Her vil håndværkeren vise, hvordan du skærer ud til – og samler – to plader med en fingertapning. Mens den ene køkkenplade ligger ned, stilles den anden på højkant ovenpå, så de to kanter flugter.
På den nederste plade markeres bredden af tapperne ved at slå en blyantsstreg langs den lodrette plade.
Pladerne er knap 31 cm brede, og håndværkeren ønsker otte samlinger. Det vil sige, at tappene skal være ca. 3,8 cm brede. Der afsættes derfor markeringer langs hele pladen med et mellemrum på de 3,8 cm.
Dybden af tapperne skal svare til bordpladens tykkelse, det vil i dette tilfælde sige 30 mm. Med en bænkvinkel streges der derfor 30 mm op på hver af de markeringer til tapperne, som vi lavede tidligere. Målene vinkles også ned på endetræet.
Den præcise opmåling er ganske enkelt en forudsætning for et flot resultat, så brug den nødvendige tid. Hvert andet felt skal saves ud, og det markerer håndværkeren med et kryds.
Det sikrer, at han husker at save på den side af stregen, hvor materialet skal væk. På bagsiden af pladen markerer han også de 3 cm, som tappene skal være dybe.
Og som på forsiden tegner han også her de enkelte tapper op. Inden du begynder at skære i pladen, skal den spændes godt fast til et solidt arbejdsbord.
Håndværkeren bruger her en fintandet, skarp håndsav til arbejdet. Start med at save i en 45 graders vinkel, og ret derefter saven op, så du ender med at holde den helt lodret.
Det kan være lidt akavet, men du er sikker på at få et helt lodret snit. Med en hobbykniv skæres der et spor, der hvor tappen skal fjernes. På den måde er vi sikre på et rent og helt lige snit.
Start med at stemme vinkelret ned i pladen, i den ridse, der blev lavet med hobbykniven. Derved får du et lodret spor, som du kan stemme op ad uden at stemme ind i selve pladen. Husk at vende den skrå flade ind mod dig selv.
Nu kan du fortsætte med at stemme ud. Håndværkeren stemmer ca. en halv centimeter af og stemmer nu ud med den skrå flade vendt nedad, så han kan brække spånen af.
Når du først er ca. 5 mm nede i bordpladen, er der ingen grund til at bruge mere tid med stemmejernet. Resten af udstemningen bliver nemlig ikke synlig på det færdige resultat. Derfor kan det klares med en stiksav.
Sørg for at få pladen placeret så du kan komme til at skære med stiksaven uden at save ind i arbejdsbordet. Igen skal den gøres godt fast.Med stiksaven skærer håndværkeren en række spor ind i træet uden dog at skære helt ind til bunden af samlingen.
Til sidst skæres de mange tynde flige over ved at køre stiksaven på tværs af sporene. Med et tyndt stemmejern renses udstemningerne efter stiksavens grove arbejde. De skal være helt glatte. Stiksaven kan dog stadig bruges til at rense helt rent med.
Her skal du dog være meget omhyggelig med ikke at skære i pladens overflade og tapperne. Det gøres nemmest ved at save nedefra, så du kan se, hvor klingen skærer.
Med vinklen undersøger håndværkeren nu, om fladerne er helt jævne. Eventuelle ujævnheder markeres med en tømrerblyant. Med stemmejernets skrå flade vendt udad fjerner han selv de mindste ujævnheder. Og skulle der endnu være lidt, tager han hobbykniven til hjælp.
Det er meget vigtigt, at udskæringerne er helt rene. Selv meget små ujævnheder kan gøre det meget svært at samle pladerne til sidst.
Nu skal den anden plade skæres ud – og den første bruges som skabelon, så er du sikker på, at de to stykker passer perfekt sammen, hvis du vel at mærke er omhyggelig med opstregningerne og udskæringen. Pladen sættes godt fast med skruetvinger, så den lige stikker ca. 1 millimeter op over tapperne på den første plade.
Denne lille sikkerhedsmargin er meget vigtig. Kun på den måde er der materiale til at slibe samlingen helt tæt til slut. Pladerne ligger helt fast, når stregerne nu skal overføres fra den ene til den anden plade.
Når stregerne er overført, kan den ene plade fjernes, og nu kan håndværkeren strege op langs arbejdsbordet, så han har tappehøjden på den anden plade.Nu skal den første plade igen danne skabelon og stilles derfor oven på den første plade.
Tappernes placering overføres, og der streges op på samme grundige måde som på den første plade.Alle udskæringer og stemmearbejde foregår på præcis samme måde som på den første bordplade.
Lav en prøvesamling, når de to plader er skåret til. Her er der en lille grat, der lige skal fjernes, for at tapperne passer nøjagtigt sammen. Slå forsigtigt pladerne sammen. Her har vi lagt et bræt som beskyttelse, så pladen ikke beskadiges.
Håndværkeren kontrollerer, at samlingen er tæt, inden han forsigtigt lirker den lodret te plade af igen. Nu skal pladerne limes sammen. Her skal du smøre trælim på alle kanterne på den vandrette plade, mens der kun skal lim i bunden af udskæringerne på den lodrette plade.
Pladerne slås forsigtigt sammen, og der lægges en tynd stribe lim langs samlingerne på toppen. Til slut slås pladerne endeligt sammen, og den overskydende lim tørres straks af.
Med en stor tømrervinkel kontrolleres det nu, at de to plader er i en 90 graders vinkel. Det er de, så nu kan vi gå i gang med finishen. Slib straks samlingerne med groft sandpapir korn 40 og derefter med et stykke 120 papir og slutteligt med et fint korn 180 papir.
På den måde vil det fine slibestøv lægge sig i samlingerne så overfladen bliver helt glat. Når limen er hærdet, skal pladerne have en god gang træolie. Fingertapsamlingen er færdig – smuk og stærk.