Sæt fliser på fliser

Sæt de nye fliser direkte oven på de gamle, og slip for støvende nedrivning, slibearbejde og de pudsreparationer, som uundgåeligt følger med.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kr./m2

Intro

Før du begynder at sætte nye fliser op uden på de gamle, skal du gøre nogle forberedelser, så du er sikker på at få succes med projektet. Fx skal du tjekke, at de gamle fliser sidder godt fast. Underlaget skal gøres grundigt rent for fedt og snavs, så klæberen kan hæfte på den glatte overflade. Kontakter og andre forhindringer afmonteres, og du skal måle og mærke op, så der er helt styr på, hvor fliserne starter og slutter.

Skal du skifte bordpladen senere, kan du bruge den gamle som arbejdsbord, mens du sætter fliser op. Skal pladen blive, skal du dække den grundigt af med plast og pap.

Nye fliser (og en ny bordplade) gav køkkenet et helt nyt udseende. Og så tog det kun en weekend.

Vejledning

01
Gør underlaget klar 5 Trin

1

Tjek for løse fliser ved at banke på dem, fx med enden af en skruetrækker. En hul lyd afslører, om der er løse fliser, som skal klæbes fast, før du går videre.

2

Vask fliserne omhyggeligt med grundrens. De gamle fliser og fuger skal være rene og ikke mindst fri for fedt. Vær særligt omhyggelig omkring komfuret, hvor der ofte er fedtet.

3

Dæk af langs kanterne. Skal du ikke skifte bordpladen, skal den dækkes helt af. Vi skal skifte pladen og nøjes derfor med en strimmel afdækningstape, så vi har noget at mærke op på.

4

Mål op og mærk af på væggen, hvor højt op fliserne skal gå. Sørg for at starte med en hel flise ved bordet, og skær evt. til under overskabene. Går det ikke op med hele fliser i siderne, skal du rykke dem lidt, så stumperne er lige store i hver side.

5

Nu spartles de gamle fliser med et tyndt lag fliseklæber for at fylde fugerne op og forbedre vedhæftningen. Fordel et tyndt lag klæber diagonalt med en bred spartel.

02
Sæt fliserne op 7 Trin

Når det tynde lag klæber er helt tørt, kan du gå videre med det egentlige: at sætte fliser op. Uanset om de nye fliser er løse eller på net, som i vores tilfælde, skal du starte opsætningen med minimum én hel flise eller ét helt net og lave evt. tilskæringer og tilpasninger ud fra den.

Fliser, som skal skæres midtover, klarer du med en fliseskærer. Men skal du lave et hak ind i en flise, er du nødt til at bruge vinkelsliberen og en diamantskive. Husk at spænde flisen godt fast, inden du sætter vinkelsliberen i gang.

1

Smør klæber på de store flader først. Det går stærkt, når du fordeler klæberen med en glat spartel i et ensartet lag på et par millimeter.

2

Træk klæberen igennem med en tandspartel. En tandstørrelse på 4 x 4 mm er som regel passende. Hold spartlen en smule på skrå, så spartelmassen presses ud mellem tænderne.

3

Sæt nu det første hele net op efter mærkerne på tapen på bordet. Når det er på plads, måler og skærer du fliserne til kanterne til og sætter dem på plads.

4

Fliserne trykkes fast i klæberen med en afstand, som passer til fugebredden. Små stifter og fliser på net trykkes efter med et gummibræt. Det sikrer, at alle fliserne får samme højde.

5

Sæt tilskårne net eller hele fliser op omkring evt. stikkontakter og rør, før du går i gang med at skære fliser til. VIGTIGT! Skrab fliseklæberen af i hullerne, så den ikke tørrer, mens du skærer.

6

Mål og streg op på fliserne. Husk at tage højde for fugerne. Er fliserne på net, kan du lade dem sidde på nettet, mens du mærker op. Ligger forhindringen midt i en flise, deler du den med en fuge.

7

Skær fliserne til, og prøv om de passer, og om der er plads til en fuge op imod forhindringen. Giv hvert enkelt stykke en smule fliseklæber på bagsiden, og tryk det ind på plads.

03
Så skal der fuges 5 Trin

Alle fuger mellem fliserne fyldes med en fugemørtel i en farve, som passer til fliserne og til din smag. Til smalle fuger og glatte ensartede fliser er en fin og glat fuge som regel at foretrække. Til store og grovere fliser kan du vælge en rustik fugemørtel. Når du skal vælge fugemørtel til dine fliser, skal du huske at købe en type, som passer til fugebredden.

Mellem fliser og bordplade, overskabe og i indvendige hjørner skal du lukke af med en gummifuge. Brug en elastisk gummifuge, som passer i farven til mørtelfugen eller til fliserne.

1

Fyld fugerne med fugemørtel vha. et gummibræt eller en gummispartel, som du trækker diagonalt over fugerne. Fugemørtlen røres op med vand, til den får en cremet konsistens.

2

Vask overskydende fugemørtel af med vand og en fugesvamp. Skyl svampen ofte, og tryk så meget af vandet ud af svampen, at det ikke løber, når du vasker.

3

Mask fugerne af med bred malertape. Så er du sikker på, du ikke får en masse gummifugemasse ud over det hele. Tryk tapen godt fast.

4

Brug en fugebrik til at fjerne den overflødige fugemasse. Træk, til du kan se tapen igennem fugen, og flern så tapen i en fart.

5

Dagen efter fjernes evt. kalkslør med en eddikeklud og til sidst et tørt viskestykke.

Materialer

Materialer til 2 m² væg

• 50 x 50 mm fliser på net
• 5 kg fliseklæber
• 5 kg fugemørtel
• 1 l grundrens
• 1 rulle malertape, 50 mm

Specialværktøj

• Fliseskærer
• Tandspartel
• Gummibræt
• Fugesvamp
• Gummifugemasse og fugebrik
• Diamantskive til vinkelsliber

Tidsforbrug

Et par dage inkl. tørretider

Pris

70-300 kroner pr. m², afhængigt af fliserne

Sværhedsgrad

Ingen problemer, bare du er omhyggelig med opmålingen og med at fylde fugerne helt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkkenfliser