Stærk hylde med skjult ophæng

En hylde med skjult ophæng er bare mere elegant. Og bygger du hylden med sider – som en kasse – bliver den meget stærkere, fordi den ikke kan komme til at “hænge”, som en almindelig hylde let kan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
100 kroner

Hylden hænger solidt på fire lange monteringsskruer, der ikke kan ses, når den er skubbet på plads.

Intro

Hvis du bygger en hylde med faste sider - som en kasse uden bund - får du en stærk hylde, der aldrig kommer til at hænge, fordi siderne giver en utrolig styrke. Samtidig er den let og elegant at se på, når der ikke er bagklædning og synlige beslag. Hylden er nemlig samlet med lim og stifter.

Kassen er lavet af mdf-plade med hjørner, der er skåret på skrå. Her skærer vi selv de fire plader til, men du kan også få pladerne skåret til i byggemarkedet.

Den kan også bygges med lige sider og evt. skrues sammen fra siderne i bund og top. Det er noget nemmere.

Alle de tunge kogebøger har fået plads i den stærke hylde, som hænger diskret på væggen med det skjulte ophæng.

Vejledning

01
Sav ud og saml 7 Trin

1

Hvis du bygger en kasse uden geringssamlinger, skal de lodrette sider gå igennem, og de vandrette være imellem de lodrette, da samlingen så bliver stærkest.

2

Vi vælger at skære siderne til på 45 grader. Det giver et mere eksklusivt look med geringssamlinger. Det er lettest at få delene helt ens, hvis du bruger en bordsav, men en sav med føringsskinne kan også bruges.

3

Delene samles med lim. Da kassen ikke bliver tappet eller fisket sammen, er limen meget vigtig. Begynd med at smøre lim på de skrå flader, og lad det suge ind i pladen, og kom så et nyt lag lim på, inden du placerer pladen på sin plads.

4

Stift samlingerne sammen. Det er nemmest at bruge en stiftpistol med 40-50 mm stifter, men du kan også bruge dykkere og en hammer. Stifterne sættes med ca. 6-8 cm’s afstand.

5

Mål efter, om kassen er i vinkel, når du har samlet den. En nem måde at tjekke det på er ved at bruge en plade, du er sikker på er skåret i vinkel, som du placerer i kassens hjørner. Du kan selvfølgelig også bruge en vinkel.

6

Slib alle kanter med slibepapir, når limen er tør, så kanterne “brækkes” og ikke er helt skarpe. Hjørnerne rundes lidt ekstra, så det ligner en Montana-reol.

7

Synlige, skårne kanter spartles. Det vil sige kanterne på forsiden. De spartles med en gang kemisk træ, så de fremstår med en glat overf ade ligesom siderne, når kassen efterfølgende males. Brug en robust maling, så du undgår ridser.

02
Mål og hæng op 6 Trin

Kassen skal placeres på fire lange monteringsskruer, der skrues fast i væggen, så de stikker lidt ud. Når du borer to huller i kassens sider med samme afstand som skruerne på væggen, kan kassen skubbes ind over skruerne, så den kommer til at hænge på dem.

Her skal kassen hænge på en murstensvæg, og hvis et af hullerne rammer en fuge, vil vi gerne have mulighed for at rykke det, så skruen kommer til at sidde i en mursten. Derfor er skruerne placeret i hyldens lodrette sider, hvor det ikke ses, hvis den flyttes lidt. Det kan det derimod, hvis skruerne skulle rykkes lidt til de vandrette sider. De øverste huller placeres her 8 cm fra kassens overkant.

1

Mål op, hvor kassen skal hænge, så du får den ønskede placering i forhold til væg og bordplade. Vær omhyggelig med opmålingen, da der ikke er bagklædning på kassen, som kan skjule evt. fejlboringer.

2

Sæt to striber malertape op på væggen som to lodrette streger dér, hvor du skal måle op, så du ikke laver mærker på væggen. Det er en fordel, hvis du kommer til at måle forkert, så behøver du ikke at male evt. fejlmarkeringer over.

Der måles op til to huller i hver af de lodrette stykker tape. Her skal afstanden mellem hullerne være 44,4 cm.

3

Bor hullerne til de fire skruer. Sørg for, at du holder boremaskinen vandret, når du borer. Hold en støvsuger under, så du ikke sviner. Brug et 6 mm bor, hvis det er murstensvæg, og 6,5 mm, hvis det er beton, ellers kan du ikke få skruerne i.

Hvis du borer i en murstensvæg og rammer en fuge, flytter du hullet 3,3 cm, så rammer du midt i en sten.

4

Bor også to huller i hver af kassens sider. Hullerne skal passe til de mål, du har sat af til skruerne på væggen. Læg kassen ned, og bor hullerne med et 8 mm sneglebor - det er nemmere at styre. Bor evt. hullet op med 8,5 mm bor.

5

Monter skruerne i væggen. Her er brugt 7,5 x 132 mm monteringsskruer. Husk, at det skal være dem uden hoveder. De skrues i, så de stikker 5-6 cm ud fra væggen. Det giver et stærkt ophæng.

6

Skub kassen ind over skruerne. Det er vigtigt, at du gør det lige, så skruerne kan glide i hullerne. Når hylden er placeret rigtigt, er den meget stærk og kommer aldrig til at “hænge”.

Materialer

16 mm mdf-plade:

  • 2 stk. a 25 x 38,5 cm
  • 2 stk. a 25 x 46 cm

Desuden:

  • Trælim
  • Stifter, 40 mm
  • Monteringsskruer, 7,5 x 132 mm
  • Kemisk træ
  • Slibepapir, korn 80 og 120
  • Maling (her højglansmaling)

Specialværktøj

  • Stiftpistol
  • Rundsav

Tidsforbrug

Cirka 1 dag.

Pris

Cirka 100 kroner.

Sværhedsgrad

Det er ikke svært at bygge denne hylde, men du skal selvfølgelig være omhyggelig, når du saver ud og måler op til skruerne, som skal sidde helt præcist.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Møbler