Video
Let
Svær

Er den gamle samling knækket, kan du forstærke samlingen med nogle dyvler.

SAMLINGERNE LIMES:

1. Slå forsigtigt

stolens dele fra hinanden med en gummihammer. Det er sjældent nok at løsne en enkelt samling og hellere lime en samling for meget end en for lidt. Du kan bruge en almindelig hammer på en beskyttelsesklods.

2. Al gammel lim fjernes fra tapper og huller

og de smøres med frisk lim. Skrab først samlingerne med et stemmejern, og slib derefter alle flader med groft slibepapir, så den nye lim – en almindelig pva-snedkerlim – binder godt.

3. Spænd stolen sammen om de limede samlinger

– så mange som muligt på én gang. Sæt store tvinger om alle samlinger, lad dem sidde et døgns tid.TIPS: Her bruger vi spændetvinger, men du vil få større pres med skruetvinger.

SAMLING MED DYVEL:

4. Er tappen knækket

forstærkes samlingen med trædyvler. Afhængigt af dimensionerne bruger du 6 eller 8 mm dyvler – gerne to i hver samling. Bor først helt vinkelret ned i ryggens lodrette del i dyvlens halve længde.

5. Dyvelpropper viser, hvor du skal bore i overstykket

De små propper af metal stikkes ned i hullerne i den lodrette del, og overstykket trykkes ned, så sætter propperne mærker, hvor du skal bore. Bor her 3 mm dybere end dyvlens halve længde.

6. Dyvler og samling smøres med lim, og delene samles

Dyvlerne bankes først i bund i de korte huller med lim, derefter trykkes overstykket på plads. Det hele spændes sammen, mens limen tørrer, evt. med en bagagestrop.