Let
Svær
Emhættens motor er placeret på den anden side af husets ydermur, så larmer det mindst muligt i køkkenet.

Emhættens motor er placeret på den anden side af husets ydermur, så larmer det mindst muligt i køkkenet.

En støjsvag emhætte sikrer stemningen

Stegeosen breder sig i køkkenet, og emhætten larmer og kører på fuld skrue. Du kan næsten ikke føre en samtale med dine gæster eller tænke en klar tanke. Det er et scenarie, de fleste kender til. Men du kan få ro i køkkenet og blive både støjen og stegeosen kvit, hvis du monterer en støjsvag emhætte.

Flyt støjen fra emhætten

Du får en støjsvag emhætte ved at flytte selve motoren til emhætten væk fra køkkenet og hen til et sted, hvor støjen ikke generer. Du skal altså investere i en ekstern motor til din emhætte, for at den skal blive rigtig lydsvag. En ekstern motor til en emhætte kan anskaffes for nogle få tusinde kroner.

På loftet, taget eller væggen

Når du har besluttet dig for, at du gerne vil investere lidt penge i at få en støjsvag emhætte, så skal du vælge, hvor du vil placere den eksterne motor til emhætten. I vores tilfælde, har vi valgt en løsning, hvor den eksterne motor til den støjsvage emhætte er placeret på ydermuren af huset. Du kan også vælge placere motoren på loftet, og hvis der ikke er plads der, så kan du også købe motorer til lydsvage emhætter, der kan monteres på taget.

Sådan optimerer du en støjsvag emhætte

Når du har besluttet dig for, hvor du vil placere din eksterne motor, kan du yderligere optimere din støjsvage emhætte. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan du laver rørføringen til din støjsvage emhætte.

Røret, der skal transportere madosen ud fra køkkenet, har nemlig stor indflydelse på, hvor meget den støjsvage emhætte kommer til at larme. Luft giver nemlig støj, når det bevæger sig. Derfor er det vigtigt, at røret til den støjsvage emhætte bliver ført så direkte som muligt hen til motoren og uden for mange bøjninger.

Vælg det rigtige rør til din støjsvage emhætte

Du bør også vælge et rør med en stor diameter. Det giver mindre lufthastighed, der resulterer i mindre støj og dermed en mere lydsvag emhætte.

Det optimale valg er et brandsikkert aluflexrør. Det har en meget lav bølgehøjde, der reducerer luftmodstanden mindst muligt. Vælg ikke plastflexrør. De har store folder, der giver mere luftmodstand, og dermed mere støj.

Når du skal montere en støjsvag emhætte

Når du monterer den støjsvage emhætte, er det i første omgang vigtigt, at du er omhyggelig med opmålingen. På den måde er du sikker på, at din emhætte for det første kommer til at sidde korrekt over komfuret, og at du for det andet ikke borer hullet i muren det forkerte sted.

Kræver et specielt bord

Hvis du, ligesom os ,vælger at montere motoren til din støjsvage emhætte på ydersiden af en mur, så får du brug for et såkaldt kernebor til at lave hullet i muren. Kerneboret kan ikke nå hele vejen igennem muren på én gang, så man borer først for med et langt murbor, og herefter anvender man først kerneboret fra den indvendige side, indtil man er halvvejs igennem muren, og kan bore det sidste stykke fra udvendig side.

Men det er også det sværeste ved at montere en støjsvag emhætte, så hvis man vil støjen i køkkenet til livs, så er projektet relativt enkelt at gå til.

Hent den udførlige trin for trin vejledning til, hvordan du måler op, borer ud, monterer og fører slangen til din støjsvage emhætte her på siden.

Download hele artiklen og se hvordan du gør.

VÆLG DE RIGTIGE DELE

Flere producenter sælger emhætter og udvendig motor, der passer sammen. Her er valget faldet på dele fra Miele, som har én type udvendig væg-motor, der kan kombineres med mange forskellige typer emhætter, med priser fra ca. 6000 kr.

En emhætte med en skråtstillet sugeflade, der er 90 cm bred, er et godt valg. Den fanger madosen bedre og suger mere effektivt ud, fordi den er bredere end komfuret. Den giver også et bedre udsyn over kogepladerne, og du risikerer ikke at slå hovedet.

Røret, der skal transportere madosen ud fra køkkenet, har stor indflydelse på, hvor meget emhætten kommer til at larme. Luft giver støj, når det bevæger sig. Derfor skal du vælge et rør med en stor diameter. Det giver mindre lufthastighed og dermed mindre støj.

Det optimale valg er et brandsikkert aluflexrør. Det har meget lav bølgehøjde, der reducerer luftmodstanden. Sørg også for at lave så få bøjninger som muligt på røret. Vælg ikke plastflexrør. De har store folder, der giver mere luftmodstand, og dermed mere støj.