5 snedkermaskiner i 1

For knap 10.000 kroner kan du købe en smart snedkermaskine, der samler 5 maskiner i 1 – på kun 1 kvadratmeter.

Fem-i-en-snedkermaskinen fra Bernado for du et helt snedkerværksted på en kvadratmeter.

Bare fordi det kniber med pladsen i værkstedet, er der absolut ingen grund til at droppe drømmen om et veludstyret snedkerværksted med lækre maskiner og en duft af savsmuld.

Med en CWM 150 fra Bernado får du:

  • en bordrundsav med en skæredybde på 65 mm
  • en afretter med op til 1,5 mm spåntagning
  • en tykkelseshøvl til emner med en højde på 10-92 mm
  • en spindelfræser til fræsejern med 6, 8 og 12 mm skaft
  • en langhulsboremaskine med en boredybde op til 45 mm.

Alt sammen på kun én kvadratmeter.

Vi gennemgår de fem funktioner, viser hvordan maskinen betjenes og kommer med vores samlede vurdering af den kompakte 5-i-1-snedkermaskine.

Selvom det nok er de færreste gør det selv’ere, der kender til Bernardo, så har firmaet i mere end 20 år lagt navn til diverse maskiner til bearbejdning af træ og metal. Og ofte er der tale om store industrimaskiner til mange hundrede tusind kroner.

CWM 150 er navnet på den lille kombinationsmaskine, som samler fem fede snedkermaskiner og Bernardos mangeårige viden i én kompakt maskine, og det er tydeligt, at firmaet har helt styr på, hvad de laver. Funktioner og mekanik fungerer upåklageligt, og sikkerheden er i orden.

Når fem maskiner samles på så lidt plads, så giver det nogle begrænsninger i størrelsen på de emner, der kan arbejdes med. Og da nogle funktioner genbruges i flere arbejdssituationer, vil der være lidt omstilling undervejs, når der fx skal byttes rundt på land eller ændres på spånsug. Det er dog små minusser på en gennemført maskine.

Vi har fundet CWM 150 til 9.730 kroner hos den danske webbutik GlobalTools.

De 5 maskiner

Bordrundsaven

Eller flæksaven, som tømrerne tit kalder den, er genial, når der skal laves lange, lige snit i større emner - fx når du skal save plader op eller flække brædder til lister. Med en skæredybde på op til 65 mm har du mulighed for at save selv ret tykke emner over.

Savklingens højde justeres let ved at løsne håndtaget, vippe savklingen til den ønskede højde over bordet og spænde håndtaget igen.

En justerbar slæde med indbygget vinkelskala gør det muligt også at save i smig.

Afretteren

Er en effektiv høvl, der som navnet antyder, retter overfladen op og efterlader en plan og glat flade. Afretteren kan klare emner med en bredde på op til 155 mm, hvilket må siges at være mere end godkendt for så kompakt en maskine. Det vil i langt de fleste situationer være rigeligt.

Beskyttelsesskærmen vippes ned over høvlen og justeres, så den dækker den del af høvlen, som ikke er i brug.

Tykkelseshøvlen

Benytter undersiden af det samme høvlskær, som afretteren bruger. Ved at justere “bordet” kan du bestemme tykkelsen på emnet meget præcist. Høvlen kan fjerne op til 1 mm ad gangen.

Tykkelsen justeres ved at flytte “bordet” op eller ned på det store sorte hjul.

Spindelfræseren

Består af en spindel, som kan justeres i højden op til 45 mm. Det er effektivt, når der skal laves kantprofiler, noter og lignende profilering.

Fræsejernet monteres i den justerbare spindel, som kan benytte fræsejern med et skaft på 6-8 eller 12 mm.

Langhulsboremaskinen

Kan lave brede udfræsninger (langhuller) til fx tapsamlinger. Boremaskinen fungerer i kombination med et anlæg, som kan justeres i højden samt forskydes både sideværts og ind og ud.

Maskinen kan også lave meget præcise vinkelrette boringer til dyvler. Slæden skal blot fikseres sideværts, og fræsejernet udskiftes med et bor. Her er vi i gang med at justere dybdestoppet for den perfekte boredybde.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted