Eksklusivt køkkenbord til discountpris

Bordplader i beton er dyre. Hvis du altså går i butikker efter dem. Støber du din egen bordplade, kan du få samme eksklusive udseende til en brøkdel af prisen - og du kan helt selv vælge form og farve.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.100 kroner

Intro

Der er noget dybt fascinerende ved at støbe i beton: Du hælder cement, sand og vand sammen, og efter nogle dage står du med en funklende flot bordplade af den type, du skal give femcifrede beløb for i køkkenforretningerne. Hvis du altså gør dig rigtig meget umage.

For det er kun lige knap så nemt, som det lyder; dels skal der jo typisk en vask i et køkkenbord, og forberedelsen til den kan være ret kompleks. Og så er selve støbearbejdet noget, man lige skal have en fornemmelse for.

Derfor anbefaler vi, at du laver en mindre prøvestøbning først, bare så du får fornemmelsen af, hvordan betonens konsistens skal være, hvor plan den plade, du støber på, skal slibes, og hvor meget farve der skal til, hvis du ønsker en farvet bordplade.

Bland selv eller køb færdigt

For at sikre den stærkest mulige beton blander vi fibre i. Fibrene er med til at binde betonen sammen og gøre den sej, så den ikke knækker så let. Fiberbeton kan også købes i færdigblandet form.

Vi armerer også betonen med armeringsstål de steder, hvor bordpladen er svagest, nemlig foran og bag ved vasken, hvor der kun er cirka 10 cm bordplade.

Seriøs besparelse

Prisen for en bordplade af denne størrelse (61,5 x 254 cm) er kun cirka 1100 kroner (en tiendedel af butiksprisen), så der er råd til at øve sig, råd til at fejle - og råd til at skifte bordpladen ud med en nystøbt plade om nogle år, hvis du fx vil ændre farven.

Vejledning

01
Klargøring 2 Trin

En god støbeform er forudsætningen for en flot bordplade. Betonpladen, vi skal støbe her, skal være 615 x 2540 mm.

Udgangspunktet er en støbeplade, der er belagt med en film, så betonen ikke hænger i, når bordpladen er hærdet.

Du kan støbe direkte på pladen, som den er, men den struktur og de små ujævnheder, der er i pladen, kommer også til at kunne ses i overfladen på din betonbordplade. Derfor skal du starte med at slibe overfladen af støbepladen helt glat. Så får du en helt glat bordplade.

Pladen skal være understøttet og 100 % i vater. Hvis den ligger skævt, bliver den støbte betonplade også skæv.

1

Slib støbepladen. Brug ikke grovere kornstørrelse end 80, og slut af med korn 200. Den struktur, pladens overflade har, når den er slebet, bliver den samme, som din færdige bordplade får.

2

Mål og mærk op til betonbordpladen. Gør det midt inde på pladen, så der bliver plads til at skrue selve støbeformens sider på om lidt.

02
Formens kanter 5 Trin

Formen bygger vi på støbepladen ved at skære strimler ud, der skal blive til formens sider. Vi vil støbe en 30 mm tyk bordplade, og derfor er strimlerne 30 mm brede. Vi skærer dem ud af det overskydende støbeplade. Du kan vælge at skære dem ud af en anden plade, når blot den er minimum 16 mm tyk, så den ikke buler ud, når du hælder beton i formen.

Præcision er afgørende her: Er strimlerne skæve, så de ikke slutter tæt ned til støbepladen, løber betonen ud. Er strimlerne skæve på den anden led, bliver bordpladens sider skæve.

Af samme grund skal alle ujævnheder slibes væk fra strimlerne.

1

Skær strimler til. De skal afgrænse formen hele vejen rundt. Skær dem ud af en minimum 16 mm tyk plade, fx af selve støbepladen. Strimlernes bredde afgør tykkelsen på den færdige bordplade.

2

Vær omhyggelig. Sav strimlerne ud med din dyk- eller rundsav efter en skinne eller et helt lige land. Strimlerne skal, som alt andet ved skabelonen, udføres meget nøjagtigt.

3

Bor for i strimlerne pr. ca. 20 cm. Når du har boret for, skal du undersænke alle hullerne, så der er plads til, at skruehovedet ligger i plan med begrænsningen.

4

Vend strimlerne om, og skrab splinter og evt. ujævnheder af bagsiden med et stemmejern. Det er vigtigt, at bagsiden er helt ren, så strimlerne kan skrues helt tæt til støbepladen.

5

Slib strimlerne helt fri for lak - akkurat som på den store støbeplade. Brug en pudseklods, når du sliber, så fladen forbliver plan.

03
Form til vasken 8 Trin

Vi skal nu lave en form i formen, så der i den støbte plade bliver et hul, der passer nøjagtig til vores vask. Du må tilpasse din form efter din egen vask, men her kan du se princippet.

Formen til vasken består af to plader, som skal skrues sammen og derefter skrues på støbepladen. De to plader danner en kant, det modsvarer kanten på vasken, så denne kommer til at hvile på en kant, der er forsænket i forhold til køkkenbordets overflade. Det øger sværhedsgraden af opgaven betydeligt, men resultatet bliver også virkelig elegant.

Her kan du bruge hvilke som helst pladestykker, du måtte have stående.

1

Kig på vaskens udformning. Vasken her er ligesom opbygget i to lag. Vores form i formen skal laves, så den kommer til at se ligesådan ud - og den skal ende med totalt at blive 30 mm tyk som bordpladen.

2

Læg vasken på et pladestykke, der er 9 mm tykt. Tegn omridset op med en tynd blyant.

3

Skær ud efter stregen. Stiksaven står en smule i smig, så snittet matcher vaskens skrå kant. Når du har skåret færdig, har du vaskformplade nr. 1.

4

Afsæt længde- og breddemål på en 20 mm plade til vaskformplade 2, der modsvarer den inderste, forhøjede del af vaskens bagside.

5

Sav nu plade 2 ud. Den skal også saves en smule i smig (på skrå). For at finde vinklen skal du måle på din vask, fx med en smigvinkel.

6

Rund hjørnerne med stiksaven efter din opmærkning. Husk at bevare smigen på den skrå side. De fleste stiksave kan også vippes.

7

Læg pladerne oven på hinanden. Bor huller i den øverste plade for hver ca. 10-15 cm. Undersænk hullerne, og skru så pladerne sammen til en.

8

Slib kanterne. De skal stå fuldstændig jævnt. Men pas på, at du ikke sliber så meget på kanten, at formen ender med at blive for lille til din vask.

04
Samling af formen 5 Trin

Så skal formen skrues sammen. Strimlerne, der udgør formens kanter, skal skrues på, og for at sikre, at betonen slipper sit tag i formen, når bordpladen er færdig og skal pakkes ud, skal formen have olie. Her bruger vi en billig madolie.

De to vaskformplader, der ikke består af støbeplade, må vi give lak for at sikre, at betonen ikke sidder fast.

Endelig må skruehullerne i kanterne ikke blive fyldt med beton, så vi ikke kan skrue dem ud igen, så de skal tapes til. Hvis du ikke er grundig i denne fase, hænger betonen fast i formen. Du skal nok få din bordplade ud, men du vil temmelig sikkert skade kanterne.

1

Skru strimlerne og vaskformen fast. Det er en god idé at holde de lange stykker op mod en retskinne eller lignende, når du skal skrue dem fast. Så sidder de helt lige.

2

Skru vaskformen af igen, og laker den. Slib den først let, og laker den så 3-4 gange på kanterne. Der skal slibes mellem hvert lag lak. Du må hellere lakere den en gang for meget end en gang for lidt.

3

Hæld olie ud i formen, og tør det godt rundt. Sørg for at komme helt ud i krogene. Du kan blot bruge en helt billig madlavningsolie.

4

Skru nu vaskformen fast igen. Læg den nøjagtig, hvor den skal være, i første hug, så du ikke kører rundt i olien, og skru den så fast i de gamle skruehuller.

5

Dæk alle skruehuller til med malertape. Både på kantstrimlerne og i vaskformen, så det hele kan skrues fra hinanden, når betonen er hærdet.

05
Bland betonen 2 Trin

Nu skal betonen blandes. Du kan vælge at købe en færdig fiberbeton, eller du kan blande din egen beton af cement og sand i forholdet 1:1 og ca. 3 % fibre. Du kan også tilsætte oxydfarve, hvis du som vi gerne vil have en sort plade. Du må dog ikke tilsætte mere end fem procent oxydfarve. Jo mørkere pladen bliver, desto synligere bliver de hvidlige udtræk af salpeter, som du ikke kan undgå i tiden, efter at pladen er støbt.

Det er vigtigt, at du får en konstruktiv, glidende og effektiv proces. Jo mere du blander unødigt, jo svagere bliver pladen, så blanderen må maks. køre fem minutter, efter at du har tilsat vand.

1

Hæld sand og cement op i blanderen, og bland det godt, inden du tilsætter vand. Blandemaskinen må køre lige så lang tid, du skal bruge, men kun indtil der er tilsat vand. Fra da har du 5 minutter.

2

Hæld betonen op i formen med det samme i en lang, glidende bevægelse. Det er vigtigt for den færdige struktur, at du ikke holder lange pauser i opfyldningen af formen.

06
Støbningen 5 Trin

Nu begynder det for alvor at ligne noget: Betonen er hældt i formen, lige til kanten, så nu skal overfladen (som ender med at blive bordpladens bagside) rettes af. Det gør du ved at føre en retskinne eller et lige bræt frem og tilbage i zigzag-bevægelser, mens du bevæger den fra den ene ende af formen til den anden.

Tjek, at underlaget er fuldkommen i vater, ellers bliver bordpladen skæv.

En stærk og plan bordplade forudsætter, at alle luftbobler i betonen kommer ud. Det klarer du ved at vibrere betonen. Vi gør det helt simpelt ved at lade en slagboremaskine med en mejsel slå på formens underside og kanter.

Vasken kan lægges på plads - den passer perfekt, takket være den umage, vi gjorde os med formen.

Nu mangler der kun den sidste finish: Slib forsigtigt forkanten med slibepapir korn 180 på en slibeklods, så kanten ikke er skarp.

1

Træk det overskydende beton af. Brug en helt lige skinne, evt. langt vaterpas, som du skubber frem og tilbage, mens du bevæger dig fra den ene ende af formen til den anden.

2

Pres et stykke stål ned i betonen. Det skal minimum være en meter længere end din vask. Buk enderne ind mod midten af pladen, og tryk stålet ned, så det ender inde i midten af den støbte plade.

3

Vibrer betonen med en slagboremaskine. Vi har sat en mejsel i maskinen, som slår på formens bund og alle dens kanter, så luften bliver slået ud af betonen. Brug gerne en halv times tid.

4

Dæk overfladen til med et stykke plast, når betonen er vibreret. Efter et par dage kan du forsigtigt skrue kanterne og vaskformen af og lægge plasten tilbage. Lad pladen ligge i en uges tid, tag plasten af, og lad den hærde yderligere en uges tid.

5

Vasken kan lægges på plads – den passer perfekt, takket være den umage, vi gjorde os med formen.

Nu mangler der kun den sidste finish: Slib forsigtigt forkanten med slibepapir korn 180 på en slibeklods, så kanten ikke er skarp.

Materialer

 • Støbeplade, 125 x 300 cm
 • Pladestykker til vaskform
 • 6 mm armeringsstål
 • Cement, 2 poser a 25 kg
 • Fibre (fra Fosroc), 3 poser a 600 g
 • Oxydfarve, 1 kg
 • Sand, 2 poser a 15 kg

Specialværktøj

 • Evt. tvangsblander til beton

Tidsforbrug

Selve arbejdet tager et par dage, men hærdetiden lægger et par uger oveni.

Pris

Cirka 1100 kroner ekskl. vask

Sværhedsgrad

Skal det være eksklusivt, skal det også være præcist. Det stiller krav til dig - men rent prismæssigt er der luft til at fejle en gang eller to.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Køkkenbord