Tykkelseshøvl: Så meget får du for 2.000 kroner

Med afretter- og tykkelseshøvl samlet i en maskine kan du lave millimeterpræcist snedkerarbejde. Vi prøver den billigste maskine på markedet og ser, om den holder, hvad den lover.

Tykkelseshøvl: Så meget får du for 2.000 kroner

Du får meget maskine for 2099 kroner, når du investerer i en plan- og tykkelseshøvl fra Scheppach, men den lave pris kan mærkes på nogle områder.

Har du skæve reglar, du gerne vil rette ud? Har du brug for at skrælle 2 x 2 mm af en trykket stolpe, eller drømmer du om at fjerne feren fra en stak terrassebrædder? Med en afretter- og tykkelseshøvl er opgaverne lette at løse.

I denne artikel afprøver vi en lille, billig, men funktionel kombihøvl, hvor du får både en afretter- og tykkelseshøvl i én og samme maskine, og som man nok kan finde plads til i ethvert hjemmesnedkeri.

Formålet med en afretter- og tykkelseshøvl er at kunne producere helt lige og ganske nøjagtige træprofiler med millimeterpræcision. Først laver du en plan flade på et stykke træ ved hjælp af afretteren. Bagefter kan tykkelseshøvlen skrælle gods af træprofilet. Ved at lade den plane side ligge fladt på tykkelseshøvlen, imens maskinen kører, opnår du et profil, som er helt lige i præcis den tykkelse, du vil have.

Fakta om Scheppach HMS850

En roterende høvl – to opgaver

Afretter- og tykkelseshøvlen er en avanceret snedkermaskine, som består af en valse med to skarpe knive, der ligger i plan med en anlægsflade. På oversiden kan man afrette, dvs. planhøvle træ. Når man skal tykkelseshøvle, foregår det på undersiden af valsen. Under anlægspladen sidder der en justerbar hylde kaldet tykkelseshøvlebordet. Det kan indstilles, så afstanden op til knivvalsen kan tilpasses til den ønskede tykkelse på emnet.

Gaber over store profiler

Både afretter- og tykkelseshøvlen kan håndtere emner på op til 204 mm bredde, og tykkelseshøvlen kan samtidig gabe over 120 mm træ. Det betyder, at de træprofiler, du bruger til det mest almindelige gør det selv-arbejde, fx stolper og reglar, uden videre passer i høvlen.

Tykkelseshøvlen står stabilt

Med sine næsten 25 kg står maskinen godt fast, og det er ikke noget problem for tykkelseshøvlen at håndtere både 4 og 5 meter 10 x 10 cm stolper uden at vippe eller høvle skævt, når stolpen sidder i en yderposition og er allertungest. Desuden kan maskinen spændes fast til et endnu mere solidt underlag, hvis det bliver nødvendigt at håndtere mere vægt.

Billige skruer

Der, hvor man særligt mærker, at der er tale om en maskine fra den billige ende af skalaen, er på fingerskruer og justeringsskalaer m.m. Fingerskruerne er grove og føles, som om man let kan komme til at ødelægge dem ved at spænde lidt for hårdt. Skalaerne og de pile, der viser, hvor man befinder sig, kunne også være mere præcise.

Praktisk og kompakt

Kombihøvlen fra Scheppach til blot 2.000 kroner er let at håndtere og overraskende stabil at arbejde med. Den fylder ikke alverden og er let at pakke ud, stille op og pakke væk, og så kan den kobles til en værkstedsstøvsuger.

Afretteren sætter grænser

Desværre kan afretterhøvlen ikke umiddelbart bruges til træprofiler, der er meget længere end det, du kan styre med hænderne. Høvlen fungerer kun rigtigt, når det profil, der skal høvles, hviler fladt på høvlen. Hvis profilet ligger og vipper, så bliver siden ujævn og kan ikke bruges. Du skal altså kunne støtte profilet i enden, så vægten ikke vipper træet væk fra valsen, samtidig med at du skal styre træet mod parallelanslaget.

Løst anslag

Parallelanslaget på afretterhøvlen kan vinkles mellem 45 og 90 grader i forhold til høvlen. Det er en smart funktion, der gør det muligt at fræse en fals på kanten af fx et beklædningsbræt. Men anslaget virker desværre ikke superstabilt. Det er funktionelt, men du skal holde øje med det.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted