Flet stolesæder selv og red dine stole

Fletning af stolesæder er ikke så svært, som man måske skulle tro. Se her, hvordan du reparerer møblerne, og flet stolesæder selv.

Intro

Stoleflet - gør det selv

Hvis du har gamle, slidte stole med flettede sæder, behøver du ikke smide dem ud, hvis de er blevet grimme. Fletning af stolesæder er nemlig ikke en specielt kompliceret opgave. Når du har styr på teknikken, kan du sagtens selv give nyt liv.

Flet stolesæder i mønstre

Hvis det alligevel er på tide at flette stolene på ny, kan det måske give mening at vælge et andet mønster til sædet. Det klassiske ternede mønster med 15 surringer er populært, men også kuvertmønstret kan give gode resultater. Fletning af stolesæder kræver hverken stor viden eller avanceret værktøj. Faktisk er en saks, en tommestok og en blyant alt, hvad du har brug for.

Fletning af stolesæder med garn

Til fletning af stolesæder er der flere materialer at vælge imellem. Man regner med, at der skal bruges cirka 130-140 meter, men sørg for, at der er rigeligt af det for en sikkerheds skyld. Hvis du kommer til at lave en fejl, når du fletter, kan du sagtens pille materialet af igen og flette forfra. Det kan det godt holde til. Papirgarn, søgræs, og sisalreb er alle velegnet til fletning af stolesæder.

Begynd i et hjørne

Ved fletning af stolesæder, hvor du vil flette i tern, skal du lave flettet i lige baner. Når du begynder at lave mønstret, skal du holde fletmaterialet fast på sargen. Her kan du bruge en stor klemme til at holde snoren fast. Når du har lavet et felt, hvor du for eksempel kører snoren 15 gange rundt om stolens ramme, snørrer du snoren et par gange rundt om sargen, så du får et mellemrum til næste felt. Sådan bliver du ved, fra begge sider, indtil stolesædet er helt dækket af flet.

Flet stolesæder på en dag – se hvordan

Fletning af stolesæder er altså ikke en kompliceret gør det selv-opgave, og den store fordel er, at du bare kan begynde forfra, hvis du kommer til at lave fejl. Her kan du se, hvordan Gør Det Selvs dygtige ekspert giver gamle stole nyt liv ved at flette nye stolesæder. God fornøjelse!

Du behøver ikke flette et nyt sæde i de samme materialer eller mønster, som stolen oprindelig havde. Vælg det materiale, du synes passer bedst til stolen.

Hvis selve stolen er i orden, kan du forlænge dens levetid med 30-40 år, blot ved at give den et nyt flettet sæde.

Vejledning

01
Gør stolens sider lige lange med flettet 3 Trin

1

Sidernes længde reguleres, ved at der i begge sider vikles ind til de opmålte steder. Det er vigtigt, at de modstående sider er lige lange ved kuvertflet.

2

Du kan fx fæstne den ene ende inde under viklingen, mens den afsluttende ende fæstnes med blåsøm eller en hæfteklamme, inden flettet klippes over.

3

Viklingerne forhindrer, at det øvrige fletværk flytter sig. Hvis du undlader at vikle ind til de opmålte steder, risikerer du, at fletværket løsner sig i siderne.

02
Kuvertmønster flettes i firkant 4 Trin

1

Flettet begynder i et hjørne og går over om modsatte sarg, op i midten og rundt om den venstre sarg, op i midten igen og over den højre og modstående sarg. Her flettes igen om den bageste sarg, op i midten og tilbage over den forreste sarg, hvor der nu vikles om den højre sarg og videre til den venstre, hvorefter du er tilbage ved den forreste sarg og kan starte forfra.

2

Stram snoren op, når du har flettet en omgang, og lad klemmen holde flettet. Du kan se mønsteret efter få omgange og derfor hurtigt opdage og rette fejl.

3

På et tidspunkt - som her - bliver det umuligt at bruge vindslet. Hvis du får et rektangel i midten, er stolens sider ikke lige lange, og du må afslutte flettet ved at flette frem og tilbage.

4

Kuvertmønster på en rektangulær stol giver en lige linje i midten af stolen i stedet for et præcist diagonalt kryds. Flettet afsluttes i midten, og enden af snoren bindes om nogle snore under stolen.

03
Tern flettes i lige baner 7 Trin

1

Er der forskel på længden af to modstående sider, måles ind i siderne på den længste og mærkes op, så de modstående felter bliver lige store.

2

Gør fletmaterialet fast, og sno det rundt om sargen indtil en evt. opmærkning. Brug en stor klemme til at holde det flettede med.

3

Tag bare tre-fem omgange, før du strammer op. På denne led kan du bruge et vindsel, hvorpå du vikler alt det flet, det kan bære.

4

Når det enkelte felt, fx 15 omgange, er nået, vikles nogle gange rundt om sargen, så du får et mellemrum mellem felterne. Klemmen holder på det øvrige flet. Nøjes du med blot at vikle to omgange, får du et helt andet resultat - se forrige opslag.

5

Når fletmaterialet på vindslet er brugt, vikler du evt. nyt op og binder enderne sammen. Afkort om nødvendigt snoren, så knuden gemmes under sædet.

6

Flettet af den modsatte side foregår på samme måde, men her kan vindslet ikke benyttes. Brug meget lange eller flere mindre stykker.

7

Den sidste ende på flettet hæftes enten på undersiden af en af sargene med en stift eller hæfteklamme eller en knude, der ikke kan ses oppefra.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Møbler