Er der godt lys i dit hus?

Har du ordentligt lys ved spejlet i badeværelset, når du barberer dig? Og i køkkenet, når du snitter grøntsager? Vi giver dig gode råd til, hvordan du bedst placerer lys og lamper, så du har optimale lysforhold, der passer til dit behov.

Lys: Få godt lys i hele huset

Få vores bedste råd, så du undgår de typiske fejl og får godt lys i hele huset.

Et rum med godt lys er et rum, hvor du føler dig godt tilpas og har lyst til at opholde dig. Sådan skulle du jo gerne have det i alle hjemmets rum, men mange oplever, at der er steder i hjemmet, der er mere populære end andre, og steder, som næsten ikke bliver brugt. Årsagen kan meget vel være, at lyset lige præcis her ikke er særlig godt og ikke passer til det, du gerne vil bruge stedet til. Med den rigtige belysning over det hele får du altså større glæde af hele dit hus.

Når du skal indrette dit hus med lys, skal du først finde ud af, hvad dit lysbehov er i de forskellige rum. Nogle steder har du brug for arbejdslys, fx i køkkenet og i badeværelset. Andre steder giver det mening at have lys, der er rettet mod noget bestemt, fx en læselampe ved sengen. Lys, der kan dæmpes, eller lamper, der kun bruges til at skabe hyggelys, skal der også være, så du er godt dækket ind med forskelligt lys, der passer til dine behov.

LÆS OGSÅ: Vores bedste tips til at skjule ledninger og kabler i hjemmet

Vælg en lampe, der lyser godt

Der findes et hav af lamper, spots og lyspaneler at vælge imellem. Det er en rigtig dårlig idé udelukkende at vælge en lampe ud fra dens udseende. Du skal først og fremmest vælge ud fra, hvordan den lyser, og finde ud af, om den passer til den plads, du har tænkt, og det behov, den skal dække.

Forskellige typer lyskilder

Når du vælger lyskilder til dit hjem, bør du vælge efter funktion - og ikke kun efter udseende, som mange er tilbøjelige til. Her viser vi dig typiske eksempler på lyskilder - hvilken slags lys de giver, og hvordan de egner sig til at blive brugt.

LAMPER MED LYSDÆMPER er fleksible og kan både give godt grundlys og hyggelys, fx over spisebordet.

SPOTS I LOFTET giver et godt grundlys, fx i køkken og bad. Tilvælg gerne fleksibilitet - at de kan tippes, og lyset kan dæmpes.

LAMPER MED HVIDE GLASSKÆRME giver diffust lys, fx ved et spejl, så du undgår skygger i ansigtet, eller som hyggelys med dæmper.

LAMPER MED LUKKET SKÆRM giver lys rettet mod noget bestemt, fx som læselampe eller arbejdslys over en køkkenø.

Stue

I mange hjem ligger stuen i direkte og åben forbindelse med køkkenet. Det gør stuen til et rum, hvor du opholder dig meget og både spiser, læser, ser TV, slapper af, laver lektier osv. Derfor har du brug for både hyggelys, arbejdslys, fleksibelt lys, fx med en lysdæmper, og såkaldt diffust lys, der giver et mere generelt lys i rummet.

Når du skal vælge lyskilder til stuen, skal du først og fremmest vælge nogle, der kan dække dit behov for lys. Og når du vælger forskellige former for lys, placeret i varierende højder, skaber du samtidig et dynamisk rum, som du har lyst til at opholde dig i. Lys kan også bruges til at fremhæve ting, fx dit yndlingsmaleri, eller skabe ekstra “rum”, fx med en læselampe ved lænestolen.

Det er en rigtig god idé at have mindst to-tre afbrydere i stuen, så du giver dig selv gode muligheder for at bruge lyset så fleksibelt som muligt.

TYPISK FEJL
Du køber en lampe, fordi du synes, den er pæn, og tænker ikke over, om den rent faktisk kan lyse godt nok der, hvor du ønsker at bruge den.

Stue

Badeværelse

Et andet centralt rum i hjemmet er badeværelset, hvor de fleste mennesker starter og slutter dagen. Her har du brug for et godt grundlys, som du fint kan få fra spots i loftet. Det er meget vigtigt, at du også har noget diffust lys ved spejlet, så du ikke får skygger i ansigtet, når du kigger dig i spejlet. Har du kun spots i loftet, får du nemt skygger i ansigtet, men de ophæves af diffust lys, som du fx får fra et par lamper med hvide glasskærme. De giver godt lys både til barbering og til at lægge makeup.

Spejlbelysning er noget af det allersværeste. Den bedste belysning her er faktisk opalpærer rundt om hele spejlet, som bruges på teatre, men dem kan de fleste mennesker ikke holde ud at se på. Der findes også lyspaneler, der er beregnet til placering over spejle.

Når du skal placere din lyskilde i brusekabinen, bør du tænke over, at den ikke sidder præcis over din krop, så du kommer til at skygge for dig selv. Placér i stedet spots lidt foran eller bag ved, hvor kroppen typisk står.

TYPISK FEJL
Der er ikke diffust lys ved spejlet, så du får skygger i ansigtet.

Badeværelse

Soveværelse

Du har ikke brug for lys, når du skal sove, men soveværelset bruges også til andet. Måske læser du, inden du lægger dig til at sove, og så har du brug for en læselampe. En med lukket skærm, så lyset kan rettes hen, præcis hvor du har brug for det, og ikke generer andre. Der findes sengelamper, hvor lyset kan dæmpes, hvilket er en god idé.

Typisk har du også et klædeskab i soveværelset, og du har brug for et godt grundlys, så du kan finde dit tøj. Grundlys kan du fx få med spots eller en god lampe med kraftigt lys i loftet. Eller du kan vælge skabe med indbygget

TYPISK FEJL
Du placerer en lampe midt i rummet med en dårlig sparepære, der ikke kan lyse rummet nok op.

Soveværelse

Entré

Du kommer ud og ind ad døren til dit hjem mange gange - nogle gange i dagslys, nogle gange efter mørkets frembrud. Uanset hvornår på dagen det er, er det vigtigt, at du har gode lysforhold her. Du skal kunne finde overtøj, nøgler og tasker og se ordentligt, når du fx skal snøre dine sko. En lys og venlig entré med godt lys giver ikke bare en rar afgang og velkomst til dig selv, men også til dine gæster.

TYPISK FEJL
Du placerer dine spots i loftet præcis i dine ganglinjer, så du kommer til at skygge for dig selv.

Entré

Køkken

I mange hjem er køkkenet et centralt rum - et samlingssted, hvor hele familien mødes. Her laves ikke bare mad flere gange om dagen, der laves måske også lektier, bliver surfet på computer, spillet spil, hyggesnakket osv. De mange forskellige funktioner giver et blandet lysbehov.

Rummet skal have et godt grundlys - igen er spots i loftet en god idé. Husk, at de ikke behøver at blive placeret med lige stor afstand imellem sig, men skal sidde der, hvor behovet er.

Et godt arbejdslys er et must, så du kan se, hvad du står og laver. Det kan du fx få med lyspaneler monteret under overskabe. Det kan også være et par pendler med lukkede lampeskærme, der retter lyset ned, hvor du typisk står og arbejder, fx ved vasken eller bordpladen.

TYPISK FEJL
Du har dårligt arbejdslys, så du ikke kan se, hvad du arbejder med, fordi du har spots i loftet, der er placeret, så du kommer til at skygge for dig selv.

Køkken

    Andre læser lige nu ...