Køkkenbord

Køkkenbordet giver køkkenet karakter, og der findes et hav af muligheder for at skræddersy en bordplade, så den passer til ens eget behov og ønsker. Du finder inspiration og vejledning til køkkenbordet på disse sider.

Køkkenbord

Køkkenbordet er en central arbejdsplads i de fleste hjem, så det er vigtigt, at køkkenbordpladen er lavet af et velegnet materiale. I den billige ende finder du laminat og rustfrit stål, i den dyrere ende finder du corian og tykke, massive køkkenbordplader. Vælger du en køkkenbordplade i laminat, rustfrit stål eller corian, får du en køkkenbordplade, der kan holde til rigtig meget og ikke skal vedligeholdes.

Oliering af køkkenbordplade

Vælger du en køkkenbordplade i træ, får du et mere levende og organisk materiale, der er rart at røre ved, men som også er mere modtageligt overfor skidt og fedt. Så det er vigtigt, at du vedligeholder en køkkenbordplade i træ. Den skal olieres jævnligt for at være modstandsdygtig overfor fedt og snavs. Du kan læse mere om, hvordan du olierer din køkkenbordplade her:

LÆS OGSÅ: Oliering af bordpladen

Slibning af køkkenbordplade

Har du en køkkenbordplade i træ, som ikke er blevet vedligeholdt jævnligt, bliver den slidt, og dermed mere modtageligt overfor skidt og snavs, men også fugt, der kan give mørke pletter typisk ved vasken. Selv om din køkkenbordplade har mørke pletter og ser hærget ud, er den ikke ødelagt. Fordelen ved en køkkenbordplade i træ er, at den kan slibes ned, så alle pletter forsvinder. Når du giver den en ny omgang olie, bliver køkkenbordpladen som ny igen. Her kan du se, hvordan du sliber køkkenbordet i træ:

LÆS OGSÅ: Slibning af bordplade

Lister til køkkenbordet

Uanset hvilken type køkkenbordplade du vælger, får du den pæneste afslutning rundt i kanten, hvis du sætter lister op. Listen, der typisk placeres bagest på køkkenbordpladen mellem bordplade og væg, er en hulkehlliste, som buer indad. Men der findes også andre lister til køkkenbordet, som du kan læse mere om her:

LÆS OGSÅ: Lister til bordpladen

Sådan underlimer du din køkkenvask på køkkenbordpladen

Hvis du selv monterer din køkkenbordplade, skal du være omhyggelig, når du måler op til vasken, så du er sikker på, at den placeres rigtigt. Sørg også for, at få savet et hul, der passer præcist til vasken. Når vasken monteres i køkkenbordet, skal den limes fast med en metode, der kaldes underlimning. Du kan læse mere om, hvordan vasken underlimes til køkkenbordpladen her:

LÆS OGSÅ: Sådan underlimer du din køkkenvask

Side 1 / 2