Fliser med flot effekt

Normalt er fliser helt flade, men fliserne her har skrå kanter, så lyset spejles på en særlig flot måde, præcis som en malet fyldingsdør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1000 kroner

Den mørke fuge fremhæver fliserne. Oprindeligt blev metrofliserne sat op med cement, der giver en næsten sort fuge. Det har vi forsøgt at ramme her.

Intro

Fliser plejer at være flade som pandekager, men de såkaldte metrofliser, der oprindeligt stammer fra undergrundsbanen i Paris, Le Metro, har skrå kanter hele vejen rundt, så de reflekterer lyset på en ganske speciel måde. Det gør væggen mere levende at se på. Derfor er fliserne nu ikke længere kun at finde på metrostationer verden over - de er rykket op fra undergrunden og ind i private hjem, hvor flere er begyndt at bruge dem som køkkenfliser.

Fordelen ved metrofliserne er, at de ikke kræver en helt plan bund for at få et flot resultat. Flisernes facetkanter vil nemlig skjule, hvis fliserne ikke sidder i helt samme niveau - i modsætning til almindelige flade fliser, hvor det tydeligt vil afsløres, hvis underlaget ikke er helt plant.

Flisernes skrå kanter gør til gengæld, at det ikke er helt så enkelt at fuge mellem fliserne som ved almindelige flade fliser, men det kan sagtens lade sig gøre. Det kræver blot lidt ekstra omhyggelighed.

Fliserne kommer oprindeligt fra metroen

Da undergrundsbanen i Paris åbnede, var alle væggene på stationerne dækket med de specielle aflange fliser.

Senere fulgte undergrundsbaner verden over med. Derfor har de karakteristiske fliser fået navnet metrofliser. Det særlige ved fliserne er deres facetpressede kanter, der gør, at de bryder og reflekterer lyset i et spændende spil, som gør væggen mere levende at se på.

Metrofliser er presset i form, inden de bliver brændt, og de bliver ikke brændt hårdt. Det betyder, at de holder deres form og er meget ens og målfaste.

På afstand er det tydeligt, at kanterne giver et specielt lysspil.

Vejledning

01
Klargøring 2 Trin

Her skal sættes fliser op på væggen i et køkken - og mellem to bordplader, hvor der endnu kun er et hul der, hvor komfu­ ret skal være. Det betyder, at der skal sættes en liste fast på væggen i hullet, som fliserne kan sættes op efter.

Inden du går i gang, er det en god idé at lave en prøveoplægning langs væggen, hvor fliserne skal sættes op, så du kan se, hvordan det kommer til at gå op.

For at få den samme afstand mellem fugerne kan du bruge fugekors til de lod­ rette fuger og fugesnor mellem de vand­ rette. Her skal fugerne være 3 mm.

På bordet lægges en 3,2 mm masonit­ plade, som fliserne stilles på, så der bliver en fuge her, når pladen fjernes.

1

Her skrues en liste fast på væggen, hvor komfuret skal være, så der er en kant at sætte fliserne op efter. Listen sættes op i niveau med et par masonitplader, der ligger på bordet på hver side af hullet til komfuret, så der bliver plads til en fuge.

2

Lav en prøveoplægning, så du kan se, hvordan det går op. Læg en række fliser langs væggen med fugekors imellem. Her går det op med en hel flise i den ene ende og en halv flise i anden anden. Der slås en lodret streg for enden af flisen.

02
Sæt fliserne op 6 Trin

1

Træk mulitiklæber på væggen med et stålbræt. Det er en god idé at mærke flisestykket op med malertape først, så du ved præcis, hvor der skal være multiklæber. Træk på til to til fire rækker fliser ad gangen, afhængigt af væggens længde.

2

Træk nu en 4 mm tandspartel gennem klæberen, mens den holdes i ca. 60 graders vinkel på væggen. Lav en test ved at trykke en flise i klæberen og tage den af igen. Hvis der er klæber på fire femtedele af fladen, er mængden tilpas.

3

Sæt nu den første række fliser op. Fliserne stilles på en strimmel af masonit, så der bliver en fuge mellem fliser og bordplade. Sæt fliserne op, og placer et flisekors imellem.

4

Lad en fugesnor styre de vandrette fuger. Når en række er afsluttet, lægger du en fugesnor ovenpå og strammer den ud, mens du presser den næste række fliser fast i klæberen.

5

Fortsæt med at sætte fliser op. Efter hver tredje række lægges et vaterpas på overkanten af fliserne, så du kan tjekke, om de ligger helt lige. Gør de det, trykkes de fast i klæberen, og du kan fortsætte med at sætte fliser op.

6

Fliserne skæres til med en helt normal fliseskæremaskine. Vær omhyggelig med at presse skærerullen ned ved facetkanterne. Du kan evt. også skære fliserne til med en vinkelsliber med diamantskæreskive.

03
Fugning af fliser 3 Trin

Dagen efter du har sat fliserne op, kan du fuge mellem dem. Det kan du ikke gøre helt på normal vis, fordi metrofliserne har skrå kanter. Det betyder, at det er lidt sværere at presse mørtlen ind i fugerne, så det skal du være omhyggelig med. Når du trækker mørtlen på, ser det lidt voldsomt ud med brede fuger pga. den skrå kant. Det meste af den overskydende mørtel kan fjernes med et fugtigt skumgummibræt, men for at nå helt ind til fugerne må du bruge et lille stykke svamp, så fugerne bliver helt ens.

Her fuges med en grå fugemørtel, der er blandet lidt sort i. Det giver en mørk fuge, som de originale metrofliser havde.

1

Nu skal der fuges mellem fliserne. Dæk først af med afdækningstape langs kanten. Bland så fugemørtel med vand, og træk den på med et gummibræt eller en gummispartel. Træk fugemørtlen på nedefra og op, lidt skråt på fugerne.

2

Fjern den overskydende mørtel med et fugtigt skumgummibræt. Brættet dyppes ofte i rent vand og køres hen over en valse, så det ikke er for vådt, når fliserne vaskes rene.

3

Form fugerne med et lille stykke fugtig svamp, du klipper til, så du kan nå helt ind i fugerne. Når fugerne er faste, poleres fliserne med en tør klud, så de bliver helt glatte. Til sidst fuges der mellem væg og bordplade.

Materialer

  • Metrofliser, 10 x 20 cm og 10 x 10 cm (Evers Biselado, www.evers.dk)
  • Multiklæber
  • Fugemørtel, grå og sort
  • 3,2 mm masonitplade
  • 3 mm fugekors og fugesnor
  • Afdækningstape
  • Fugemasse (fx grå Sikaflex 11FC)
  • Klinkeolie

Specialværktøj

  • Fliseskæremaskine
  • 4 mm tandspartel Stålbræt Gummibræt og skumgummibræt

Tidsforbrug

Cirka 1-2 dage (alt efter arealets størrelse)

Pris

Cirka 300-500 kr. pr. m²

Sværhedsgrad

Metrofliser er lidt mere omstændelige at fuge end almindelige fliser.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkkenfliser