Sådan lysner du et mørkt rum

Selvom du ikke kan lukke mere dagslys ind i et mørkt rum, kan du sagtens gøre det meget lysere. Lyse overflader kan ændre et rum fuldstændigt og give meget mere liv end selv de kraftigste lamper.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
3.200 kroner
Fra mørkt og trist til lyst og lækkert

Maling og lysematerialer, som spejler og sprederlyset fra de nye LEDlamper, forvandler den mørke trappe til en lys og indbydende nedgang til kælderen.

Intro

Der er to måder at gøre et rum lysere på. Du kan tilføre mere lys, og du kan udnytte det lys, der er i rummet, bedre. Men det har kun begrænset effekt at skifte til en kraftigere pære. For hvis rummet er holdt i mørke og matte farver, vil lyset kun virke lige dér, hvor det rammer. Vil du have glæde af lyset i hele rummet, skal der andre farver på paletten.

Vælg lyse flader

Ved at benytte lyse farver får du spredt lyset fra alle de lyskilder, der er tilgængelige. Det samme gælder, hvis du vælger en maling med høj glans, som nærmest kan spejle lyset. Begge dele giver et lysere rum.

Læs også: Er der godt lys i dit hus?

Fordelen ved den høje glans er også ulempen: Når næsten alt lys spejles og sendes tilbage, ser øjet stort set alle fejl og mangler. Derfor er det en afvejning, når farve og særligt glansen skal vælges. En lidt mere mat flade kaster måske lidt mindre og mere diffust lys tilbage, men kræver heller ikke den samme finish, før den opfattes som jævn og ensartet.

Hent artiklen og få et lyst og lækkert rum

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan vi forvandler den mørke trappe til en lys og indbydende nedgang til kælderen.

Du kan roligt gå i gang. Det svære kan være at komme i gang med at pudse. Men de nye typer af puds er lette at arbejde med, og du får hurtigt det nødvendige håndelag, når du først er kommet i gang.

God fornøjelse!

Vejledning

01
Fra gulnet træ til lys trappe 3 Trin

Trappens fyrretræ er gulnet af tidens tand. Vi maler den hvid, både på vanger og de lodrette stødtrin. Det samme gør vi med undersiden af trappen til førstesalen. Fjern alle dæklister, kantlister og lignende fra alle trin og vanger, både på kældertrappen og på undersiden af trappen til førstesalen. Vask trin og vanger grundigt af med grundrens, inden du maler.

1

Giv vanger og stødtrin en gang hæftegrunder af samme mærke som slutmalingen. Hvis du vil male den vandrette del af trinnet, skal det også have grunder.

2

Luk alle huller og sprækker med en malbar gummifuge, når hæftegrunderen er tør. Glat fugen ud med en fugebrik, så den ikke står synligt frem.

3

Når fugen er tør, maler du trin og vanger med en god træmaling med glansgrad på min. 50. Giv trappen så mange gange, at malingen er ensartet og dækker 100 procent.

TIP: Flere tynde lag er stærkere end et enkelt tykt lag maling.

02
Nye trin 5 Trin

Selve trinfladerne beklæder vi med lys linoleum. Det er en slidstærk og praktisk overflade, som er nem at vedligeholde.

På trinnenes forkanter sætter vi aluminiumslister med en not, der passer til linoleumstykkelsen. Det både skjuler og beskytter overgangen mellem selve trappetrinnet og linoleummet. Alulisterne sælges som trappeforkanter, og du kan selv save dem til med en nedstryger, så de passer til din trappe.

1

Mål aluminiumslisten op i længder svarende til trinnenes bredde. Spænd listen fast, mens du saver med nedstrygeren.

2

Fil de afsavede ender til, så du fjerner de skarpe kanter.

3

Klæb listerne på. Sørg for, at trinforkanten er renset af, fx med trærens, og klæb så aluminiumslisten på med montagelim.

4

Træk gulvlim på trinnet. Træk limen på med en spartel, så du har et ensartet, tyndt lag. Alulisternes blå plasttape beskytter listerne, så lad den sidde imens.

5

Læg linoleum på trinnet. Tryk det fast, og sørg for, at dets forkant ligger inde i noten på aluminiumslisten. Nu skal du lade linoleummet sidde i en times tid, inden du går på trappen. Du kan evt. belægge hvert andet trin først og de øvrige en time efter.

03
Multipuds lysner væggene 4 Trin

Vi giver alle de lodrette flader en hvid fiberforstærket puds, som kan klæbe på stort set alle underlag, og som kan klare sig uden maling. Det betyder et helt nyt og moderne look og får trapperummet til at se væsentlig lysere ud.

1

Fjern løst tapet, søm og skruer, lamper, gelænder og andre forhindringer fra de lodrette vægge. En hvid fiberforstærket og klæbende pudsmørtel røres op i en balje efter anvisningen på posen.

2

Træk mørtlen på væggen med en grov tand-spartel i et jævnt lag. Træk mørtel på hele væggen på én gang.

3

Glat med en bred spartel efter nogle minutter (afhængigt af hvor meget underlaget suger). Målet er at opnå en ensartet, jævn overflade.

4

Ret til med en fugtig svamp. Spor efter spartlen, overgange og andre små fejl i overfladen udjævnes med en fugtig svamp eller et filtsebræt.

04
Moderne lys 4 Trin

Der er ikke bare penge at spare ved at skifte den traditionelle glødepære ud med moderne LED-lys. Du får også langt flere typer af lamper, spots og fx lysbånd at vælge mellem. Ofrer du blot lidt ekstra, kan du også få mulighed for selv at justere både lysets farve og styrke.

1

En lysstærk, flad og stilren LED-lampe erstatter den gamle, traditionelle plastkuppel med glødepære. Lampen passer perfekt til det nye look, og den giver et godt grundlys i hele trapperummet.

2

Vi sætter et lysbånd bag gelænderet og udnytter en af LED-lysets mange nye muligheder. Lysbåndet fylder meget, meget lidt og kan klippes til på mål. Med bord rundsaven og et smalt stemmejern laves en not i gelænderet, som passer til det lysbånd, vi har købt, så det er helt skjult. Noten kan også laves med en overfræser.

3

Lysbåndet klæbes fast, når gelænderet er malet hvidt. Tryk den selvklæbende strimmel af lysdioder fast i bunden af noten. Start fra en ende af, og kort lysbåndet af, så det passer i længden.

4

Slut strøm til, når elektrikeren har forberedt tilslutningen. Skjul evt. ledningen i en kabelkanal, der kan klæbes på væggen.

05
Lyst gulv i kælderen 4 Trin

Det sidste ekstra lys henter vi på kældergulvet. Den gamle og delvist afskallede maling fornyes med en lys og blank gulvmaling med en glans på 80. Det giver en blank overflade, som spejler lyset fra et vindue nede kælderen og bidrager til et lyst og venligt trapperum.

1

Skrab og slib al løs maling af gulvet. Sørg også for at slibe overgange i malingen ned, så du ikke kan mærke dem med fingrene.

2

Vask og affedt gulvet grundigt med grundrens. Lad herefter gulvet tørre helt.

3

Mal først kanterne langs vægge og trappe. Vi har valgt en tokomponent, vandbaseret epoxymaling (skal bruges inden for én time).

4

På de store flader rulles malingen på med en korthåret rulle. Vi skal male minimum to gange, og der skal gå 10-12 timer mellem hver gang. Følg anvisningen på den gulvmaling, du har valgt at male med.

Materialer

  • ¾ l akrylgrundmaling
  • ¾ l akryltræmaling, glans 50
  • 1 patron hvid gummifuge, som kan males (ikke akryl) 12 m alu-trappeforkant til 3 mm beklædning 3 m2 linoleum (3 mm)
  • 1 kg gulvlim
  • 25 kg fiberforstærket puds i hvid (Lip 360 eller tilsvarende) 4 l vandopløst epoxy-gulvmaling (lys grå) 1 LED-væglampe
  • 1 LED-lysbånd
  • 1 kabelkanal, 15 x 15 mm
  • Grundrens
  • Slibepapir korn 120

Tidsforbrug

Forvandlingen her tog fire dage.

Pris

Ca. 3.200 kr.

Sværhedsgrad

Du kan roligt gå i gang. Det svære kan være at komme i gang med at pudse. Men de nye typer af puds er lette at arbejde med, og du får hurtigt det nødvendige håndelag, når du først er kommet i gang.

Video

TEKNIK: Spartling med multipuds

Hæfter på næsten alle overflader

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indretning