Indbygget bænk med opbevaring

Der er både plads til hygge, afslapning og opbevaring af såvel vin som ekstra dyner i dette praktiske møbel under kældertrappen. Byg det selv på en weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
2.500 kroner

Intro

I denne artikel bygger vi et multifunktionelt møbel, der udnytter pladsen under kældertrappen maksimalt og kombinerer hyggekrog og opbevaring i en bænk. Vi bygger i en blanding af genbrugsmaterialer, materialer fra byggemarkedet og et par nye elementer fra Ikea.

Bænken er samlet med skruer og enkle teknikker, som de fleste gør det selv-folk kan gøre efter. Her er et eksempel på, hvor meget en grundig gør det selv-mand egentlig kan få ud af enkle materialer og en god plan.

Her får du et indblik i, hvordan det smarte opbevaringsmøbel er bygget op, samt hvordan det er monteret på væggene under trappen.

Du får desuden en arbejdstegning med mål og en udførlig materialeliste, du kan støtte dig til, hvis du skal bygge projektet efter.

Vejledning

01
Hviler på væg og gulv 5 Trin

Selvom bænken under trappen ser enormt detaljeret ud, så er konstruktionen ganske simpel. Selve skelettet, som skuffer, vinreol og hynde hviler på, er lavet i MDF-plade. Det hele er monteret på væggen ved hjælp af to remme (A og B) i to forskellige slags konstruktionstømmer, som var i overskud fra et tidligere projekt. Derudover bliver bænken båret af støttende rumdelere (F og F1), som hviler på gulvet.

1

Bænken under trappen bæres af to remme (A og B). Remmene er lavet i henholdsvis 95 x 45 mm spærtræ (A) og 45 x 45 mm reglar (B). Remmene spændes på væggen med oversiden i samme højde ved hjælp af et laservaterpas.

2

Remmene er spændt på væggen med karmskruer. Da væggene er af mursten, var det muligt at montere remmene med henholdsvis 5 og 3 stk. 8 x 70 mm karmskruer direkte i stenene bag.

3

Siddefladen er lavet af to plader (C og D). Pladerne er lasket sammen med et lille stykke MDF-plade (E). Hele siddefladen hviler på remmene, men samlingen er støttet under lasken med to rumdelere (F1) i MDF-plade. Derfor vil pladen aldrig komme til at hænge på midten.

4

Der er yderligere to støttende rumdelere. Ligesom under lasken (E) bliver siddefladen støttet lodret ved siderne med MDF-rumdelere (F). Rumdelerne er kilet op, så de står i spænd mod gulvet, og siddefladen er helt plan.

5

Skufferne afstiver. Der er monteret to skuffer i møblet. Skuffernes ophæng er spændt på siderne af rumdelerne (F og F1). Når skufferne er monteret hjælper de med til at afstive konstruktionen.

Materialer

45 x 95 mm spærtræ

 • Rem (A), 250 cm

45 x 45 mm reglar

 • Rem (B), 105 cm

21 mm MDF-plade

 • Sædestykke (C), 105 x 135 cm
 • Sædestykke (D), 105 x 175 cm
 • Lask (E), 10 x 85 cm
 • 2 rumdelere (F1) a 64,9 x 85 cm
 • 6 rumdelere (F) a 67 x 85 cm
 • Rumdeler (G), 65 x 85 cm
 • Rumdeler (H), 60 x 85 cm
 • Pynteliste (J), 10 x 325 cm
 • Pynteliste (K), 15 x 325 cm
 • 68 flaskeholdere (L) a 2,1 x 2,1 x 85 cm

Desuden
• 2 skuffer, 80 x 120 cm
• 2 skuffefronter i passende mål

Tegning

A. EN PRAKTISK VINREOL Den ene ende af møblet er indrettet som vinreol. Reolen er bygget af resterne af den MDF-plade, der også er brugt til at konstruere resten af bænken. Her er alle vinrum 8 x 8 cm. Det passer til normale vinflasker, men der er intet galt for at lave såvel højere som bredere rum til opbevaring af andre flasker m.m.

B. PYNTELISTER Skuffefronterne dækker ikke hele åbningen på forsiden af møblet. Der er luft over og under skuffefronten. Derfor er der monteret to pyntelister i overskydende MDF-plade. Listerne starter med at være lige lange, men den øverste (K) skæres til, så den passer under trappen.

C. SKUFFEOPHÆNG Skufferne er installeret på de skinner, der sælges med skufferne. Skinnerne er installeret direkte på de lodrette MDF-rumdelere (F og F1) med træskruer.

D. SPECIALSYET HYNDE Til siddefladen er der fremstillet en hynde i halvstift skum, som fuldender møblets funktion som bænk.

Vinreol

Under trappen er bænken indrettet som vinreol med plads til mere end 30 flasker vin. Vinreolen er lavet i MDF-plade og består af fem rumdelere (F og F1) og to mindre rumdelere (G og H) samt 68 flaskeholdere (L) i MDF-plade. Flaskeholderne er limet på siden af rumdelerne med 8 cm afstand imellem. De fungerer som små hylder, der støtter vinflaskerne.

Vinreol

Bærende samlinger

Den midterste rumdeler er bænkens vigtigste samling. Sædestykkerne (C og D) er lasket sammen, og vægten fra samlingen hviler på to rumdelere af MDF-plade foruden remmen på væggen. Lasken (E) er 10 cm bred, for at sikre at der er god kontakt mellem sædestykker og lask.

Bærende samlinger

3D-model

3D-model

Den færdige bænk

Sådan ser den færdige bænk ud.

Åbn 3D-model

3D-model

Vinreolen i detaljer

Vinreolen består af lodrette mdf-plader med aflange vandrette lister limet på. De aflange stykker opdeler rummet mellem de vandrette stykker i 34 rum, der hver kan holde en flaske vin.

Åbn 3D-model

3D-model

Den bærende samling

Den vigtigste samling ligger midt på bænkens siddeoverflade. Her mødes to stykker mdf-plade og laskes sammen. Samlingen understøttes af to mdf-rumdelere, så siddefladen ikke hænger på midten.

Åbn 3D-model

3D-model

Nye skuffer

Møblet indeholder to skuffer, der er nyindkøbte og blot skal samles. Skufferne er monteret på hver deres sæt medfølgende skinner, der er monteret direkte på rumdelerne.

Åbn 3D-model

Video

Sådan bruger du krydslaseren

I videoen her lærer du alt om krydslaserens funktioner. Laseren markerer helt præcise lodrette og vandrette streger på vægge og lofter og er oplagt at bruge til en lang række opgaver, fx opsætning af fliser, ophænging af billeder, lamper og bogkasser, opsætning af malertape midt på en væg og afsætning af ens højde fra rum til rum.

Video

Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

Video

Luk for varmen når du maler

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Møbler