5 tips til røgalarmer der redder dit liv

Hvert år omkommer omkring 70 mennesker som følge af brandulykker. Og når flammerne først får fat i gardinerne, har du ikke mange sekunder til at komme ud af sengen, før det går helt galt. Men det er faktisk nemt at undgå at blive en del af denne meget kedelige statistik: Monter røgalarmer overalt i dit hjem. Her får du 5 gode tips til, hvor mange du skal bruge, og hvor de skal placeres.

1. Monter røgalarmer i ALLE rum

En ildebrand kan opstå overalt i hjemmet. Det er selvfølgelig mest oplagt, at den opstår i køkkenet, i stuen ved brændeovnen eller ude ved fyret, men den kan ligeså godt opstå på kontoret, i børneværelset eller i ledningsnettet på toilettet klokken 04:15 natten mellem mandag og tirsdag. Hellere være på den sikre side!

2. Brug serieforbundne alarmer

Invester i den type brandalarmer, som er serieforbundne. Opdager den ene alarm, at der er røg et sted i huset, begynder de andre også at hyle.

På den måde bliver du vækket i soveværelset på første sal, selv hvis det begynder at brænde i kælderen – udover, at du overlever, kan du også nå at reagere og begrænse skadens omfang.

Serieforbundet røgalarm

Serieforbundne alarmer, som kommunikerer med hinanden og hyler, hvis én af dem opdager røg, koster fra cirka 170 kroner og opefter.

3. Placer alarmerne højest

Røg søger opad, og derfor skal røgalarmerne placeres, hvor loftet er højest. Har du et fladt loft, bør du placere dem på midten.

4. Monter alarmerne væk fra vægge, døre og vinduer

Du må ikke montere dine røgalarmer for tæt på hjørner, vægge og åbninger såsom døre og vinduer. Røgen er nemlig langsommere om at trænge helt ud i hjørnerne, ligesom et åbent vindue måske også vil skubbe røgen væk fra alarmen.

Vi ved godt, at alarmerne nok skal opfange røgudviklingen på et tidspunkt, men husk, at hvert et sekund tæller! Placer røgalarmerne mindst 1 meter væk fra hjørner, kanter og åbninger.

5. Tjek alarmerne jævnligt

Et batteri i en røgalarm holder i cirka et år, og når batteriet begynder at være fladt, bipper de fleste alarmer automatisk. Men når det handler om liv og lemmer, skal du i sagens natur ikke regne med automatikken. Og hver måned skal du trykke på røgalarmens test-knap for at se, om den stadig virker. En røgalarm virker i øvrigt i op til 10 år.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brandsikring