Sådan indretter du dit værksted overskueligt

Et velindrettet værksted giver overblik, og er med til, at din næste gør det selv-opgave bliver en del nemmere at gå til.

Intro

Den rette indretning af værkstedet gør det nemmere at finde lige det værktøj eller den stump, du står og mangler. For når garagen, der også skulle fungere som værksted, er blevet overtaget af vinterdæk, bøtter med malingsrester, benzindunke, løse søm, skruer og en masse andet rod, kan selv den mindste gør det selv-opgave hurtigt blive et uoverskueligt projekt.

Start med en god bund

For at nå i mål med en god indretning af værkstedet skal der ryddes ud, og så skal der lægges en så gennemtænkt bund, at chancen for at bevare rummet som et indbydende, effektivt og velindrettet værksted, hvor der samtidig er plads til at parkere bilen, er så stor som muligt. Og det behøver absolut ikke koste formue eller gøres voldsomt kompliceret at få en god indretning af værkstedet.

Hæng op på væggen

Til det velindrettede værksted bygger vi selv et stort arbejdsbord, der på sin hylde har plads til alt det elektriske værktøj. Vi bygger et lille klapbord, som slås ned, når vi sætter bilen under tag. Vi stiller et skab med mange skuffer op. Og som nærmest fast inventar i et godt indrettet værksted hænger vi en værktøjstavle op. Når vi skal indrette vores værksted flytter vi i det hele taget mange dele op på væggen, så gulv og arbejdsområder holdes fri.

Fjern rod fra gulvet

Vores idé med at give de fleste ting plads på væggen betyder samtidig, at det nemmere at se, hvilke ting der står tilbage og roder på gulvet. Og ofte er det en del af de ting, vi kan skille os af med. I artiklen finder du gode fifs til indretning af værkstedet samt byggeprojekter, som giver orden, der holder.

Byg din orden

Et godt indrettet værksted handler kort sagt om at få sorteret helt i bund, gjort rent og begynde forfra. Og så handler det naturligvis om få indrettet værkstedet på en mere overskuelig måde.

Klapbord

Klapbordet bygger vi også selv. Det sidder på hængsler på en liste på væggen, og når vi slår det op, støttes det af to løse skråstivere.

Kabelrulle

Den store rulle med kraftige kabler hægtes op på to skruer. Den sparer dig for meget bøvl med løse ledninger, og de kraftige kabler kan klare de mange watt til værktøjet.

Værktøjstavle

Værktøjstavlen er hurtigt skruet op, og den har vi købt færdig for ikke at bruge unødig tid på den. Holderne anbringes, hvor det passer til dit behov.

Hjulholder

Det ekstra sæt dæk til vinteren fylder kun det halve, når de placeres i et stativ til formålet. Og de har meget bedre af at stå sådan.

Arbejdsbord

Arbejdsbordet er det største nye element i vores værksted, og det bygger vi selv. Størrelsen tilpasses rummet og den, der skal arbejde ved det.

Papirrulle

En holder til papirruller hænges op. Den forvoksede køkkenrulle gør det nemt i en fart at tørre vildfaren olie, lim og maling op.

Skuffeskab

Vi stiller et skab med en masse skuffer til værkstedets mange småting som søm, skruer og beslag. Lidt metalfarve gør det næsten som nyt.

Trykluftslange

Slangerullen til kompressoren hænger vi op på et beslag, så vi får mere glæde af det effektive og billige luftdrevne værktøj og holder orden på det.

Vejledning

01
Byg det store bord 8 Trin

Stellet på arbejdsbordet bygges som to ens rammer, der forbindes med de fire ben. På den nederste ramme lægges en hylde, på den øverste lægges bordpladen, som vi dækker med en glat masonitplade og styrker med lister i kanten.
Bordet kan du tilpasse i længde og bredde efter rummet og dine behov, og højden rettes til efter din egen højde.

Tværstykkerne fordeles jævnt, så der er omkring 63 cm mellem dem. Gør du bordet bredere eller arbejder med meget tunge ting på bordet, bør du sætte flere tværstykker ind.

1

Alle dele til rammer og ben saves ud og males. Du kan save med fukssvans, men det går naturligvis langt hurtigere og mere præcist med en kapsav. Delene males hver for sig og tørrer et døgn, inden vi borer for og forsænker til skruerne.

2

De to identiske rammer samles hver for sig. Først streger vi op på rammesiderne (A), hvor tværstykkerne (B) skal sidde - vi måler op på en enkelt side og vinkler over til de øvrige tre. Så samles delene med 5 x 100 mm skruer, to i hver samling.

3

Benene (C) skrues på rammerne. Vi sætter først alle fire ben (C) på den øverste ramme, hvor de skal flugte med dens overside. Fire skruer i hver samling. Derpå skrues den anden ramme på benene, så der er 55 cm mellem de to rammer.

4

Skelettet stilles op ved væggen. Nu kan du tjekke placeringen, klodse det op i vandret og skrue det fast i væggen.

TIPS: Sæt gerne ekstra tværstykker ind, hvor du planlægger at sætte fast værktøj op.

5

Bordpladen (D) og hylden (E) saves ud med en god rundsav. Den 22 mm tykke gulvspånplade er rimeligt billig, og den har not og fer i kanten, så det er nemt at samle flere stykker til bordets fulde længde med stærke og plane samlinger.

6

Bordpladen (D) og hylden (E) gøres fast på hver sin ramme. Hylden passer i bredde og længde direkte til rammen, mens bordpladen lægges 2 cm ud i begge sider og i forkanten. Samlingerne smøres med lim, og delene skrues fast med 4 x 55 mm skruer.

7

Den tilskårne masonitplade (H) gøres fast på bordpladen. Også den må samles af flere stykker til det lange bord. Vi giver den små dykkere efter at have lagt nogle striber montagelim på bordpladen.

8

Kantlisterne (F og G) sømmes på kanten af bordpladen. Listen pynter gevaldigt, og den giver også en langt mere solid kant. Hvis du har gjort skelettet fast i væggen allerede, nøjes du bare med at forstærke forkanten og de to endekanter.

02
Byg klapbordet 8 Trin

Det lille bord, vi bygger til værkstedet, er spinkelt og mest til at lægge ting fra sig på. Og så kan det slås ned, når vi mangler plads, fx når bilen skal ind i læ.

Bordet bygges på en ramme af lister og hænges på væggen på to tilsvarende lister: Den øverste hængsles pladen fast på, den anden giver bordets to løse støtteben sikkert fodfæste, når det slås op.

Vi kæler for detaljerne ved at save en fals i listerne, så bordpladen kan fældes ned i rammen. Det er pænt og beskytter pladen, men du kan vælge at gøre pladen lidt større og lægge den oven på rammen - det er lettere og virker også fint.

1

Vi skærer en fals i rammesiderne (A og B). Det kan med lidt øvelse fint gøres med dyksaven, men har du en elhøvl med sidestyr eller en overfræser, er de begge langt nemmere at skære falsen med.

2

Rammesiderne skæres til med skrå snit, så de udvendige mål passer med materialeliste. Når vi samler med 45 graders snit, er det ikke bare for et syns skyld - det er nødvendigt, når vi lægger bordpladen ned i en fals.

3

De to hængsler fældes ind i den bageste rammeside (A). Vi streger op omkring hængslet efter at have lagt det 20 cm fra listens ende og stemmer 2 mm ud til hængslet. På den ene vægliste (C) sætter vi på samme vis de modsvarende hængseldele.

4

Rammen skrues sammen. Bor for i begge de lister, der samles, efter at have lagt samlingen til rette, gerne i spænd. I den første del (A) bores med et 5 mm bor, i den næste (B) med et 3 mm bor. Så skrider delene ikke, når du skruer, og de flækker heller ikke.

5

Bordpladen (D) sømmes i rammen med små dykkere. Læg gerne lidt lim i falsen først, det gør bordet stærkere.

6

Den øverste vægliste (C) med hængsler placeres på væggen. Bordet her er ikke til at arbejde ved, mere til at lægge tingene fra sig på, måske have sin manual på, så vi mærker op, så den vil sidde med overkanten en meter over gulvet.

7

Væglisten (C) gøres fast i væggen med skruer og plugs. På en trævæg skruer du den bare op, her må vi bore for til murplugs. Skruerne sætter vi i med hånden, så vi bedre kan mærke, hvornår de får fat, og undgå at skrue så hårdt, at pluggen løsnes.

8

Væglisten (C) forneden sættes op og forsynes med huller til bordets støtteben (E). Med et 25 mm forstner- eller spadebor borer vi huller til støttebenene. Tilsvarende huller bores i rammen (A), og stiverne kortes af, til klappen står vandret.

Materialer

Arbejdsbord

45 x 95 mm høvlet fyr:
• 4 rammelængder (A) a 343 cm
• 12 tværstykker (B) a 38 cm
• 4 ben (C) a 87 cm

22 mm gulvspånplade:
• 1 bordplade (D), 49 x 356 cm (i alt)
• 1 hylde (E), 47 x 343 cm (i alt)

8 x 33 mm høvlet fyr:
• 2 lange kantlister (F) a 357,6 cm
• 2 korte kantlister (G) a 49 cm

Desuden:
• 1 dækplade (H), 49 x 356 cm (i alt), af 3 mm hård masonit
• 5 x 100 og 4 x 55 mm skruer, 1,2 x 20 mm dykkere, PVAc-lim, montagelim, maling

Klapbord

45 x 45 mm høvlet fyr eller gran:
• 2 lange rammesider (A) a 124 cm
• 2 korte rammesider (B) a 54 cm
• 2 væglister (C) a 124 cm

12 mm krydsfiner:
• 1 bordplade (D), 50 x 120 cm

22 mm rundstok:
• 2 støtteben (E) a cirka 95 cm

Desuden:
• 2 små dørhængsler (90 mm) m. skruer
• 5 x 100 mm skruer, 1,2 x 20 mm dykkere, PVAc-lim, maling, evt. plugs til væggen

Tegning

Arbejdsbord

Arbejdsbord

Klapbord

Klapbord

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted