Sådan monterer du bord og vask

Ny bordplade, ny vask og nyt blandingsbatteri er næsten som at få et helt nyt køkken – men til en brøkdel af prisen. Arbejdet kan du selv udføre.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.600 kroner

Intro

Hvis bordpladen i dit køkken efter mange års brug er begyndt at ligne værkstedets arbejdsbord eller bare er blevet umoderne, kan du med fordel udskifte den med en ny.

Sammen med en ny vask og et nyt blandingsbatteri vil det skabe en kæmpe forandring, som var hele køkkenet blevet udskiftet. Arbejdet kan klares på et par dage, når materialerne er købt. Du behøver ikke være tømrer- og VVS-ekspert for at udføre arbejdet.

Prisen er helt i bund. For kun 300 kroner kan du få en tre meter lang bordplade. Vask og blandingsbatteri kan fås til samme lave priser.

Til vores køkken har vi brugt en laminatbordplade, der var længere end standardmålene i byggemarkedet. Sammen med vores valg af de øvrige elementer, gjorde det prisen lidt højere.

Undersøg nøje, hvilken bordplade og vask samt hvilket blandingsbatteri, der vil passe bedst til dit køkken. Du kommer til at bruge det hver dag og skal se på det i mange år, så det skal passe med resten af køkkenet og rummet.

Vejledning

01
Afmontér vask og bordplade 5 Trin

Før du begynder at afmontere blandingsbatteri, vask og bordplade, skal du lukke for vandtilstrømningen. I mange tilfælde kan du nøjes med at dreje på Ballofix-ventilerne under køkkenvasken, før slangerne skrues af.

Når det er gjort, kan du begynde på nedrivningsarbejdet.

1

Drej Ballofix-hanerne, så der lukkes for vandet. Herefter skrues slangerne og afløbsrørene af. Tøm vandet fra afløbsrøret i en balje, og sæt tape over røråbningerne, så de skånes for snavs under arbejdet.

2

Fjern nu den gamle vask. Hvis vasken holdes på plads af beslag, skal de først afmonteres. Fuge eller klæber under vaskens krave kan fx løsnes med skarpt værktøj.

3

Skær i fugen mellem skurelisten og fliserne med en hobbykniv. Skurelisten skal af, så vi kan fjerne bordpladen. Da den nye bordplade hæves, skal skurelisten ikke monteres igen.

4

Hvis skurelisten er sømmet fast, kan du skære sømmene over med en multicutter. Herefter kan du ubesværet fjerne listen. Brug eventuelt et koben for at løsne den. Begynd ved en af enderne.

5

Afmontér skabe og skuffer, og fjern de skruer, der fæstner bordpladen. Skruerne sidder på undersiden af skabenes topplade. Når det er gjort, kan bordpladen løftes af og fjernes.

02
Fastgør lister over køkkenskabe 7 Trin

Den gamle bordplade sidder lidt lavt, så vi benytter lejligheden til at hæve den nye bordplade et par centimeter.

Derfor skruer vi bærende lister fast på toppen af køkkenskabene. Listernes højde og bordets tykkelse skal passe til afstanden op til lige under fliserne.

Herefter skærer vi huller ud på toppen af skabene, så vi kan montere vinkler til at fastgøre bordpladen.

1

Streg længden op på de lister, der skal bære den nye bordplade. Der skal være lister langs yderkanterne og fra alle kanter ind mod væggen, hvor to skabssider mødes.

2

Fastgør listerne til langsiderne med 4 x 60 mm skruer. Vent lidt med at fastgøre de korte tværgående listestykker med to skruer i hver liste.

3

Fastgør den lange forkantsliste nedefra ved vasken med 4 x 35 mm skruer. Det giver øget stabilitet til bordpladen, hvor vasken skal monteres.

4

Med en stiksav skæres ud til den nye vask. Sav helt ud til skabets endevæg, så der bliver tilstrækkeligt med plads til at montere vask og vinkler.

5

Sav også to huller på cirka 10 x 10 cm i hver af de øvrige skabstopplader. Hullerne skal gøre plads til de vinkler, som bordpladen senere fastgøres til. Fastgør nu de korte listestykker over skabene.

6

Skru vinkler fast til skabssiden og listestykket ved hver af de udsavede huller. Vi bruger 3 x 20 mm skruer. Sæt vinklerne et par mm fra toppen, så skruerne, der skal fastgøres til bordpladen, trækker den ned.

7

Vi har brugt vinkler i to forskellige størrelser, 29 x 29 mm og 40 x 40. De små vinkler bruger vi, hvor der ikke er så meget plads. Det gælder fx, hvis der er monteret skinner til skuffer.

03
Sav til, og skru bordpladen fast 7 Trin

Hvis den nye bordplade er for lang, skal den saves til. Du skal omhyggeligt måle længden op, så bordet kommer til at rage et par mm ud over kanten for bordenden. Vi bruger en rundsav med klinge til laminat og en styreskinne, så snittet bliver helt lige.

Hvis du som her har valgt laminat, skal der sættes kantstykke på for enden af bordpladen for at få en flot afslutning.

1

Mål afstanden op over køkkenelementerne, og mål samme afstand på bordpladen. Læg et par mm til længden. Streg op med blyant og vinkeljern for at få en helt lige kant.

2

Med rundsaven ridses et spor med en dybde på cirka 3 mm. Så bliver overfladen og kanten på pladen ikke flosset. Herefter saves i samme ridse helt igennem bordpladen. Brug en savklinge til laminat.

3

Tryk kontaktlim ud på kantstykkets bagside, og fordel limen med en pensel. Gør det samme på kanten af bordet. Lad limen sætte sig i cirka en halv time.

4

Sæt kantstykket på bordkanten, når limen har sat sig. Lad det stikke lidt ud over kanterne. Tryk det godt fast, så der ikke efterlades lufthuller.

5

Buk nederste kant mod bordets underside. Fil forsigtigt med en rolig, glidende bevægelse langs kanten, til det overskydende stykke let kan rives af.

6

Læg den nye bordplade på plads oven på listerne over køkkenskabene. Skub pladen helt ind til væggen under fliserne

7

Fastgør bordpladen nedefra til vinklerne. Her bruger vi 3,5 x 20 mm skruer.

04
Skær ud til vasken 7 Trin

Når bordpladen er monteret, kan du gå i gang med at save ud til vasken. Der bør være 5-6 cm fra bordets yderkant til hullet, hvor vasken skal være, for at gøre elementerne stabile.

Vi saver hullet ud med stiksav og en speciel klinge til laminat.

1

Mål op, og sæt streger til savsporet på bordpladen. Brug fx tømrervinkel for at få et helt lige spor. Hvis overfladen er mørk, er det smart at bruge en hvid farveblyant. Mål efter en ekstra gang, så du er helt sikker

2

Bor et hul i hvert af de fire hjørner inden for stregerne. Hullerne skal være store nok til, at stiksavens klinge kan komme til. Sav herefter det opmålte stykke til vasken ud med stiksaven. Sav lige efter stregerne. Understøt til sidst pladestykket med en hånd, så det ikke brækker af.

3

Kom silikone hele vejen rundt langs hullets sider, hvor vasken skal sidde. Silikonen forhindrer vand i at trænge ind i bordpladen under vasken.

4

Læg en bane silikone på bordets overflade hele vejen rundt langs kanten ved udskæringen. Silikonen skal binde bordpladen sammen med kraven på vasken.

5

Sæt vasken på plads i udskæringen. Tryk til, når du er sikker på, at placeringen er helt rigtig, og vaskens krave dækker silikonen.

6

Montér de spændebeslag, der følger med vasken, på undersiden. Skru dem fast, så de griber fat om bordpladen og vasken.

7

Når vasken er fastspændt, kan du skrabe den overskydende silikone fri af bordpladen.Brug en silikonefugebrik eller en fugepind, der har stået i vand i 5-10 minutter

05
Læg en fuge mellem bord og fliser 3 Trin

Da vi har fjernet skurelisten, skal der lægges en skarp fuge som afslutning mellem bordplade og væg.

Hvis væggen som her er beklædt med fliser, får du det bedste resultat, hvis du vælger en fuge i samme farve som de øvrige fuger.

1

Læg en skarp fuge af silikone på væggen langs hele bordpladen under nederste række fliser. Brug en fugemasse i samme farve som de øvrige fuger mellem fliserne

2

Fugt silikonen med en blanding af vand og lidt sulfo, der virker som smøremiddel før udglatning.

3

Glat fugen efter med en silikonefugebrik eller som her en fugepind. Kommer du først lidt sæbevand på området, sætter silikonen sig ikke fast på fliserne.

06
Montér vandlås og bundventil 4 Trin

Blandingsbatteriet kan nu sættes i hullet i vasken. Så kan vandslange, vandlås og bundventil monteres, før du til sidst kan sætte låger og skuffefronter på igen.

Når du tænder for vandet igen, skal du sikre dig, at tappestederne og rørsamlinger er helt tætte.

1

Spænd slangerne godt fast til vandrørene, når blandingsbatteriet er monteret på bordpladen eller i hullet i vasken. Forbind henholdsvis varmt og koldt vand til den rette slange til armaturet.

2

Fastspænd bundventilen og afløbsstudsen til vasken. Både rist og sekskantnøgle fulgte med denne vask fra Ikea.

3

Montér vandlåsen på vaskens afløbsstuds. Forbind vandlåsen til afløbet med afløbsrør- og slange. Det kan være nødvendigt at save afløbsslangen til, så vandet uhindret kan løbe ud.

Køkkenet har nu gennemgået en kæmpe forandring, blot ved at udskifte bordplade, vask og blandingsbatteri.

Materialer

 • Bordplade (her laminat)
 • Indbygningsvask (her Ikea Hällviken)
 • Blandingsbatteri (her Ikea Bosjön)

Desuden:

 • 4 x 60 mm, 4 x 35 mm og 3,5 x 20 mm skruer
 • 29 x 29 mm og 40 x 40 mm vinkler
 • Kontaktlim til kantstykker
 • Silikonefugemasse

TIDSFORBRUG

2 dage

PRIS

2.600 kr. + lister, vinkler og skruer.

SVÆRHEDSGRAD

Det er ikke svært at skifte en køkkenbordplade, men du skal være omhyggelig med at måle op.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

TEKNIK: Skift bordplade

Solid fastgørelse med skruer og store spændeskiver

TEKNIK: Laminatkant på køkkenbord

Båndets kanter files af. Det giver en flot finish.

TIPS: Fordel limen med en pensel

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TIPS: Vandtæt kant på spånpladen

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Køkkenbord