmejern, kan det også bruges.

7

Så er der skåret ud til alle forhøjninger. Da brædderne kun er samlet med fer og not, kan de nemt skilles ad, så du kan skære ind fra siden på de midterste brædder.

8

Så præcist kan det gøres. De mange udskæringer sørger for at holde den samlede hylde på plads.

Materialer

  • 6 meter 1" sort rør
  • Diverse 1" Kee Klamps
  • Primer og spraymaling
  • Skruer og plugs
  • Gulvbrædder

Tidsforbrug

En reol som denne kan bygges og males på en weekend.

Pris

Ca. 1.500 kr. for stellet.

Sværhedsgrad

Rørsamlingen er forholdsvis simpel, hvis du kan håndtere en vinkelsliber. Det sværeste er at skære ud i hylderne.

Video

Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Sådan bruger du krydslaseren

I videoen her lærer du alt om krydslaserens funktioner. Laseren markerer helt præcise lodrette og vandrette streger på vægge og lofter og er oplagt at bruge til en lang række opgaver, fx opsætning af fliser, ophænging af billeder, lamper og bogkasser, opsætning af malertape midt på en væg og afsætning af ens højde fra rum til rum.

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler