Lydisolering

Moderne indretning med mange glatte flader giver masser af problemer med støj i hjemmet. Her får du hjælp til effektiv lydisolering - uanset om støjen kommer fra emhætten eller gennem døren, væggen, vinduerne eller gulvet.

  Alle artikler om lydisolering

  Lydisolering af hjemmet

  Opvaskemaskinen og emhætten larmer, musikken fra ungernes musikanlæg fylder hele hjemmet, og støjen fra nærliggende vej er også umulig at ignorere.

  Heldigvis kan du med en korrekt lydisolering komme mange af støjgenerne til livs. Og det kræver langtfra altid de helt store ombygninger at lave lydisolering i huset.

  Et par meter tætningslister i det gamle vindue kan nogle gange være lige så god lydisolering som en to meter høj støjvold eller et støjhegn ud mod vejen.

  LÆS MERE: Sådan minimerer du støj i boligen

  Nem lydisolering

  Det kan måske lyde besværligt eller meget teknisk at bygge lydisolering i sit hjem. Men faktisk behøver det ikke være så svært.

  Noget lydisolering kan du ligefrem lave ved bare at indrette dit hjem på en anden måde. En stor bogreol op mod en væg er eksempelvis en rigtig god metode til at lydisolere mellem to rum. Et stort tæppe kan også virke støjreducerende i et lokale.

  LÆS MERE: Dæmp lyden - det behøver ikke være grimt

  Lydisolering af dør

  Ofte fungerer dørene i boligen som en motorvej for støj. Det skyldes hovedsageligt, at mange døre til indendørs brug, og især ældre døre, ikke er særligt robuste og bygget af tynde materialer uden tanke på lydisolering.

  Hvis du vil lave lydisolering af en dør, er du derfor nødt til at udskifte den gamle dør med en dør bygget til lydisolering.

  Heldigvis er det at sætte en dør med lydisolering i et dørhul ikke ret meget sværere end at sætte en helt almindelig dør i.

  De fleste af trinene er de samme, forudsætningen er blot, at selve døren og karmen er bygget til lydisolering (eller støjisolering, som nogle forhandlere vælger at kalde det). Resten handler om at fuge, så døren er godt lydisoleret hele vejen rundt.

  LÆS MERE: Sådan får du en lydisoleret dør

  Støjisolering af loft

  Støjgener fra over-etagen kan du fjerne rigtig meget af.

  Lydisolering får man ved at bygge et nedsænket lydloft med mineraluld og to lag gipsplader. Det fjerner nemlig langt det meste af støjen fra overetagen.

  LÆS MERE: Sådan får du et lydisoleret loft

  Arbejdet er forholdsvist omfattende, men er problemet stort nok, er det garanteret umagen værd.

  LÆS OGSÅ: Bedre akustik med træpaneler på loftet

  Lydisolering væg

  Når du skal lydisolere en væg, kan du fx bygge en forsatsvæg. Den skal monteres, så den ikke rører den eksisterende væg, da faste materialer transporterer lyd rigtig godt. Du kan også lydisolere ved at montere lyddæmpende plader på væggen.

  SE VIDEO: Byg selv en lydvæg

  Indretning kan også lydisolere

  Du vil aldrig kunne lydisolere dig fra alt støj. Men der findes mange andre måder til at nedsætte støjen i din bolig. For eksempel kan rumklangen i et rum gøre, at støj opfattes som højere, end det måske er.

  Derfor kan indretningen af et rum også have betydning for, hvor meget støjen generer dig. Ud over indretning findes der også andre tiltag, du kan gøre, for at udbedre støjgenerne i din bolig.

  Læs mere her: Hvad er det bedste våben mod dårlig akustik?