Hurtige hylder til opbevaring på loftet

Et nyt beslag gør det supernemt at bygge hylder til julepynt, vinterfrakker og campingudstyr på loftet uden at ødelægge den tykke isolering.

Intro

Vil du sætte julepynt og vinterfrakker op i dit uopvarmede loftsrum, kan du med et nyt beslag på få timer bygge nogle solide hylder, som du kan stille tingene på uden at ødelægge isoleringen.

Solidt fundament med PL1-beslaget

Beslagene stikkes helt enkelt ned gennem mineralulden, så de griber fat om de vandrette spær nede i det skjulte. Du lægger derpå lægter ned i beslagene – de slås bare fast i dem – og så har du et solidt fundament, som du bygger dine hylder ovenpå. Eller for den sags skyld en god og sikker gangbro.

Hylderne kan bestå af plader lagt på lægterne, et enkelt lag brædder på tværs af lægterne – eller som her af to lag brædder, først nogle få på tværs af lægterne og så selve hylden ovenpå. Det sidste er normalt den letteste løsning

Derfor er det nemt!

Beslagene griber ned om spærfoden, uden at du behøver at flytte isoleringen, og står så klar til at holde de lægter, som du bygger hylden på. Det er lettere end at bygge et skelet op af træ, især hvor det skal gøres fast på spæret nede i isoleringen.

Vejledning

01
Beslag og et lag lægter 5 Trin

1

Vi klarer stort set alt savearbejdet nede i det fri på en kapsav med et længdestop. Det går nemt og hurtigt, og så undgår vi savsmuld i isoleringen.

2

Skær en sprække til beslaget (A). Sæt det først på isoleringen over spærfoden, og tryk det ned, så det sætter et mærke. I mærket skærer du lodret ned til spæret. Pas på, du ikke skader dampspærren!

3

Pres beslaget (A) ned gennem isoleringen, og vrik med det, til du kan mærke, at det kommer ned over det vandrette spær. Bank beslaget på plads med en hammer, så dets små spidser griber godt fat i træet.

4

Beslaget ude ved taget sættes ned. For at komme ud under taget må du typisk etablere en form for gangbro af plader, så du ikke trykker isoleringen sammen.

5

På hver side af spæret (E) lægges en lægte (B). Lægterne bankes godt ned, så modhagerne får fat. Beslagene står på samme spær, så lægterne passer, uanset hvor langt der er mellem beslagene.

02
Hylderne af to lag brædder 4 Trin

På loftet her har vi regulær plads uden skor stene og udluftningskanaler, så det er oplagt at vælge en opbygning med bræd der i to lag.

Det første lag skal bare bære det næs te tæt på gangbroen, tæt på taget og midtimellem. Du kan fint skub be det frem eller tilbage for at slippe rundt om spærene, bare næste lag ligger godt.

Næste lag danner selve hylden. Det går fra gangbroen ud mod taget, og de mange brædder kan du skære nede i haven, hvor det er meget lettere.

1

Det første lag brædder (C1) gør du fast med 2 stk. 4,5 x 60 mm skruer ned i hver lægte (B). Sæt et ved enden af lægterne (B) og midtvejs. Det skal bare give støtte, så tag hensyn til, at du kan komme til at arbejde.

2

3 meter lange forskallingsbrædder er det længste, vi kan få op gennem lemmen, så vi må forlænge vores første lag brædder (C1). Det gør vi enkelt med forskudte brædder, hylden skal bare være understøttet.

3

Hylden (C2) bygger vi af forskallings­ brædder, der er savet til, før vi bar dem op. Brædderne fordeles på øjemål med cirka en fingerbreddes afstand og gøres fast med 4 x 45 mm skruer i underlaget (C1).

4

Hvor forhindringer kommer i vejen, må du korte brædderne (C2) af. Her korter vi to brædder af, fordi der ikke er plads længere inde under taget, fordi der sidder en skråstiver på spærene.

Materialer

• PL1-beslag (A)
• 45 x 45 mm skillerumslægter (B)
• 25 x 100 mm forskallingsbrædder(C)
• 4 x 45 og 4,5 x 60 mm skruer

PL1-beslaget køber du over nettet hos plusloft.dk. Hvert beslag koster 75 kroner, og transporten er gratis, når du køber 12 beslag eller flere.

Specialværktøj
• Isoleringskniv

Tegning

Sådan virker pl1- beslaget

PL1-beslagene (A) trykkes ned om spærfoden (D) nede i isoleringen, et tæt på gangbroen og et tæt på taget. Derefter trykker du en lægte (B) fast i beslaget på hver side af spæret (E). Det betyder intet, om beslagene står præcis på linje på langs ad taget, så du sætter dem bare, hvor der er plads.
Når der er beslag ved alle spær, kan hylden bygges på flere måder. Vi lægger tre brædder (C1) på tværs af lægterne og bygger så hylden op af brædder (C2) på tværs.

Sådan virker pl1- beslaget

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...