1: Drønsmart “hund” til plader og stolper
Arbejder du alene, kan det være svært at håndtere store plader og kraftige stolper. Det er slut, hvis du bygger denne smarte hjælper - kaldet en hund. Plader og stolper spændes blot fast med en tvinge. Så kan du trække eller skubbe dem på plads.
Vi fandt to store og billige hjul hos Harald Nyborg. Du kan sagtens bygge hunden med andre hjul, men du bør vælge store hjul, så hunden ikke sidder fast, når den kører på grus, sten eller græs.
Vælger du andre hjul, er det vigtigt, at røret passer til hjulets aksel - det skal gå stramt. Det samme gælder rør og gevindstang. Til gengæld skal røret stikke lidt ud fra hjulets nav, så hjulet stadig kan rulle frit, når skive og møtrik er sat på.
2: Vælg den rigtige kabeltromle
En almindelig forlængerledning på rulle er ikke beregnet til udendørs brug. Skal du arbejde udendørs, bør du investere i en rigtig kabeltromle med tyk ledning.
Rul altid kablet helt ud - også selv om du kun skal bruge et par meter. Ledningen kan nemlig blive meget varm, hvis du tilslutter elværktøj på mange watt, og ledningen ikke er rullet ud. Den viste kabeltromle har en tyk, rund ledning, er til udendørs brug og kan klare op til 2990 watt. Er ledningen ikke rullet ud, kan du kun belaste den med 1000 watt.
3: Beskyt skærende værktøj
De fine skær på stemmejern, fræsejern og save er sårbare, og du er afhængig af, at de forbliver skarpe. Derfor bør de aldrig opbevares løst i en værktøjskasse. Her ses en glimrende mappe til fem skarpe stemmejern, hvor hvert skær er beskyttet med små plastic hætter. De beskytter ikke blot skærene, men også mappen og dine fingre, når du skal finde dem frem af den transportkasse, du opbevarer stemmejernene i.
4: Byg dine egne transportkasser
Med disse kasser slår du to fluer med ét smæk: Du får orden på værkstedet, og tingene er pakket, hvis du skal arbejde i sommerhuset, hjælpe en ven eller lignende.
Højden på kasserne tilpasses dine elværktøjer, men det er vigtigt, at længde og bredde er ens på alle kasser. Så kan de stables. Hver kasse bygges, så den kan indeholde et eller to elværktøjer med tilbehør, fx stiksav og klinger eller overfræser og fræsejern.
Vi har bygget kasserne af 9 mm krydsfiner. Tyndere materiale bør du ikke bruge.
I begge sider har vi savet ud til greb, men vi har ikke låg på.
5: Pas på dig selv
Elhøvlen, overfræseren, kap/geringssaven og flere af de andre elværktøjer har så højt et støjniveau, at du altid bør have høreværn på, inden du starter motoren. Derfor bør dine høreværn aldrig være længere væk, end du hurtigt kan finde dem.
Har du dem i en transportkasse - sammen med beskyttelsesbriller, handsker og støvmaske - kan de nemt bringes med ud af værkstedet.
7: Fyld bæltet
Nu må det være slut med skruer i munden og værktøj under armen, når du arbejder ude og højt til vejrs. Begge hænder kan bruges til at gribe fat i stigen, hvis du bruger værktøjsbælte. Det er en praktisk hjælp, der kan redde dig fra mange ture op og ned ad stigen. Du skal blot tænke arbejdsprocessen igennem, inden du fylder bæltet.
8: Stå sikkert når du arbejder
9: Styr på ledningerne
På dit værksted er det en god idé, at ledninger hænger ned fra loftet, fordi løse ledninger på gulvet er skyld i mange ulykker. Det samme gælder udendørs, men ikke så ligetil. Her har vi fremstillet en lille galge af 21 x 21 mm liste og lidt krydsfiner, så den kan spændes fast med små tvinger på bordkanten - og flyttes, når der er behov for det.
10: Arbejdsbord til traileren
Okay, denne sag har vi vist før med komplet trinvejledning, men vi synes, ideen er så oplagt, at den også hører hjemme her: Du har en trailer. Den står stabilt. Den er nem at flytte rundt. Lægger du en plade op på kanten, har du et arbejdsbord i en rimelig arbejdshøjde.
Både bordplade og støtteben kan du fremstille af terrassebrædder. Med fire brædder ved siden af hinanden og lidt luft imellem får du et arbejdsbord, der er cirka 54,5 cm dybt.
Listerne under bordpladen (sarg og revle) placeres mindst 2,5 cm inde fra kanten af det yderste bræt. Så kan bordpladen også hvile på trailerens bagsmæk. Det gør den ekstra stabil. Afstanden mellem de to sarge tilpasses afstanden mellem de to sider på traileren.
Sidder traileren fast på anhængertrækket, behøver du ikke støttebenene.
Den øverste del af støttebenene er det eneste, der skrues fast på trailerens bagsmæk. Bor for med et 13 mm træbor.
11: Arbejdsstation til kap/geringssaven
Har du ikke en arbejdsstation til din kap/gerings-sav, kan du hurtigt fremstille en selv. Hvis du bruger en alustige som “bord” og lægger den på to bukke, så kan saven stå på en plade af fx 22 mm finer. Pladen skal være så stor, at hele understellet på din sav står solidt. Under pladen sætter du to listestykker, så pladen ikke kan rutsje mellem to af stigens trin.
15: Byg en føringsskinne
Når du arbejder med rundsav eller dyksav, får du det mest præcise snit, hvis du fører saven langs en skinne. Har du ikke en lang retskinne, kan du hurtigt fremstille en føringsskinne. Her har vi fremstillet en model af to stykker 6 mm finer. Det smalle stykke, som styrer savens sål, limes og stiftes fast, og det må ikke være højere end afstanden fra underkanten af sålen og op til underkanten af savens motor. Når skinnen er savet til i bredden, lægges kanten direkte op til din opstregning.
16: Plade til borestander
Det er godt at sætte stationære maskiner på et stykke plade, så de ikke optager bordplads hjemme på værkstedet og nemt kan flyttes. Det kan fx gøres med skruestik og borestander. Når du arbejder ude, kan værktøjerne spændes fast på din arbejdsbænk imellem dupperne. Her har vi monteret en borestander på et stykke 21 mm krydsfiner. Når arbejdsbænkens dupper spændes, står borestanderen solidt.