Rustikt plankebord til 2.000 kr.

Et gedigent plankebord med plads til ti personer for mindre end 2.000 kroner lyder næsten for godt til at være sandt. Men bygger du det selv, kan det sagtens lade sig gøre.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.000 kroner

Intro

Plankerne er skåret ud af to stavlimede køkkenbordplader på 2,6 x 61 x 240 cm, som kan fås for 700 kroner stykket, mens lister, køkkenbordsolie, maling, søm og skruer beløber sig til knap 500 kroner.

Som understel har vi valgt en let, elegant og bomstærk konstruktion af tilspidsede brædder. Hemmeligheden ligger i måden, de er samlet på – helt uden brug af besværlige snedkersamlinger. Alle lister er kortet af med lige snit og samlet med lim og skruer, der kun er synlige fra bordets inderside.

Byg plankebordet

Bordbenene kræver præcision og snilde, mens resten af konstruktionen er ganske “ligetil”. Bordet kan bygges på en weekend. I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du:

  • tegner skabeloner til bordbenene og saver bendelene ud
  • samler det stærke understel
  • skærer plankerne ud

Vejledning

01
Bordben 6 Trin

1

Tegn skabelonen til benene (H og J) op på to stykker karton efter målene på arbejdstegningen. Sørg for at være grundig, så du ikke skal rette op på benene senere i forløbet.

2

Skær de to skabeloner ud med en skarp hobbykniv. Det kan være en god idé at skære efter en lineal, så du får et helt lige snit. Læg derefter skabelonerne på træet, og streg op.

3

Sav de otte bendele ud med en stiksav. Brug en ny klinge, så du giver dig selv de bedste forudsætninger for at lave et rent snit, der ikke flosser i kanten.

4

Slib savsnittene helt lige - evt. ved hjælp af en lang bane slibepapir spændt ud på et bord. Du kan også bruge en slibemus eller en rystepudser.

5

Slå fire dykkere halvvejs ned i den brede bordbensliste (H), og giv den anden bord-bensliste (J) en stribe lim. Spænd listerne sammen, slå sømmene i bund, og tør den overskydende lim af med en fugtig klud.

6

Slib benene helt glatte. Det er nemmere at slibe dem nu, end når de er monteret på bordets understel.

02
Stærkt understel 6 Trin

1

Snittet på sarglisterne (D og F) skal være 8 mm ude af vinkel, så de passer med bordbenene (H og J). Indstil vinklen på kapsaven, og kort de fire lister af efter målene i materialelisten.

2

Bor for til samling af sarglisterne med et 4-mm-bor, og saml derefter rammen med lim og tre 4,0 x 50 mm-skruer pr. samling.

3

Bor for i sarglisterne, smør efterfølgende godt med lim på sargen, og skru benene fast med 4,0 x 35 mm skruer.

4

Tilpas de to tværstivere (C), og montér dem med lim og 5,0 x 60 mm skruer mellem de to lange sargstykker (D).

5

Bor henholdsvis 18 og 8 huller i sarg­ stykkerne (D og F), og smør godt med lim på. Nu er du klar til at montere de ydre sargstykker (E og G).

6

Spænd sargstykkerne (D og E) sammen med et par tvinger, og skru den ydre sarg (E) fast med 4,0 x 35 mm skruer indefra. Proceduren er den samme med sargstyk-kerne (F og G) ved bordenderne.

03
Bordplade 5 Trin

Arbejdet med bordpladerne er egentlig det nemmeste i processen. Det vigtigste er, at du er omhyggelig, når du skærer plankerne ud. Har du ikke en bordrundsav eller en dyksav med føringsskinne, kan du få byggemarkedets savværk til at tage sig af udskæringen.

Bredden af bordet afhænger af, hvor stort mellemrum du ønsker mellem plankerne. Vi bruger papstykker som afstandsklodser og sigter efter et mellemrum på 5 mm.

1

Har du en god dyksav eller en bord­ rundsav, er det en smal sag at save fire planker med en bredde på 25 cm ud af de to bordplader. Reststykkerne bruges senere til at samle plankerne med.

2

Slib savsnittene helt glatte og lige med en båndsliber. Fladerne slibes efterfølgende med en rystepudser eller en excentersliber, først med korn 120 og til sidst med korn 180.

3

Læg de fire planker på understellet, og find ud af, hvilken rækkefølge pladerne skal samles i. Sørg for, at de pæneste kanter vender ud mod siderne.

4

Understellet grundes, spartles og slibes, inden det males med interiørmaling. Brug rulle og pensel.

5

Læg plankerne med bunden opad. Bor for til skruehuller i tværstiverne, og skru dem fast til bordpladen med 4,0 x 40 mm skruer. Vend bordpladen, og læg den på plads på understellet. Skru evt. bordpladen fast til stellet med vinkelbeslag.

Materialer

Stavlimede egetræsbordplader

  • 2 plader (A og B) a 2,6 x 61 x 240 cm

45 x 75-mm-reglar:

  • 2 tværstivere (C) a 83,6 cm

20 x 75-mm-brædder:

  • 2 sarglister (D) a 227,6 cm
  • 2 sarglister (E) a 214 cm
  • 2 sarglister (F) a 83,6 cm
  • 2 sarglister (G) a 74 cm

20 x 95-mm-brædder:

  • 4 bendele (H) a 71 cm
  • 4 bendele (J) a 71 cm

Desuden:

  • 4,0 x 35, 4,0 x 40, 4,0 x 50 og 5,0 x 60 mm skruer
  • 1,8 x 40 mm dykkere
  • Trælim
  • Hvid køkkenbordsolie
  • Grunder
  • Interiørlak

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Pris: ca. 2000 kroner.

Sværhedsgrad

Bordbenene kræver præcision og snilde, mens resten af konstruktionen er ganske “ligetil”.

Tegning

3D-model

3D-model

Bord med 4 planker

Bordpladens bredde er 101,5 cm og opbygget af 4 planker.

Åbn 3D-model

3D-model

Tilspidsede ben

Benene spidser til mod gulvet og er lavet af helt almindelige 20 x 95 mm-brædder

Åbn 3D-model

3D-model

Usynlige skruer

Da der kun skrues fra indersiden af sarglisterne, er der ingen synlige skruer.

Åbn 3D-model

3D-model

Bordplankerne samles

De fire bordplanker holdes sammen af fire tværgående brædder.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

VÆRKTØJ: Sådan bruger du båndpudseren

I denne video kan du se alt om, hvordan du betjener båndpudseren - den groveste og stærkeste af alle slibemaskiner. Bruger du sliberen til den første gang slibning på meget ujævne og store flader, kan du spare masser af tid og kræfter.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler