Intro
Vejledning
01
Sædet
5
Trin
Daybeden er bygget af 21 x 43 mm lister, som kan købes i enhver trælast. Her har vi valgt at lave den af azobé genbrugstræ, som vi selv saver ud.
Listernes ru overflade slibes (med korn 60, 120 og 180), og bagefter rundes de skarpe kanter med en høvl. Azobé kan ikke høvles på fladerne pga. træets struktur.
Når finishen er i orden, saves listerne til på en længde på 2 m, og der bores huller til tværgående gevindstænger.
Listerne (A) tjekkes op ad en retskinne, når de er savet ud og slebet til, for at se, om de er lige nok, så sædet får en plan overflade.
Bor huller i afstandsklodser (B) og lister (A). Brug en borestander og en stopklods, så hullerne sidder præcis det samme sted.
De to yderste lister (A) bores efter med et 22 mm spadebor, så møtrikkerne, der samler det hele, kan undersænkes.
Sædet samles ved at montere delene på tre gevindstænger. Mellem hver af de lange lister (A) placeres en afstandsklods (B).
02
Benene
3
Trin
Lav en tap i toppen af benene (D). Tappen skal være 21 mm tyk og 38 mm høj - samme mål som afstandsklodserne. Lav først små snit med kapsaven, som fjernes med stemmejern.
Placér benets (D) tap mellem de to yderste lister (A), så du kan bore hul i tappen til gevindstangen. De to lister placeres oven på sædet ud for stangen, så hullerne sidder korrekt. Spænd listerne sammen imens.
03
Sargen
11
Trin
Mellem hvert sæt ben skal der være en tværgående sarg. Den skal have en tap i begge ender, som skal placeres i et hul øverst i benene. Det giver en både stærk og flot samling. Midt i tappen saves et spor til kilen, der fikserer tappen sammen med limen.
Sørg for, at ben og sarg placeres vinkelret på hinanden, når bensættene samles. Det gøres med lim og kile.
Benene monteres til sædet ved at fjerne de to yderste lister og fastgøre benene til gevindstængerne og lukke af med møtrikker i enderne.
Mål op, hvor lang sargen (C) skal være. Sæt først benene midlertidigt fast til sædet med skruetvinger. Delene spændes så hårdt sammen som muligt, så du får den præcise afstand mellem benene = målet på sargen.
Lav en tap på sargen (C), og streg op, hvor på benet der skal laves hul til den. Tappen skal have såkaldt bryst på tre sider, så der fjernes 2 mm på siderne og 10 mm foroven, så tappen ikke sidder for tæt på endetræet.
Bor ud til taphullet i benene (D) med et bor i passende størrelse, her et 14 mm bor til en tapbredde på ca. 17 mm. Tappen skal være gennemgående, så der bores først ca. 3/4 fra ydersiden og så resten fra bagsiden.
Sav et spor midt i tappen med en rygsav, så tappen kan låses fast i taphullet med lim og en smal kile. Kilen kommer til at presse på benets smalle led, så den skal bankes forsigtigt på plads - ikke helt i bund!
Ben (D) og sarg (C) samles med lim, der pensles på for at komme ind i alle krogene. Delene placeres vinkelret på hinanden mellem to skruetvinger. Når de står præcist, bankes kilen på plads i sargen.
Montér benene til sædet. De to yderste lister (A) på sædet fjernes, så benene (D) kan sættes fast på gevindstængerne. Sæt de yderste lister fast med møtrikker, og sav det overskydende af gevindstangen af.
DRIVLÆKRE SNEDKERDETALJER
STRAFFET TAP En klassisk tap har såkaldt bryst på to eller alle fire sider, hvor der fjernes træ, mens der på en straffet tap er et markant større bryst på en af siderne. Her 2 mm på hver side og 10 mm foroven. Denne tap er valgt på sargen mellem benene, for at tappen ikke kommer for tæt på endetræet.
UNDERSÆNKET MØTRIK Med et spadebor er der gjort plads til delvist at undersænke møtrikkerne, så de ikke bliver så synlige på daybedens sider.
STRAFFET TAP MED KILE Med en kile i en straffet tap får du en endnu stærkere og mere elegant samling. Sporet til kilen saves midt i tappen med en rygsav.
Materialer
Høvlede lister, 21 x 43 mm:
- 15 lister (A) a 200 cm
- 38 afstandsklodser (B) a 3,8 cm
- 2 sarge (C) a 58,9 cm
Høvlede lister, 43 x 43 mm:
- 4 ben (D) a 35 cm
Desuden:
- 3 gevindstænger, rustfri, 10 mm
- 6 møtrikker, rustfri
- Olie til hårdttræ
Specialværktøj
- Borestander
- Rygsav
Tidsforbrug
Ca. 3 dage.
Pris
Ca. 1.900kr., hvis du bygger i høvlet fyr. Prisen i fx mahogni er ca. 4.200 kr. Azobé er ikke normalt tilgængeligt i trælasten.
Sværhedsgrad
Du skal være omhyggelig, når du borer i stave og klodser, så du nemt kan trække dem på gevindstængerne, og sædet bliver helt plant.