Middelalderbænken har holdt i 1000 år

Spændende snedkerarbejde omdanner svære, vellagrede planker til en flot bænk med aner tilbage til vikingerne.

Intro

Der ligger en spændende kombination af klassisk tømrer- og snedkerarbejde i at bringe denne bænk med aner tilbage i middelalderen frem af et par svære planker. Ja, antagelig slægter du vikingerne på, når du med stemmejernet hugger de store firkantede huller i træet og samler bænken med låsekiler og tappe.

At du så i dag kan vælge at forstærke samlingerne med lim, det er en anden sag, som ikke gør bænken ringere.

På savværket efter træ

Træet til bænken finder du ikke iblandt byggemarkedets fyrretræslister og tryk-imprægnerede stolper.

Du må ud på et savværk og gå på jagt i stablerne af svære planker. De har ofte ligget udendørs i lang tid, så veddet er blevet gråt, og det er gerne på barken, du kan se, om en planke er af eg, fyr, lærk, elm eller en helt femte træsort.

Måske har savværket også en flot, friskopskåret planke liggende - men lad hellere den ligge. Der er for stor risiko for, at den slår sig for meget, efter at du har bygget din bænk.

Det er både et spørgsmål om penge og brug, hvilken træsort du bør gå efter - men især, om du har mest lyst til tungt, klassisk egetømmer, gylden douglas eller måske lakeret lærketræ. Er du i tvivl, så spørg folkene på savværket.

Vælg planken rigeligt stor, mindst 40 centimeter bred og 5 centimeter tyk - 2 tommer, hed det tidligere - træet kan nemlig vride sig i varmen derhjemme, og den høvlede planke skal være omkring 4 centimeter tyk.

Planken må normalt købes i den længde, den findes i på savværket. Størrelsen af bænken bestemmer du stort set selv, og til bænken her med et sæde på 130 centimeter er brugt en plan-ke på 230 centimeter - foruden den smallere planke til sargen.

Giv dig god tid

En høvlebænk eller et kraftigt arbejds-bord er godt at have til det tunge arbejde - den rå planke kan veje op til 50 kg, og den færdige bænk typisk 20-25 kg.

Begynd gerne med at høvle lidt af planken, så du kan se træets årer, men lad ellers træet ligge hjemme en måned eller to, så det kan slå sig til ro i den tørre luft, inden du begynder for alvor.

Hvis du ikke får planken høvlet til på savværket, så glem for en stund vikin-gerne, og brug en elhøvl, når planken ret-tes af - og gå gerne udendørs, for det gi-ver bjerge af spåner.

Frygt ikke de mange tapsamlinger. De sidder under bænken, og små unøjagtig-heder gør ingenting - med lim bliver bænken urokkelig.

Træ med tegning

Træsorten præger bænkens udseende og gør den mere eller mindre velegnet til at stå ude.

Vi har bygget bænken af en lær-keplanke, som har fået en gang lak. Her er lidt at gå efter, hvis du kan vælge mellem flere typer træ:

Lærk Flot, gulbrunt ved med brune, tydeli-ge årer. Bør lakeres, ellers kan træet svede harpiks i solvarmen. Pris for træ til bænken: cirka 1000 kroner.

Douglasfyr Gylden farve, flot med tydelige årer. Kan lakeres eller stå ubehandlet. God både ude og inde. Pris for to 3 meter lange og 35 centimeter brede planker: cirka 900 kroner.

Eg Flot, tungt, stærkt. Kan stå lakeret el-ler ubehandlet ude og inde. Pris for en 50-60 centimeter bred, ofte 4-5 meter lang planke: cirka 1400 kroner.

Elm Flot, lys gylden, brunlig farve som lys teak. Bør lakeres. Pris for en 30-50 cm bred, 2 meter lang planke: cirka 900 kroner.

Sådan bygger du bænken ...

Vejledning

01
Bænken bygges med kraftige samlinger 6 Trin

1

En elhøvl er uundværlig, hvis du selv vil høvle planken plan. Skal bænken stå inde, må du lade træet ligge inde i den tørre luft en måned eller to først - også hvis du overlader afretningen til et værksted.

2

Den høvlede planke skæres til- vent med krumningerne under benene, til bænken kun mangler at blive limet sammen. De tre tappe i benene saves og hugges ud fra begge sider med stemmejern.

3

De tre huller i undersiden af sædet hugges ud med stemmejern. Hug på tværs af årerne fra begge sider - den lille højderyg i midten fjernes til sidst. Hullerne skal mangle 8-10 millimeter i at gå igennem.

4

De aflange huller i benene til sargen bores ud med et lidt for småt bor og hugges rene med stemmejern. Tappen i den ene ende af sargen streges op med smigvinkel og saves til.

5

Tappen i den anden ende af sargen streges først op, efter at du har spændt bænken sammen med et par store skruetvinger med sargen på den ene side af benene. Vinklen tjekkes med smigvinkel, inden den anden ende af sargen saves til.

6

Hullerne til låsekilen i hver ende af sargen hugges ud. Buen under benene saves ud, og kanterne rundes af, inden bænken samles med lim. Tidligere kunne kilen stramme bænken op, men i en tid med lim er den mest til pynt.

Materialer

38-40 mm tyk planke
• 1 sæde, 33 x 130 cm
• 2 ben a 33 x 45 cm
• 1 sarg, 13 x 130 cm
• 2 kiler a 4 x 17 cm

Endvidere:
• Hvid snedkerlim eller vandfast polyuretanlim (såkaldt skummelim)

Værktøj:

• Elhøvl
• Håndrundsav (kan lejes)
• Båndsliber (kan lejes)
• Smigvinkel
• Sav
• Stemmejern
• Almindelig håndhøvl
• Store bor
• Boremaskine

Du kan sagtens gøre bænken både
bredere og længere – eller smallere og
kortere, lad træ, plads og lyst råde!

Pris:

1000 kroner

Tegning

De let skråstillede ben gør bænken endnu mere stabil. Det drejer sig om få grader - afstanden mellem benene er ved jorden 8-10 cm længere end de knap 99 cm, der skiller dem på undersiden af sædet. Målene på tegningen er derfor omtrentlige, og du kan altid indrette bænken efter de planker, du har fundet på savværket.

NB!
De mål, som er angivet som cirkamål, kan du først save, når du har tilpasset dem bænkens ben (se trin 5).

Tips & Tricks

To andre samlinger

Vores bænk er samlet med usynlige tappe, men du har flere forskellige samlinger at vælge mellem.
Vores bænk er samlet med skjulte tap-pe under sædets glatte overside, men du kan vælge mellem en lang ræk-ke forskellige teknikker. Den enkleste er at bore tværs gennem sædet og ned i benene til fire kraftige dyvler - det er kønt, men ikke helt vikingeagtigt. Vil du lege med en dekorativ samling, er de gennemgående tappe med kiler mere historiske!

Lim og store dyvler
Den lette måde at samle sæde og ben på er med dyvler med en diameter på cirka 25 mm. Dyvlerne kan sidde skjult - eller allernemmest gå helt igennem sædet. Så spænder du bænken op i den ønskede stilling, borer gennem sæde og ben på en gang og samler med lim og dyvler. Når limen er tør, skæres og slibes enden af dyvlen ned.

Gennemgående tappe med kiler
Metoden er fra før limens æra - kilerne kunne altid få et lille slag, hvis bænken blev leddeløs - men i dag limes kilerne normalt fast. To kraftige tappe fra benene føres helt igennem sædet og låses med kiler fast fra sædets overside. I tapperne er der forberedt smalle spor til kilerne, og de skal sidde på tværs af årerne i sædet, ellers kan det flække.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler