Skræddersy dit køkkenbord

Læs her, hvordan du kan tilpasse en bordplade i standardmål til et ældre køkken med masser af rør og skæve vinkler.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kr/m

Intro

Det er ikke så svært at lægge en ny plade på et helt lige køkkenbord. Men når der kommer en faldstamme eller et par vandrør op midt i pladen, og når bordet fortsætter rundt om et hjørne, så kan det godt give problemer hos den utrænede gør det selv-håndværker. Men det er faktisk ikke så svært. Se bare, hvordan vi gør i denne artikel, så kan du sagtens gøre os kunsten efter.

En ting er faconen på bordpladen, en anden er udseendet. Vi viser i dette køkken, hvordan du forvandler en almindelig træplade til en gnistrende sort arbejdsplads bare ved hjælp af sort olielak. Noget, du i øvrigt også kan gøre med din gamle køkkenbordsplade, hvis bare du sliber pladen først.

Den sorte plade giver mulighed for at lave næsten umulige samlinger med sort fugemasse, nøjagtig som i et skibsgulv. Det giver bordpladerne mulighed for at arbejde, når luftfugtigheden svinger, hvorfor denne løsning også er rigtig god til sommerhuset.

Vejledning

01
Forberedelser 5 Trin

Før du begynder at fjerne den gamle bordplade, er der et par ting, du skal have ordnet. Det er for det første at fjerne låger og hylder, så du kan komme til i skabene.

For det andet skal du have afbrudt afløb og vandtilførsel ved køkkenvasken. Hvis der er kuglehaneventiler på vandrørene, må du godt gøre det selv, ellers skal du have fat i en vvs-installatør.

Skal du have fat i ham, så få ham til at montere kuglehaneventiler, for så må du nemlig selv montere blandingsbatteriet, når vasken skal sættes i.

1

Start med at fjerne alle hylder i skabene under bordpladen. Vi vil også anbefale, at du fjerner lågerne, da de vil sidde i vejen. Sæt en label på hver låge, så du ved, hvor hver enkelt skal sidde bagefter.

2

Bræk skurelisterne af med et koben eller et stemmejern. Skær forinden med en hobbykniv langs overkanten af listerne, så du ikke kommer til at ødelægge eventuelt tapet.

3

Nu kan du vride vasken op med et koben eller en stor skruetrækker. Og det er tydeligt at se, at vandet er løbet ind under kanten, hvor pladen er rådden.

4

Løsn alle skruer, der fastholder bordpladerne. Kig godt efter, de kan sidde i vinkelbeslag eller gennem toppladen på underskabene.

5

Fjern bordpladen i passende sektioner. Sav den ud med en stiksav, så er den lettere at styre, og du undgår at skrabe væggen og ødelægge noget.

02
Tilpasning 6 Trin

Når du har et uregelmæssigt køkkenbord som her med mange indhak, en faldstamme og en skrå samling i den ene side, skal du holde tungen lige i munden, før du saver i den nye bordplade.

Hvis du ikke har splittet den gamle bordplade til atomer, da du tog den af, er den perfekt til at strege op efter. Læg den oven på den nye plade, og streg op, hvor der skal saves. Slå et kryds på det, der skal væk, så du ved, hvor du skal bore for, hvis det er nødvendigt for at få saven i, fx ved udskæring til vask.

Brug en stiksav til hjørner og buer, og en rundsav der, hvor du skal skære lige over i hele pladens bredde.

1

Streg op efter den gamle bordplade. Hvis den har en vanskelig facon som her, er det smart at notere på den gamle plade, hvor der skal lægges til og trækkes fra målene.

2

Skær med en stiksav i stregerne. Hvis træet flosser for meget, må du skære fra undersiden. Det kræver lidt øvelse. Hvis du skal save hele vejen over, gøres det bedst med en rundsav.

3

Læg bordpladen på skabene, og find placeringen af vasken. Kom bred malertape under kanten, og streg op på den hele vejen rundt om vaskens kant.

4

Læg bordpladen på et par bukke, og lav en ny streg ca. 1 cm inden for stregen rundt om kanten. Tjek det præcise mål på vaskens flange, mindst halvdelen af den skal kunne hvile på bordpladen.

5

Skær i den inderste streg med en stiksav. Tapen vil forhindre træet i at flosse voldsomt, og når du fjerner den, fjerner du også den yderste blyantsstreg.

6

Skær ud til vasken i toppen af underskabet, medmindre du genbruger den gamle vask. Brug kanten af udskæringen i bordpladen til at skære efter, og sæt en ekstra lang klinge i stiksaven.

03
Samlinger 6 Trin

De forskellige pladestumper samles med lameldyvler (fisk), som stikkes ind i noter, du har fræset i pladekanterne. Samlingerne holdes sammen af en fuge/ klæbemasse og af en liste, som skrues fast på undersiden af samlingen.

Inden du fuger, skal du sætte malertape på kanterne, så fugemassen ikke kommer ud på bordpladen.

Fugemassen fyldes i fugerne og glattes med en spartel, hvorefter afdækningstapen fjernes. Her er det en rigtig god idé at have en avis liggende til at lægge tapen på, da du ellers ender med at have sort fugemasse overalt.

1

Kontroller, at der er mindst 5 mm’s afstand til faldstamme eller rør. Her streges op til en skrå samling med den næste plade.

2

Lav noter i samlekanterne. Det er nemmere at lave en lang not med lamelfræseren (f skemaskinen) i stedet for en kort not til hver lameldyvel (f sk).

3

Kom fugemasse/klæber på kanterne og i noterne, og tryk lameldyvlerne i noten. Forinden skal du dække af ved kanterne med malertape.

4

Bank pladen ind, til der er et par mm’s afstand. Her er det vigtigt, at du holder en liste på forkanten, som du slår på, så pladen ikke får grimme slagmærker.

5

Glat straks fugen ud med en spartel eller et sløvt stemmejern. Den overskydende fugemasse presses ud på tapen, som du trækker af umiddelbart efter fugningen.

6

Når fugemassen er hærdet, sliber du bordplade og fuge med en ex-centersliber eller en rystepudser. Brug korn 60 til at slibe pladesamlingerne i niveau. Slib derefter pladerne med korn 150.

04
Lister monteres 3 Trin

1

Kom to striber monteringslim på bagsiden af skurelisterne. Bemærk det sorte vinduestætningsbånd, som vi sætter på for at forhindre, at der løber vand ind under listerne.

2

Pres listen mod væggen og bord-pladen samtidig. Det er ikke nødvendigt at skrue eller sømme, når du bruger monteringslim. Til gengæld er listerne ret svære at få af igen.

3

Hold hjørnesamlingen sammen med malertape, og læg evt. noget tungt ind mod listen. Hvis listen skulle slippe, kan du trykke den på plads efter en times tid, når limen har sat sig.

05
Bordpladen males 2 Trin

Den tidligere meget brugte laboratorie-bejdse forsvandt for år tilbage, da man opdagede, den var giftig og derfor ikke specielt god at tilberede madvarer på.

Heldigvis findes der nu en meget slidstærk olielak, som kan give bordpladen den samme mættede sorte farve uden at udskille giftige stoffer.

Lakken er nem at påføre med en blød pensel eller lakrulle, du skal dog passe på, hvor du spilder, da den trænger godt ind i træ. Sørg for omhyggelig afdækning.

1

Den sorte olielak påføres med en blød pensel eller en lakrulle. Vær omhyggelig med kanterne ved udskæringen til vasken.

2

Fortsæt med at male hele bordpladen vådt i vådt, så der ikke bliver synlige overlapninger.

TIPS: Dæk køkkenskabe og -gulv af med plastic, før du begynder at male.

06
Vasken lægges i 4 Trin

Der findes et hav af forskellige typer køkkenvaske, nogle koster en formue, andre er til at få fat i til en rimelig pris. Om du vælger stål, komposit eller porcelæn, er naturligvis op til dig, men du skal vide, at jo lavere vaskens kant er i forhold til bordpladen, desto lettere er det at gøre rent omkring vasken. En høj porcelænskant kan se smart ud, men være en skidtsamler.

Når vasken er monteret og sluttet til, mangler du kun at sætte hylderne i og montere lågerne igen.

1

Monter afløbsrør og blandingsbatteri på vasken, men vent med at montere selve vasken, til olielakken er tør efter 1-2 døgn.

2

Læg en pølse af sanitetskit på kanten af vaskens flange. Er vaskens flange forsynet med en tætningsliste fra fabrikkens side, sparer du naturligvis det.

3

Tryk vasken på plads i hullet i bordpladen. Stram skruerne i beslagene, så vasken trækkes ned mod bordpladen, og sanitetskittet presses ud.

4

Skrab forsigtigt overskydende sanitetskit af med en plastspartel. Slut blandingsbatteriet til vandinstallationen. Og forbind af øbet til vandlåsen.

Materialer

27 x 600 mm stavlimet bøgetræ:
• Køkkenbordsplade

Desuden:
• Lameldyvler (fisk)
• Sort fugemasse/klæber, Sikaflex 11 FC
• Forstærkningslister, 15 x 43 mm
• Køkkenbordsolielak, sort, mat glans 10, fra Trip-Trap
• Tætningsliste til vinduer, sort
• Skurelister, bøg, 9 x 33 mm
• Monteringslim
• Køkkenvask
• Sanitetskit

Specialværktøj

• Lamelfræser (fiskemaskine)

Tidsforbrug

Cirka 2 dage plus tørretid

Pris

Cirka 300 kroner pr. meter bordplade inklusive sort olielak

Sværhedsgrad

Ved at samle pladerne med fugemasse kræves der ikke den store præcision i tilskæringen.

Tegning

Samling af plader med lameldyvler

De to plader samles med lameldyvler og en liste, der skrues fast til begge plader. Fugemassen klæber og lukker samlingen.

Samling af plader med lameldyvler

Tips & Tricks

Sådan laver du en rørgennemføring

Huller til rørgennemføringer skal være mindst 1 cm større end rørets diameter, så der er 5 mm luft hele vejen rundt.

Større huller streges op vha. en klods og et søm.

Skær snittene i den viste rækkefølge med en stiksav. Så er der hold på delene, mens du saver.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord