Køkkenmøbel med smarte detaljer

Spar en formue. I stedet for en dyr stenplade kan du nemt selv støbe en flot og rustik betonplade til dit nye køkkenmøbel.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
800 kroner

Intro

Rå beton, rustfrit stål og hvide pudsvægge. Du kan sagtens selv opnå det enkle og moderne udseende på dine køkkenmøbler uden at skulle ofre en formue til en murer og en køkkenforretning.

Se her, hvor let du bygger et køkkenmøbel op af letbetonplader. Og hvordan du selv støber en solid betonbordplade efter mål, så den passer nøjagtig til det sted, hvor den skal ligge. Her støber vi en plade som top på et grydeskab, der også virker som afsætningsplads for varme ting ved siden af komfuret. Samtidig støber vi en flot bundhylde, som er lidt mindre end bordpladen.

Du kan selv fortsætte med resten af køkkenbordet. Det er ikke ret svært, og resultatet bliver flot og rustikt. Følg vores anvisninger, og spar en dejlig masse penge.

Vejledning

01
Betonplader støbes 6 Trin

Du skal være omhyggelig med at lave gode støbeforme til bordpladen og bundhylden, det giver det bedste resultat.

Her bruger vi 12 mm støbeplade - en meget hård og formstabil krydsfiner, der er helt glat, så intet hænger fast.

Sørg for, at dine støbeforme står helt vandret på et sted, hvor de ikke står i vejen i den tid, betonen skal stå og hærde. Vi sætter ben under formene, så er de lette at banke på nedefra, når betonen skal vibreres sammen.

Før du hælder beton i formene, skal du smøre støbekanterne med olie (madolie er fint), så betonen ikke hænger fast.

1

Skru støbeformene sammen. En plade (A) og fire lister (C og D) bliver til formen til den store bordplade, mens støbeplade B og listerne E og F bliver til formen til den lidt mindre hylde. Skru alle listerne på med 4 x 40 mm skruer.

2

Juster formene med plasticbrikker, så de er helt i vater. Vi har bredt plastic ud på gulvet for at skåne dette mod cementsprøjt og skruet ben (G) på formene, så de bliver hævet fra gulvet.

3

Smør et 5 mm lag spartelmasse på formen. Her er det en hurtigt-hærdende cementspartelmasse (Lip 245), vi bruger. Kom godt ud i hjørnerne. Lad spartelmassen tørre en halv time.

4

Læg armeringsnet ned i formen. Læg først nettet på små træklodser, så det er fri af bunden, og støb det fast med små bunker lynbeton. Når betonen er hård efter et kvarters tid, kan du fjerne træklodserne igen.

5

Bland støbebetonen op, og hæld den i formen. Fordel betonen jævnt med en murske, og sørg for, at der er lidt for meget beton i formen. Overhøjden, som mureren kalder det, skal være et par mm.

6

Ret overfladen af med en træliste, som du trækker i siksak hen over kanterne. Bank på siderne og neden under formen med en hammer, så du får slået de små luftbobler ud af betonen. Lad betonen hærde i tre døgn.

02
Siderne rejses 8 Trin

Vi bygger køkkenmøblet af letbetonplader, da de både er nemme at arbejde med og ser pæne ud. For at undgå betonklæber på komfuret afskærmer vi den side, der vender ind imod det, med en masonitplade, som holdes fast med malertape. Når pladen fjernes til sidst, er der lidt luft mellem letbeton og komfur.

Den indvendige afstand mellem pladerne er 76 cm, da de rustfrie stænger vi bruger er 77 cm lange.

Vi bygger køkkenmøblet på et solidt plankegulv. Har du klinkegulv, går det også, mens det ikke egner sig til et svømmende gulv eller et klikgulv, da underlaget ikke er stabilt nok.

1

Tjek, at komfuret er i lod, og juster det evt. med stilleskruerne i bunden. Sørg også for, at komfuret står vinkelret på væggen, det gør det meget lettere at få bordpladen til at slutte pænt til.

2

Hæft en masonitplade fast til komfuret med malertape. Den beskytter komfuret og giver en anelse luft mellem letbetonpladen og komfuret.

3

Tegn op på gulvet, hvor de to sider skal stå. Derefter skal du lave en prøveopklodsning med en mulitiplade på plastbrikker, så siderne står helt vandret. Stift plastbrikkerne fast efterfølgende.

4

Kom lim på letbetonpladens kant. Limen røres op med vand og trækkes på kanterne med en limske.

VIGTIGT! Kom vand på betonpladen før du limer, da limen ellers tørrer for hurtigt.

5

Bank pladerne på plads, så limen får ordentligt fat. Du skal nok bruge en gummihammer, da du risikerer at slå pladen i stykker, hvis du bruger en mukkert. Start med at bygge den lodrette side ind mod komfuret op.

6

Læg bunden, og rejs den udvendige sidevæg. Du limer ydervæggen til væg og gulv og sikrer den med et par lange skruer, som bores skråt ned i gulvet.

7

Giv også de lodrette plader en skrue ind i væggen. Her bruger vi lange 7,5 x 112 mm karmskruer, fordi bagvæggen er af mursten. Til en trævæg bruger du almindelige 5 x 100 mm skruer.

8

Fikser samlingen i forkanten. Spænd et par klodser fast med tvinger, og slå et 2,5 x 55 mm søm skråt gennem samlingen. Og flern tvingen igen.

03
Spartling 5 Trin

Letbetonsiderne skal være glatte, så du skal fjerne overskydende lim fra kanterne, allerede mens den er våd. Når limen er hærdet, skal fladerne slibes med slibepapir, grundes med en akrylgrunder og endelig spartles.

Letbeton er sart og modtageligt for stød og slag. Det betaler sig derfor at beskytte kanterne med hjørnebeskyttere, som egentlig bruges til gipsplader. De skrues på, før du begynder at spartle.

1

Skrab overskydende lim af, før den hærder. Den er nærmest umulig at slibe glat bagefter uden at bruge en slibekop og en vinkelsliber. Limen bliver hårdere end letbetonpladerne.

2

Slib alle flader glatte med slibepapir. Små betonspidser slibes af, så de ikke skal spartles væk. Det sparer du meget spartelmasse på.

3

Giv pladerne et par gange akrylgrunder. Du kan købe en såkaldt mikrodispers/gipspladegrunder, men du kan også blande den selv af lim og vand.

4

Skru hjørnebeskyttere på. Du klipper dem til med en metalsaks eller saver dem med en nedstryger. Skrue-hovederne bliver dækket af spartelmasse, fordi hjørnerne er lidt hævet.

5

Træk sandspartelmasse på alle sideflader. Der skal spartles to gange og slibes til sidst, så er der klar til maling. Du skal ikke spartle på bunden og de to øverste kanter, hvor der skal ligge betonplader.

04
Samling 7 Trin

Når betonpladerne har hærdet i tre dage, kan de pilles ud af formene og gøres færdige. Herefter skal de slibes og spartles og have stenolie, så de bliver fuldstændig glatte og ikke tager imod, når du spilder på dem.

Gryderisten har vi lavet af stålrør, som er 1 cm længere end afstanden mellem de to letbetonsider. Rørene kommer fra en Ikea-skoreol, det er meget billigere end at købe dem i løs vægt. Rørene limes ind i huller i sidevæggene i en højde, som passer til dine gryder. Lav en skabelon til at bore efter, så rørene kommer til at sidde ensartet.

1

Vend støbeformene om, og skru kantlisterne af. Vrik dem forsigtigt af, og fjern støbepladen fra betonpladen. Inden du spartler pladen, skal du lige slibe den helt mat overalt med groft slibepapir.

2

Overfladen spartles ud med en bred spartel og hurtigthærdende cementspartelmasse (Lip 245). Rør spartelmassen tyndt op, og træk et helt ensartet og glat lag på. Lad det tørre en times tid.

3

Læg bundpladen på plads. Læg et par klatter fugemasse på letbetonbunden, og skub bundpladen ind over to trælister. Fjern listerne, og betonpladen ligger hvor den skal.

4

Nu skal du bore huller til stålrørene. Lav først en skabelon af et stykke plade med ensartet hulafstand i den højde, du vil have hylde i. Så borer du bare huller i begge sider efter skabelonen, og hylden vil sidde helt vandret.

5

Lim stålrørene i hullerne. Sprøjt monteringslim fx Sikaflex 11FC, ind i hullerne i begge sider. Stik rørene ind i de dybe huller og dernæst i den modstående side, så der er 5 mm rør i hvert hul.

6

Kom lim på overkanten af betonvæggene. Stift evt. plastbrikker fast på toppen først, så du er sikker på, at betonpladen flugter nøjagtigt med komfuret eller bordet, som den støder op til.

7

Når pladerne er lagt på, skal du smøre dem over med stenolie. Brug en blød klud og tør overskydende olie af. Bliv ved, til pladerne ikke suger mere.

Materialer

12 mm støbeplade:
• 1 bund til støbeform (A), 66,2 x 97,2 cm
• 1 bund til støbeform (B), 63,7 x 79,7 cm

21 x 43 mm høvlede lister:
• 2 støbekanter (C) a 97,2 cm
• 2 støbekanter (D) a 79,7 cm
• 2 støbekanter (E) a 62 cm
• 2 støbekanter (F) a 59,5cm

25 x 100 mm fyr:
• 8 ben (G) a 20 cm

75 mm multiplader:
• 7 bundplader/sider a 40 x 60 cm

Desuden:
• 10 stålrør fra Tjusig skoreol (Ikea), multipladelim, plastbrikker, stifter, 4 x 40 mm og 5 x 100 mm skruer, 7,5 x 112 mm karmskruer, 6 mm armeringsnet med 10 cm huller, hjørnebeskyttere, lynbeton, cementspartelmasse, akrylgrunder, sandspartelmasse (her Lip 245), akrylmaling, stenolie, monteringslim (her Sikaflex 11FC), 2,5 x 55 mm søm

Specialværktøj
• Letbetonsav
• Limske til 75 mm letbetonplader

Tidsforbrug

Regn med 2 dage – plus tørretid

Pris

Cirka 800 kroner

Sværhedsgrad

Når du følger vores udførlige anvisninger, er det ikke svært at støbe en betonplade.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord