Gør stolen sikker på benene

Når den gamle spisestuestol er ved at falde fra hinanden, kan du ofte gøre den sikker på benene igen blot ved at give samlingerne frisk lim.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
30 kroner

Intro

Skal stolen kun limes, er det en enkel sag. Kræver reparationen nye dyvler eller hjørneklodser, skal du stramme dig selv noget an.

PROBLEM:
Stolen er leddeløs overalt.

LØSNING:
Samlingerne bankes fra hinanden, renses omhyggeligt og limes sammen igen.

Vejledning

01
Samlingerne limes 3 Trin

1

Slå forsigtigt stolens dele fra hinanden med en gummihammer. Det er sjældent nok at løsne en enkelt samling og hellere lime en samling for meget end en for lidt. Du kan bruge en almindelig hammer på en beskyttelsesklods.

2

Al gammel lim fjernes fra tapper og huller, og de smøres med frisk lim. Skrab først samlingerne med et stemmejern, og slib derefter alle flader med groft slibepapir, så den nye lim - en almindelig pva-snedkerlim - binder godt.

En klods med skarpe kanter hjælper slibepapiret helt ind i hjørnerne.

3

Spænd stolen sammen om de limede samlinger - så mange som muligt på én gang. Sæt store tvinger om alle samlinger, lad dem sidde et døgns tid. TIPS: Her bruger vi spænde tvinger, men du vil få større pres med skruetvinger.

02
Samling med dyvel 3 Trin

1

Er tappen knækket, forstærkes samlingen med trædyvler. Afhængigt af dimensionerne bruger du 6 eller 8 mm dyvler - gerne to i hver samling. Bor først helt vinkelret ned i ryggens lodrette del i dyvlens halve længde.

2

Dyvelpropper viser, hvor du skal bore i overstykket. De små propper af metal stikkes ned i hullerne i den lodrette del, og overstykket trykkes ned, så sætter propperne mærker, hvor du skal bore. Bor her 3 mm dybere end dyvlens halve længde.

3

Dyvler og samling smøres med lim, og delene samles. Dyvlerne bankes først i bund i de korte huller med lim, derefter trykkes overstykket på plads. Det hele spændes sammen, mens limen tørrer, evt. med en bagagestrop.

Dyvelproppens krave forhindrer den i at glide helt ned i hullet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Møbler