Skift køkkenbordplade i vinkelkøkken

En ny, lækker træ-bordplade gør underværker og er en billig måde at forny køkkenet på. Se her, hvordan du laver en flot og tæt smigsamling med solide samlebeslag.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
3.400 kroner

Intro

Du behøver ikke at rive hele køkkenet ned for at få fornemmelsen af et nyt køkken. Du kommer rigtig langt ved bare at skifte bordpladen. Især hvis du før havde en billig, lys laminatplade og skifter til en bordplade i mørkt træ. Det vil have en kæmpe effekt.

Bordpladen her er i nyatoh, men der findes en del andre eksotiske træsorter. Du kan også vælge en lys bordplade og bejdse den mørk - typisk en billigere løsning. Ofte kan du finde bordplader på tilbud i byggemarkedet.

Princippet for, hvordan du måler op, saver ud og efterbehandler, er det samme, uanset hvilken type du vælger.

Du får trin for trin-vejledninger med tekst og billeder til de forskellige arbejdsprocesser:

 • Sav pladerne til og gør klar til samlebeslag
 • Sav ud til vask med stiksav
 • Sav ud til vask med dyksav
 • Monter bordpladen

Vejledning

01
Sav pladerne til 7 Trin

Køkkenbordet her udgør et L, så det kræver to bordplader. De skal saves til i længden med et lige snit i den ene ende og et skråt, 45-graders snit i den anden ende, så de kan samles med en flot smigsamling i hjørnet, hvor pladerne støder op mod hinanden.

For at få en helt tæt og stærk samling samles pladerne med to samlebeslag til bordplader. Der bores ud på bagsiden af pladerne med forstnerbor, så der er plads til at dreje på skruerne i enden af beslagene. Der skal også saves en rille, så der er plads til stangen, der skal placeres på tværs af de to plader.

1

Mål op, hvor lange bordpladerne skal være. Tegner du på tape, er det nemmere at se opmærkningen. Placér bordpladen oven på et par solide bukke, så den ligger godt, når du skal i gang med at save.

2

Placér bordpladerne på køkkenskabene, så du kan tegne helt præcist op til det skrå snit. Det skal gå fra hjørnet frem mod den forreste kant på den bordplade, der støder op til den, der ligger op til hjørnet.

3

Sav det skrå snit på bordpladerne efter stregen på den blå tape. Her bruges en dyksav med føringsskinne. Du kan evt. også bruge en rundsav og skinne. Det er vigtigt at bruge skinne, så snittet bliver helt lige.

4

Læg bordpladerne op, og tjek, at snittene passer sammen. Er du tilfreds, kan du tegne op til samlebeslagenes placering på bagsiden af bordpladerne. Der skal være to.

5

Bor huller til samlebeslagene med et 35 mm forstnerbor, så der er plads til at skrue beslagene fast. Hullerne er her 20 mm dybe i den 26 mm tykke bordplade og placeres ca. 10 cm fra for- og bagkant.

6

Sav riller fra hullet ud mod kanten, så samlebeslaget bliver ført over mod den anden bordplade. Rillen er her lavet med dyksaven, men du kan evt. også lave rillen med en overfræser.

7

Fræs ud i enden af pladerne til fladdyvler, også kaldet fisk, med en lamelfræser. Der skal være plads til tre fladdyvler i samlingen, jævnt fordelt mellem de to samlebeslag.

02
Sav ud til vask 4 Trin

Når du skal save hul i bordplader til vask eller kogeplade, er det supervigtigt, at du får målt præcist op. Hellere et for småt hul end et for stort. Det sidste er en dyr fornøjelse, da du risikerer, at bordpladen er ubrugelig, og du må ud at købe en ny.

Til nogle vaske/kogeplader følger der en opmålings- og udskæringsplan med. Og hvis ikke, må du selv måle op. Her viser vi dig, hvordan du gør, når vasken skal ligge på en kant, og du saver hullet ud med en stiksav.

1

Placér vasken omvendt oven på bordpladen, og tegn dens omkreds op der, hvor den skal være. Du skal sørge for, at vasken placeres, så der er plads til dens fordybning mellem siderne i underskabene. Fjern vasken, når du har tegnet omkredsen op.

2

Tegn en ny streg 1 cm fra den første streg på den indvendige side. Så får du 1 cm kant hele vejen rundt, som vasken kan ligge på.

3

Bor huller i hjørnerne med et 25 mm forstnerbor. Så er der plads til, at stiksavens klinge kan komme ned og save hele vejen rundt langs den inderste streg.

4

Hjørnerne saves til, så hullet bliver helt præcist, og du har plads nok til at få vasken ned på plads. Når du saver i tape, er der mindre risiko for, at træet flosser i kanten.

03
Sav hullet ud med en dyksav 2 Trin

Det kan også lade sig gøre at save et hul i bordpladen til vask eller kogeplade med en dyksav og føringsskinne.

Her skal du passe på, at du ikke sætter saven ned uden for den indvendige streg til hullet.

Også her er det nødvendigt at save hjørnerne fri. Det kan du enten gøre med en stiksav eller med en fintandet håndsav.

1

Placér dyksavens føringsskinne, så den saver langs den inderste streg, der er tegnet op 1 cm fra vaskens omkreds. Pas på, når du sænker dyksaven – klingen må ikke ramme uden for stregen.

2

Hjørnerne saver du fri med en stiksav, så hullet er savet frit, og vasken kan sænkes ned.

04
Montering 8 Trin

Nu kan du komme i gang med at montere bordpladerne. Sæt først fladdyvlerne på plads i de fræsede riller, og læg så de to plader oven på underskabene. Der skal vandfast lim på de skrå snit, inden du presser pladerne godt sammen.

På undersiden monteres samlebeslagene, der presser de to plader helt tæt sammen, så du får en stærk samling, der holder.

Inden du monterer køkkenvasken i bordpladen, skal du oliere bordpladen med køkkenbordsolie. Olien gør træet modstandsdygtigt, så bordpladen holder længe, og du undgår misfarvning.

1

Sæt fladdyvlerne i, og put lim på fladerne på bordpladernes skrå snit. Brug en vandfast trælim. Pres nu de to bordplader godt sammen.

2

Montér samlebeslag på undersiden af bordpladerne i de forborede huller og riller. Skru beslagene godt fast, så du får en helt tæt samling.

3

Fjern den overskydende lim, der nu bliver presset frem oven på bordpladen. Brug en fugtig klud, og gør det, lige efter at du har spændt samlebeslagene godt sammen.

4

Oliér bordpladen med køkkenbordsolie, så den bliver mere modstandsdygtig. Vær specielt omhyggelig med at få olieret endetræet godt i hullet ved vasken, da endetræ er ekstra sugende.

5

Montér vasken i hullet, når køkkenbordsolien har fået lov til at tørre lidt - et døgns tid er fint.

6

Skru vasken fast på undersiden med de beslag, der sidder rundt i kanten på vasken. Sørg for, at tætningen rundt i kanten sidder rigtigt, så der ikke kan løbe vand ned mellem vask og bordplade.

7

Montér evt. lister rundt i kanten til sidst, så du får en flot afslutning. Listerne skæres til med en fintandet sav og klæbes fast. Du kan også sætte listerne fast med dykkere eller måske nøjes med en akrylfuge.

8

Det er en god idé at oliere din bordplade jævnligt, så den bliver ved med at være modstandsdygtig.

Materialer

 • 2 bordplader, 26 mm, nyatoh
 • 2 samlebeslag inkl. skruer
 • Fladdyvler (fisk)
 • Trælim, vandfast
 • Køkkenbordsolie

Specialværktøj

 • Rundsav med føringsskinne
 • Forstnerbor, 25 og 35 mm
 • Lamelfræser

Tidsforbrug

1 dags tid.

Pris

Ca. 3.400 kr.

Sværhedsgrad

Der er en del præcisionsarbejde, både når du saver det skrå snit, borer/saver ud til samlebeslag og fræser ud til fladdyvler.

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tydelig opmærkning på mørkt træ

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Køkkenbord