Forskellige typer lyskilder
Når du vælger lyskilder til dit hjem, bør du vælge efter funktion - og ikke kun efter udseende, som mange er tilbøjelige til. Her viser vi dig typiske eksempler på lyskilder - hvilken slags lys de giver, og hvordan de egner sig til at blive brugt.
Stue
I mange hjem ligger stuen i direkte og åben forbindelse med køkkenet. Det gør stuen til et rum, hvor du opholder dig meget og både spiser, læser, ser TV, slapper af, laver lektier osv. Derfor har du brug for både hyggelys, arbejdslys, fleksibelt lys, fx med en lysdæmper, og såkaldt diffust lys, der giver et mere generelt lys i rummet.
Når du skal vælge lyskilder til stuen, skal du først og fremmest vælge nogle, der kan dække dit behov for lys. Og når du vælger forskellige former for lys, placeret i varierende højder, skaber du samtidig et dynamisk rum, som du har lyst til at opholde dig i. Lys kan også bruges til at fremhæve ting, fx dit yndlingsmaleri, eller skabe ekstra “rum”, fx med en læselampe ved lænestolen.
Det er en rigtig god idé at have mindst to-tre afbrydere i stuen, så du giver dig selv gode muligheder for at bruge lyset så fleksibelt som muligt.
TYPISK FEJL
Du køber en lampe, fordi du synes, den er pæn, og tænker ikke over, om den rent faktisk kan lyse godt nok der, hvor du ønsker at bruge den.

Badeværelse
Et andet centralt rum i hjemmet er badeværelset, hvor de fleste mennesker starter og slutter dagen. Her har du brug for et godt grundlys, som du fint kan få fra spots i loftet. Det er meget vigtigt, at du også har noget diffust lys ved spejlet, så du ikke får skygger i ansigtet, når du kigger dig i spejlet. Har du kun spots i loftet, får du nemt skygger i ansigtet, men de ophæves af diffust lys, som du fx får fra et par lamper med hvide glasskærme. De giver godt lys både til barbering og til at lægge makeup.
Spejlbelysning er noget af det allersværeste. Den bedste belysning her er faktisk opalpærer rundt om hele spejlet, som bruges på teatre, men dem kan de fleste mennesker ikke holde ud at se på. Der findes også lyspaneler, der er beregnet til placering over spejle.
Når du skal placere din lyskilde i brusekabinen, bør du tænke over, at den ikke sidder præcis over din krop, så du kommer til at skygge for dig selv. Placér i stedet spots lidt foran eller bag ved, hvor kroppen typisk står.
TYPISK FEJL
Der er ikke diffust lys ved spejlet, så du får skygger i ansigtet.

Soveværelse
Du har ikke brug for lys, når du skal sove, men soveværelset bruges også til andet. Måske læser du, inden du lægger dig til at sove, og så har du brug for en læselampe. En med lukket skærm, så lyset kan rettes hen, præcis hvor du har brug for det, og ikke generer andre. Der findes sengelamper, hvor lyset kan dæmpes, hvilket er en god idé.
Typisk har du også et klædeskab i soveværelset, og du har brug for et godt grundlys, så du kan finde dit tøj. Grundlys kan du fx få med spots eller en god lampe med kraftigt lys i loftet. Eller du kan vælge skabe med indbygget
TYPISK FEJL
Du placerer en lampe midt i rummet med en dårlig sparepære, der ikke kan lyse rummet nok op.

Entré
Du kommer ud og ind ad døren til dit hjem mange gange - nogle gange i dagslys, nogle gange efter mørkets frembrud. Uanset hvornår på dagen det er, er det vigtigt, at du har gode lysforhold her. Du skal kunne finde overtøj, nøgler og tasker og se ordentligt, når du fx skal snøre dine sko. En lys og venlig entré med godt lys giver ikke bare en rar afgang og velkomst til dig selv, men også til dine gæster.
TYPISK FEJL
Du placerer dine spots i loftet præcis i dine ganglinjer, så du kommer til at skygge for dig selv.

Køkken
I mange hjem er køkkenet et centralt rum - et samlingssted, hvor hele familien mødes. Her laves ikke bare mad flere gange om dagen, der laves måske også lektier, bliver surfet på computer, spillet spil, hyggesnakket osv. De mange forskellige funktioner giver et blandet lysbehov.
Rummet skal have et godt grundlys - igen er spots i loftet en god idé. Husk, at de ikke behøver at blive placeret med lige stor afstand imellem sig, men skal sidde der, hvor behovet er.
Et godt arbejdslys er et must, så du kan se, hvad du står og laver. Det kan du fx få med lyspaneler monteret under overskabe. Det kan også være et par pendler med lukkede lampeskærme, der retter lyset ned, hvor du typisk står og arbejder, fx ved vasken eller bordpladen.
TYPISK FEJL
Du har dårligt arbejdslys, så du ikke kan se, hvad du arbejder med, fordi du har spots i loftet, der er placeret, så du kommer til at skygge for dig selv.
