12 gode ideer - Få styr på værktøjet

Vores håndværker Jann Wagner har et værksted, de fleste vil misunde. Her er der for alvor styr på værktøjet. Uanset hvor lille ditværksted er, kan du hente masser af inspiration i Wagners værksted – vi sendte fotograf og tegner på besøg og plukkede af de mange gode løsninger og ideer.

Jann Wagner, der i mange år har arbejdet for Gør Det Selv, har et værksted, der kan gøre de fleste misundelige. Værktøjet har faste pladser, og der er mange smarte løsninger, som er lige til at plukke - også til et mindre værksted.

Brug pladsen under loftet

Hvis du virkelig er i bekneb for plads, må du tænke alternativt. Måske er loftshøjden i værkstedet så tilpas høj, at du kan sænke loftet med lægter og så udnytte pladsen mellem lægterne fuldt ud. En hængslet plade kan holde på en del værktøj, og så er det blot at klappe pladen ned – og huske på at sætte værktøjet forsvarligt fast, så det ikke falder ned, når klappen åbnes. Hvis der er plads, kan du bruge værktøjsholdere beregnet til værktøjstavler.

Den meget simple løsning

Et bygningsbeslag som det viste kan – hvis du borer hullerne i den ene flange ud med et metalbor i en passende størrelse – fungere som en simpel holder til dine skruetrækkere, syle og lignende typer værktøj. Du skal selvfølgelig ikke sætte værktøj, der skal være skarpt, ned i en metalholder af denne type.

Klap bordet op ad væggen

En god pladsbesparende løsning er arbejdsbordet, der kan klappes op ad væggen, når det ikke er i brug. Det gør det fx muligt at lave et ekstra arbejdsbord ud over det tunge stationære eller at udnytte garagen til værksted i sommerhalvåret.

Maskinerne kan flyttes

De stationære maskiner er monteret på plader, der kan sættes fast på arbejdsbordet. I listen, der er monteret under pladens forkant, er der hul til en fingerskrue, som kan skrues ind i sargen under arbejdsbordet. Her er der slået islagsmøtrikker ind, som fanger skruen.

Savene fylder ingenting

Udnyt plads, du ikke troede, du havde. Her er fukssvansene placeret oppe under en hylde – plads, der typisk slet ikke vil være udnyttet. En anden fordel er, at savenes tænder er gemt af vejen, så du ikke risikerer at skære dig på dem.

Klap værktøjstavlen sammen

Det handler om at udnytte vægpladsen fuldt ud i værkstedet. Men ofte er det hurtigt klaret med hylder, skabe og opbevaringsmoduler. Så er det smart at kunne klappe den ofte pladskrævende værktøjstavle sammen. Den viste model består af et antal plader mellem to kasser (“skabet” på væggen og “lågen”), der er hængslet med pianohængsler og folder sig ud og lukker sig sammen, når man åbner skabet. Der er naturligvis en grænse for, hvor meget vægt hængslerne kan bære. Med de viste håndtag kan skabet bruges som mobil værktøjskasse.

Klap i og beskyt dit værktøj

Det er smart at have håndværktøjet lige foran dig ved arbejdsbordet, når du skal bruge det. Men når du arbejder med støvende og svinende maskiner, kan det gå hårdt ud over det samme værktøj. Et par minutter med kapsaven eller lidt sliberi på bænksliberen, så er der støv overalt. Medmindre du sørger for at beskytte værktøjet, fx med bordpladen. Fidusen er, at der er hængslet en ekstra, tynd bordplade oven på bordet. Når den klappes op, kommer den egentlige bordplade til syne, og værktøjet er beskyttet mod støv fra save- og slibemaskiner. Du kan desuden male og lave det grove arbejde på den nedklappede bordplade og arbejde på en ren, fin bordplade, når pladen er klappet op. Pladen er sat fast med et pianohængsel og holdes lukket med skabslågemagneter.

Udnyt pladsen i skabslågen

Du kan kaste mange ting ind i skabene på værkstedet og lukke lågen (og øjnene) for rodet. Men du kan også udnytte indersiden af lågen og få lidt mere hold på værktøjet. Det forudsætter, at du korter lidt af hyldernes dybde, så lågen kan lukkes.

Holder til maskinerne

I stedet for at fylde alle hylder med kufferter med maskiner i kan du pakke maskinerne ud, montere diverse greb (som ofte skal afmonteres, for at alt kan være i kufferten) og placere værktøjet i en holder som den viste, hvor der er savet hul til de enkelte maskiner. Så er det let at få fat i maskinerne.

Hurtig hjælp til centimeterne

Hvis du klæber et målebånd fast langs forkanten af dit arbejdsbord, er det let i en fart at tjekke, om det, du arbejder med, har de rette mål, frem for hele tiden at skulle have fat i tommestokken. Det er lidt bedre end øjemålet, som ellers er det, der fylder mindst.

En smart holder til tvingerne

Hvis du ikke lige har en ledig hylde eller et vandrør til at sætte skruetvingerne fast i, kan du bygge dig en holder som den viste. Den består af en plade med to trekanter på. Det kan være klogt at have en holder til de lange tvinger og en til de korte, da du ellers må flytte alle de yderste tvinger for at få fat i de inderste tvinger bagved.

De holder sig på måtten

Værktøjsholderen her er en af de detaljer, Jann Wagner er allermest glad for i sit værksted: To strimler plastmåtte monteret på et par lister holder fast på skruetrækkere, tænger, blyanter mv. Slut med besværlige specialholdere: Sæt skruetrækkeren ned mellem måtterne, og du kan altid finde den igen. Spidsen kan nemlig ses forneden.

Beskyt dit værktøj

Jo bedre du passer på dit værktøj, desto længere tid har du glæde af det. Så opbevar det bedst muligt.

  • FUGT ER FJENDEN. Hverken elektrisk værktøj eller metalværktøj kan lide fugtige omgivelser. Så sørg for god ventilation i værkstedet. Hæng evt. nogle fugtposer op.
  • KULDE TIL BATTERIERNE. Modsat hvad mange tror, bør batterier opbevares koldt for at holde på strømmen. Så læg akkuværktøjets batterier et køligt sted, og hold på strømmen
  • BESKYT STEMMEJERNENE. Skarpe stemmejern skal ikke ligge i en værktøjskasse sammen med alt muligt andet værktøj, der kan skade den skarpe æg. Hænger du stemmejernene på væggen, så hæng dem med æggen ind mod væggen.
  • PAS PÅ PRÆCISIONSVÆRKTØJET. Vaterpas, skydelære og andet præcisionsværktøj skal ikke opbevares i en bunke sammen med alt muligt andet. Hold det adskilt, og sørg for, at det ikke bliver udsat for slag.
  • DROP RODEKASSERNE. Bor, der ligger og roder i en kasse, bliver hurtigere sløve end bor, der er opbevaret i en holder, der adskiller borene fra hinanden. I det hele taget er rodekasser med værktøj og tilbehør en skidt idé. Dels skader det ofte værktøjet, dels tager det urimeligt lang tid at fi nde det, du mangler, når du mangler det.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted