Der er mange muligheder, når du skal vælge liste til køkkenbordet.
Her kan du læse om dine forskellige valgmuligheder.
SKURELISTE
(fx 15 x 27 mm fyr, cirka 25 kr. pr. meter)
En traditionel liste med neutral udformning. Kan bruges bag enhver type køkkenbord. Udgaven i fyrretræ er ret billig, og den kan males eller bejdses. Nogle listefabrikanter kan levere skurelister i flere størrelser og i flere træsorter (teak – ask – eg og mahogni m. fl.) Kan også fås i plast. Listen kan sættes op uden på fliser eller væg.
FORDEL: Billig. Fleksibel, så den kan følge vægge med minimale skævheder.
ULEMPE: Den smalle skrå overkant betyder, at du ikke efterfølgende kan sætte vægfliser ovenover den.
FORKANTLISTE MED ÉN RUNDING
(fx 9 x 27 mm , cirka 15 kr. pr. meter)
Den smalle liste giver en næsten anonym afslutning. Findes i flere størrelser og træsorter samt hvidlakeret. Kan nemt males eller bejdses. Anvendes på glat væg (glasvæv/malet) eller på fliser. Kan med fordel limes på.
FORDEL: Billig. Meget fleksibel. Kan følge små skævheder i væggen, og således klæbes helt tæt mod væggen.
ULEMPE: Tynd (9mm) liste der kun kan dække en smal sprække mellem bordplade og væg.
KØKKENBORDS-HULKELLISTE
(fx 33 x 33 mm ask, cirka 125 kr. pr. meter)
Typen her er en speciel køkkenbordshulkel, der har en smal kant ned mod bordpladen og en bred kant opad. Den kan lægges udenpå vægbeklædningen, men den brede overkant giver dig også mulighed for at bygge vægfliserne ovenpå listen, blot med en silikonefuge imellem. Listen findes i adskillige ædle træsorter. Findes også symmetrisk opbygget, så begge listens kanter har samme størrelse. Den type kan også sagtens anvendes som en nydelig afslutning.
FORDEL: Virkelig flot afslutning i samme træsort som bordpladen. Mulighed for at opsætte fliser fra overkant af listen.
ULEMPE: Ret høj pris.
BAGKANTHULKELLISTE
(fx 33 x 33 mm ask, cirka 330 kr. pr. meter)
Som navnet indikerer, skal listen sidde på køkkenbordets bagkant, inden bordpladen monteres. På den måde fortsætter bordpladen ud i rundingen uden nogen synlig kant, og det ser ud som om, liste og bordplade er i ét stykke. En elegant løsning, der kræver stor præcision, når listen skal monteres. Det sker med skruer igennem listen ind i bagkantens midte. Der skal bores for, og samlingen kræver vandresistent lim. Kan bruges udenpå eller som støtte til fliser.

Gør som over 80.000 andre ...
Tilmeld dig nu og få Gør Det Selvs nyhedsbrev direkte i din indbakke 2 gange om ugen.
FORDEL: En meget elegant måde at forbinde bordplade og hulkelliste. Køkkenbordet bliver lidt dybere (listens tykkelse).
ULEMPE: Prisen er høj. Kræver stor omhyggelighed ved montering.
FUGE MELLEM BORD OG VÆG
(fx akrylfuge, cirka 50 kroner for en patron).
Vil du helt undvære en liste mellem bordplade og væg, kan du nøjes med en akryl- eller silikonefuge. Metoden gør det muligt at rette op på forholdsvis store skævheder (ca. 1 cm) i sprækken mellem bordplade og væg. Dæk af på bordplade og væg med malertape. Læg et bagstop for fugen, og læg fugen op til overkanten af bordpladen. Træk fugen glat med en gummispartelbrik, gerne én med afrundet hjørne, så der dannes en hulkel i fugemassen.
FORDEL: Nem og billig løsning.
ULEMPE: Fugen (især en hvid) og væggen bag bliver hurtigt ”nusset” af fugtige klude og rengøringsmidler, herefter er det bøvlet at udskifte fugen
IKKE ALLE LISTER ER AF TRÆ
Der findes efterhånden en del alternativer til de traditionelle trælister. Listerne kan fx fås i metal eller laminat, der matcher bordpladen.
Sidste skud på stammen er hulkel- og skurelister i børstet stål og blankpoleret aluminium. De er forholdsvis tynde, hulkelerne er 14 x 14 mm, så de vil ligge som en elegant ”stribe” mod væggen.