Stål-bordplade

Bordplader af stål er praktiske, hygiejniske og nærmest uopslidelige. Det afspejler sig også i prisen. Der er dog stadig ting, de ikke kan tåle, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Specifikationer, dimensioner og priser

Beskrivelse: Stål

En stål-bordplade har en kerne af spånplade med pålimet tynd stålplade ovenpå og ned over kanterne.

Stålbordpladen er standard i alle professionelle køkkener, fordi den er let at holde ren. Den kan svejses tæt sammen med vaskene, den kan bygges med bagkant og forkant efter behov.
Ingen plade overgår stål, når det gælder de praktiske egenskaber som arbejdsplads i køkkenet. Eneste svaghed er udseendet. Bordet bliver hurtigt ridset og står ofte med skjolder, hvis der er kalk i vandet.

Stålbordplader holder nærmest evigt, så de er ofte en engangsinvestering. Derfor kan det godt betale sig at få leverandøren til at stå for opmåling, så du ikke ender med en plade, der er 6 cm for kort eller et hul til kogetoppen, der ikke er placeret præcist under emhætten.

Priseksempel

300 x 62 x 3 cm: ca. 9.500 kroner

Opdateret januar 2025

Prisen er for en køkkenbordplade uden vask eller hul til kogetop. Stålvask inkl. montering koster 4-5000 kroner, mens et hul til kogetop fås fra 1000 kroner.

Hvor bruges: Stål

Stålbordplader bruges i køkken, bryggers og andre arbejdsrum, hvor der er høj krav til hygiejne og styrke.

Stålbordplader er særligt praktiske, hvor der sker et dagligt (og hårdt) slid, og hvor kravet til renholdelse er højt. Derfor er de oplagte i køkkener og har også været brugt i restaurationsbranchen i årevis.

Stålbordpladen er også ideel som arbejdsbord fx i værkstedet, da der skal virkelig meget til for at ødelægge den.

Fordele

  • Tager ikke farve fra madvarer
  • Påvirkes ikke af syre
  • Påvirkes ikke af fugt
  • Hygiejnisk
  • Kan poleres op igen

Ulemper

  • Får hurtigt ridser
  • Kalk i vandet giver skjolder
  • Kraftig varme kan give misfarvning
  • Nærmest umulig at tilpasse selv
  • Samlinger bør svejses sammen

Styrke

Meget hård

Stål er hårdt, men får både ridser og mærker med tiden, som ikke kan fjernes. Det er et uundgåeligt vilkår, at en køkkenbordplade af stål får synlige brugsspor.

Holdbarhed

Kræver minimal vedligeholdelse

Daglig rengøring med vand og rengøringsmiddel. Kalkskjolder fjernes med eddike og evt. ridser kan poleres væk med skurecreme.

Småridser i stålbordpladen kan poleres op, så den står som ny med skurecreme og en blød svamp. Nøjagtig som man gør med en stålvask.

Dimensioner

  • Tykkelse: 1,5-6 cm
  • Dybde: 60-130 cm
  • Længde: op til 550 cm

Mest almindeligt er 3 cm tykke bordplader i 60 - 70 cm dybde. En dyb plade giver mere arbejdsplads, men tager plads i køkkenet.

Se alternativer til stål-bordplade

Vi har samlet byggematerialer i grupper. Her kan du sammenligne flere lignende materialer i et overskueligt skema og få inspiration til og overblik over dine muligheder.

Du kan blandt andet se priser, fordele og ulemper på tværs, så du kan vælge det materiale, der passer bedst til dit projekt.

Princip

En stål-bordplade skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme. Alternativt kan man fastgøre pladen vha. vinkelbeslag. Udhænget skal være mindst de 12 mm som stålpladen er bukket ind under kanten.

Montering

Pladen skrues normalt fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.

Hvis bordpladen fastgøres med vinkelbeslag, skal de sidde et par mm fra toppen, så pladen trækkes helt ned til skabene, når skruerne spændes til.

Leverandøren kan svejse pladerne sammen. Det er dyrt, men samlingen bliver til gengæld helt tæt.

Vil du selv samle, gøres det fladdyvler, samlebeslag og en særlig fugemasse. Fladerne påføres fugemassen og spændes sammen nedefra, før de fastgøres til underskabene.
Her er princippet vist på en træbordplade, men det gælder også i en stålbordplade.

På undersiden spændes de to plader sammen med særlige samlebeslag i huller, der fræses ud i pladen.

Her er princippet vist på en træbordplade, men det gælder også i en stålbordplade.

Varianter

Forkanter: Stålbordplader kan leveres med en forhøjet kant hele vejen rundt, så vand og andre væsker ikke plasker ned på gulvet. Kanterne fås i flere udformninger.

Bagkanter: I stedet for at fuge i overgangen mellem væg og bordplade, kan du vælge en bagkant, hvor bordpladen er bukket opad. Det gør rengøringen så meget lettere og er mere hygiejnisk end den gummifuge, du ellers ville bruge ind mod væggen.

Massivt stål: En væsentlig dyrere udgave af stål-bordpladen er en massiv 5-8 mm tyk stålplade uden kerne af træ. Denne plade, der er over dobbelt så dyr som den almindelige kan den tåle varme. Endelig kan den slibes og poleres rigtig mange gange.

Messing: Er et blødere metal end stål og får lettere ridser, men har ellers de samme egenskaber som stål-bordpladen med spånpladekerne. Prisen er dog cirka 3 gange så dyr.

Redaktionen anbefaler

Redaktionens anbefalinger til dig, der skal arbejde med stålbordplader.

FAQ