Mobilt værksted

Vi har genopfundet værktøjstavlen, så du kan tage værktøjet med ud, hvor du har brug for det – og lynhurtigt har det tilbage på plads, når du vender tilbage efter veludført arbejde.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
1.800 kroner

Tavlen hægtes på vognen, hvor der sidder de samme lister med skrå kanter.

Intro

For de fleste forbliver tanken om det velorganiserede værksted med skruetrækkere og tænger hængende i sirlige rækker en smuk, men uopfyldt drøm.

Det hænger simpelthen ikke sammen med vores virkelighed. Vi bruger værktøjet alle mulige andre steder: oppe på taget, nede under køkkenvasken, ude i sommerhuset, hjemme hos forældrene og inde i børnenes nye lejlighed.

Tag værkstedet med i sommerhus

Værktøjstavlen her fjerner det dilemma: Den er delt i små felter med hver sin familie af værktøj, som du vælger imellem og tager med til dagens udfordringer. Skal du sætte en ny vask op i sommerhuset, tager du tavlen med vvs-værktøj med i bilen. Når du vender hjem, er hver en tang straks på plads.

Både på værkstedet og ude i sommerhuset har du alle de fordele, en god værktøjstavle giver dig: Det er nemt at finde lige den ringnøgle, du har brug for, og værktøjet hænger godt beskyttet mod slag og ridser. Tavlerne bakkes op af kasser til elværktøj og det løse – og af en vogn, som tavler og kasser kan hænge på.

Sikkert hold under transport

Det kræver lidt ekstra, når du vil have dit værktøj til at blive hængende sikkert og undgå skader på det, når du tager værktøjstavlen med ud at køre. Med lidt fantasi kan du med enkle midler og alt fra magnetlåse til velcrotape gøre tavlen traf ksikker - her er nogle ideer at begynde med.

Vejledning

01
Sådan bygger du tavlen 4 Trin

Værktøjstavlen rummer 6 moduler - du kan frit ændre antal og format, så det passer til din væg og dit værktøj. De bygges af 15 mm birkefiner med granindlæg, der koster det halve af rigtig birkefiner og er næsten lige så flot. Modulerne har håndtag, så de er lette at løfte af ophænget.
Ophænget er lister med skrå kanter, det, der på engelsk kaldes “french cleats”, franske klamper. Bygger du ikke en vogn, kan du forneden nøjes med en liste til at holde tavlen lodret, ved transport er det godt at have hold på tavlen oppe og nede.

1

Ophængslisterne (B og C) skæres ud af 15 mm finer. 9 cm brede strimler deles på langs med et 45 graders snit. Det gøres lettest på en bordrundsav.

2

Vi måler op til ophængslisterne (B) på tavlerne (A) med en skabelon - en “ko” (X) - samlet af en klods og en stump hård masonit. Det går hurtigt og er meget præcist.

3

Bærelisterne (B) gøres fast med lim og 3,5 x 25 mm skruer. Den spidse kant vender ned og er væk fra tavlen, så den kan gribe væglisterne (C), som du skal sætte op på væggen.

4

Tavlerne forsynes med et bæregreb i hver side. Igen er det en god ide at fremstille en “ko”, som hullerne til grebene bores gennem, så du hurtigt sætter alle greb ens.

02
Sådan bygger du kassen 4 Trin

De seks værktøjstavler supplerer vi med tre kasser til de ting, det ikke er oplagt at hænge op - ekstra batterier, opladere, borsæt osv. Kasserne integreres fuldt med tavlen - de hægtes på de tre nederste tavler med samme teknik, som tavlerne hænger på væggen med, og kan tilsvarende hægtes på vognen.
Kasserne bygges af 12 mm finer, og i hver ende fræser vi gode, store greb. Til at holde styr på de små ting - og bevare muligheden for at rumme større ting - får de skillevægge, der kan skydes ned i 14 mm udfræsede spor.

1

Grebene i kassernes endestykker (D) fræses med et 22 mm notfræsejern. Da vi skal fræse 6 greb, betaler det sig rigtig godt at bygge en fræseskabelon, og så bliver grebene også pænt ens.

2

Sporene til skillerum (G) fræses i kassens bund (F) og sider (E) på én gang. Spænd bunden og siderne tæt sammen, og fræs de 6 mm dybe spor med et 14 mm notfræsejern.

TIPS: Du lægger frit sporene, hvor du vil kunne dele kassen.

3

Kassen samles med lim og 3 x 30 mm skruer. Bor for med et 3 mm bor, og brug undersænker, så hovederne på dine skruer ikke stritter. Skjul evt. skruerne med plastisk træ.

TIPS: Spænd delene sammen med en tvinge, før du skruer.

4

Bærelisterne (H) gøres fast med lim og skruer på kassens bagside, og de modsvarende væglister (J) sættes på tavlerne (A). Brug 3,5 x 25 mm skruer. Listerne til ophæng skæres med skrå kant på samme vis som ved tavlerne.

03
Sådan bygger du vognen 4 Trin

Vognen fremstiller vi af 15 mm finer - igen den billige udgave med birk yderst og gran i kernen. Den består af en bundplade med store transporthjul og en væg med plads til to af de små tavler. De hægtes på lister med skrå overkant som på væggen, og vognens væglister sættes med samme afstand som dem på væggen. Væggen står midt på bundpladen, så kasserne lige netop hænger inden for bundpladen. De to endegavle afstiver konstruktionen, og de skrå snit gør det let at nå ind til grebene på tavlerne.

1

Sæt væggen (L) fast på bunden (K), og mål op til de fire hjul. Væggen gøres fast med lim og 4 x 40 mm skruer. Vi venter med at gøre hjulene fast, til vognen er færdig, men måler op til dem nu, hvor vi let kan bore hul til boltene med et 6 mm bor.

2

Væglisterne (M) gøres fast på væggen (L) med 3 x 2,5 mm skruer og lim. Den nederste sættes så tæt mod vognbunden, at tavlerne kan hægtes af og på uden at støde mod vognens egen kasse, den øverste rettes til efter den.

3

Gør gavlene (N) fast med lim og 3,5 x 25 mm skruer. Sørg for, at væggen står vinkelret på bunden, og at gavlene flugter med bundens underside og væggens overkant. Fastgør hjulene med 6 x 25 mm bræddebolte og låsemøtrikker.

4

Vognens kasse samles og hægtes på vognen. Kassen holdes nede med to beslag, og til at styre den på plads sættes tre 8 mm dyvler i overkanten af væggen. Sæt kassen på plads, og bor tværs gennem bunden ned i kanten.

Materialer

3 kasser med skillerum

12 mm birk med granindlæg
• 6 endestykker (D) a 16,8 x 20 cm
• 6 sider (E) a 18 x 60 cm
• 3 bunde (F) a 20 x 60 cm
• 6 skillerum (G) a 17,4 x 21 cm

15 mm birk med granindlæg
• 6 bærelister (H) a 59 cm
• 6 væglister (J) a 59 cm
H og J skæres ud af 7 cm brede strimler, ellers som ved tavlerne.
• Lim og skruer

Transportvogn med kasse

15 mm birk med granindlæg
• 1 bund (K), 60 x 62 cm
• 1 væg (L), 55 x 62 cm
• 4 væglister (M) a 59 cm. Skæres af 9 cm brede strimler som ved tavlerne.

12 mm birk med granindlæg
• 2 gavle (N) a 30 x 56,6 cm
• 2 endestykker (P) a 10 x 17,6 cm
• 2 sider (R) a 10 x 64,4 cm
• 1 bund (S), 20 x 64,4 cm

Desuden
• 2 faste hjul, Ø 75 mm
• 2 drejehjul m. bremse, Ø 75 mm
• 16 bræddebolte, 6 x 25 mm
• 16 låsemøtrikker, 6 mm
• 2 kasselukkebeslag
• Lim, skruer og dyvler

6 tavler

15 mm birk med granindlæg
• 6 tavler (A) a 50 x 60 mm
• 12 ophængslister (B) a 59 cm
• 4 væglister (C) a 183 cm
Bærelister (B) og væglister (C) skæres ud af 9 cm brede strimler, som flækkes på langs med 45 graders snit.

Desuden
• 12 bøjlegreb, 128 mm høje
• Snedkerlim, 3,5 x 25 mm skruer og skruer og plugs til ophæng i væg.

Tidsforbrug

3-4 dage

Pris

Cirka 1800 kroner med denne type finer. Kan gøres billigere med mdf- eller spånplader.

Sværhedsgrad

En enkel opgave, der kræver godt værktøj. Ophængslister skal sidde meget præcist.

Tegning

Den mobile værktøjstavle

Værktøjstavlen består af 6 mindre tavler, der hægtes på væggen ved hjælp af lister med skrå kanter. Samme system bruges på de enkle trækasser og vognen, som tavler og kasser kan flyttes rundt på - og som du ikke nødvendigvis behøver at bygge for at få glæde af de mobile tavler.

Den mobile værktøjstavle

Tavlerne hænges op, ved at bærelisterne (B) skydes ned over væglisterne (C), så de to skrå kanter griber fat i hinanden. Der skal være mindst 2 cm mellem øverste og nederste række, da det kræver 1,5 cm frirum at løfte kræver 1,5 cm frirum at løfte den nederste tavle fri.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værksted