Mere plads i entréen
Brug bagsiden
Lim spejlet på en træplade, byg en ramme, og sæt spejlet fast på væggen med hængsler. Bagsiden kan udnyttes til opbevaring af nøgler, blade og andre småting.
Start med skoene
Din største fjende i kampen om at holde orden i entréen er familiens mange sko. De skal væk fra gulvet. Ved at bygge et skomøbel af rør får du en nem ruminddeling med plads til en masse sko - og tasker, huer og en masse andet.
Skabsvæg med udvendig opbevaring
Ved at lave et skjult, indbygget skab med skydelåger får du både plads til sko, overtøj og nogle af de ting, som du ellers ikke ved, hvor du skal gøre af. Det kan være støvsugeren, strygebrættet eller kosten. Her er fronten på skabet desuden udnyttet med knager og hylder til jakker og sko. Så kan pladsen ikke udnyttes meget bedre.
Byg til
Nogle gange er der bare ikke mere plads at udnytte. Men her er der stadig gode råd at hente. En kollega på redaktionen valgte fx at bygge en ekstra entré uden på den gamle.
Udnyt højden
Mange entréer har højt til loftet, og det er et oplagt sted at hente en ekstra kvadratmeter eller to.
Her er skabene bygget helt til loft. Over døren er der bygget en hylde til nogle af de ting, du ikke bruger hver eller hver anden dag.
Stigen kan desuden opbevares på væggen, så den ikke fylder, når den ikke bruges.
Mere plads i køkkenet
Har du plads nok i dit køkken, er du en af de få. Til alle os andre er her en stribe gode idéer til at få mere plads.
Sammenklappelig spiseplads
Bruger du kun sjældent dit spisebord, kan du fjerne det helt og bygge en sammenklappelig udgave i stedet. Bordet her er lavet i 22 mm MDF-plade, der skrues fast på en rundstok, som kan drejes.
Den bærende rundstok skrues fast under bordpladen og monteres på væggen beslag, der tillader den at dreje.
Udnyt soklen
Sokkelskuffer er en genial måde at hente ekstra plads i køkkenet på. Og så er de supernemme at bygge selv. Fronten skal blot skiftes ud med en forramme med plads til skuffer. Under skufferne monteres små hjul, og så skal fronten gå til gulv og være bred nok til at dække forrammen.
Klem en ekstra hylde ind
Højden i køkkenskabene stemmer sjældent helt overens med de ting, du smider i skabene. Har du nogle centimeter tilovers i toppen, kan du montere en lille trådhylde til sølvpapir og andet.
Smart skab til maskinerne
Byg et skab under køkkenhylden til brødristeren, elpiskeren og kaffemaskinen. Bygger du en stikkontakt ind i skabet, slipper du for rodet med ledninger på køkkenbordet.
Hæng glassene op
Ofte er det de små detaljer, som gør køkkenet overskueligt som arbejdsplads. Idéen her med de ophængte glas er hentet fra restaurationsbranchen, men den er lige så praktisk i de hjemlige køkkenregioner. Og så er arrangementet pladsbesparende.
Mere plads i soveværelset
I soveværelset skal der ledes højt og lavt - under sengen og oven på skabet - for at finde den ekstra plads.
Bogreol i sengegærdet
En af vores læsere med skråvæg i soveværelset har valgt at rykke sengen lidt ud fra væggen og udnytte pladsen med en reol i sengegærdet. Det giver både mere plads i sengen og mere plads til opbevaring. Det er ret godt tænkt, og idéen fungerer også, hvis man ikke har skråvæg.
Smid sengen på en hems
Ved at hæve sengen får du mulighed for at udnytte pladsen under sengen optimalt. Og er der højt nok til loftet, kan du overveje at bygge en hems. Det er pladsoptimering, når det er bedst.
Klapseng
Skal soveværelset også kunne fungere som fx kontor, er sengen ofte i vejen. En hjemmebygget klapseng er genial og giver hurtigt 3,5 m² ekstra plads.
Byg skabsvæg
Der findes et hav af fede skabsløsninger, du kan købe færdige. Men vil du undgå spildplads over og ved siden af skabet, er det oplagt at bygge en skabsvæg selv. I byggemarkederne findes et hav af skinnesystemer, der kan monteres på skydelåger, som du selv designer på dine egne mål.
Kørelister monteres på gulv og i loftet. I byggemarkeder findes forskellige løsninger, der matcher de fleste behov.
Udnyt pladsen under sengen
Med en skræddersyet seng udnyttes pladsen optimalt efter dine behov. Vores har skydelåger på begge sider samt et skuffemodul på midten, der er lige så dybt som sengen.
Pladerne skæres ud i 28 mm MDF-plader. Du kan også vælge at få byggemarkedet til at save pladerne ud for dig. Så er sengen lige til at samle, når du kommer hjem.
Noter til skydelåger skæres ud med rundsav eller overfræser. Sav tre snit pr. not, så er det lettere at rense fordybningen op med et 6 mm bredt stemmejern.
Mere plads i værkstedet
En af de bedste gaver, gør det selv’eren kan give sig selv, er et ryddet og velfungerende værksted.
Hylde med ekstra plads til bagagebærerne
En hylde under loftet til fx vinterdæk kan nemt udvides til også at få tagbagagebærerne af vejen. Du skal bare skære et skråt hak i to bræddestykker, så de kan skubbes ind over hylden. I toppen laves en fordybning til bagagebærerne. Du skal sikre dig, at brædderne ikke er under 20-25 mm tykke. Ellers risikerer du, at de rokker og dingler sideværts.
Få styr på maskinerne
Akku-værktøjet fylder en del på de fleste gør det selv-værksteder rundt omkring. Har du samtidig valgt at købe maskiner af forskellige fabrikanter, med forskellige ladere, er et hjemmebygget stativ med plads til maskiner, batterier, ladere og tilbehør en genial indretningsløsning.
Strøm på rulle
Den store rulle med kraftigt kabel hægtes op på væggen. Den sparer dig for meget bøvl med løse ledninger, og de kraftige kabler kan klare de mange watt til værktøjet. Rullen findes også i en model til kompressorens trykluftsslange.
Hold styr på håndværktøjet
Værktøjstavlen er der ingen grund til at bruge unødig tid på at bygge selv. Den kan købes færdig, og det tager ikke mange minutter at skrue den op på væggen i værkstedet. Holderne anbringes nemt, hvor det passer til dit behov.
Få tvingerne af vejen
Skruetvingerne er en uhandy størrelse, og de fylder ofte mere, end det er nødvendigt. Med et stativ som dette, der kan hænges op i loftet, kommer de af vejen og bliver samtidig nemmere at komme til.
Styr på lister, stokke og rør
Et stort paprør med en diameter på omkring 40 cm inddeles i fire rum. Det gør det nemt at sortere og få overblik over fx dine lister, rundstokke og kabelkanaler. Samtidig udnytter du loftet og får frigjort en masse plads på gulvet og i reolen.