Intro
Vejledning
01
Grundrens og grunder
12
Trin
Inden du går i gang med slibe- og malearbejdet, skal lågen gøres ren for fedtede fingre og stegefedt. Giv den et par omgange med en effektiv grundrens - hellere en gang for meget end én for lidt. Selv en lille smule fedtstof risikerer at forringe det færdige resultat.
Klik eller skru lågen af skabet, og afmontér hængslerne. De er typisk skruet fast eller spændt fast med et greb på hængslet.
Skru grebet af lågen med en skruetrækker. Vi vælger at skifte grebet til et mere tidssvarende, nu hvor vi er i gang. Havde vi beholdt grebet, ville vi stadig have afmonteret det, så vi ikke skulle male rundt om det.
Vask lågen grundigt. Den skal være helt affedtet. Brug en god sjat grundrens, og vask lågen over to til tre gange.
Tjek alle kanter. Overkanter på låger fra overskabe er ofte ekstra beskidte efter mange års mados.
Vær opmærksom på huller, hak og kanter. Snavset har det med at sætte sig godt fast i fordybningerne.
Huller og skader på lågens overflade spartles. Vær omhyggelig med at trykke spartelmassen helt ned i de dybe og gennemgående huller. Hvis spartelmassen er sunket, når den er tør, må du spartle igen.
Når spartelmassen er tør, slibes lågens overflade og kanter. Brug en fin slibesvamp eller et stykke slibepapir (korn 120180). Slib langs lågens årer, til overfladen er mat, glat og ensartet.
Kanterne grundes med en pensel i passende størrelse. Sørg for at grunde et par cm ind på lågen, så du kan “fange” den våde maling med rullen efterfølgende. Pas på, der ikke hænger dråber på undersiden.
Når du har malet kanterne, grundes bagsiden med en fnugfri rulle. Slut af med at rulle hele fladen over i samme retning, så den fremstår ensartet og uden “løbere”.
Slib overflade og kanter, når grunderen er helt tør. Brug en ekstra fin slibesvamp eller en klods med slibepapir (korn 240). Sørg for at slibe på fladerne og ikke på hjørnerne.
Hver gang du har slebet, børstes det fine slibestøv af fladerne. Herefter støvsuges arbejdsbordet, så intet støv kan hvirvles op i den våde maling og ødelægge resultatet.
02
På med farven
6
Trin
Det er nu, den store forvandling med farve og nye greb sker. Du bør dog starte med at tjekke, om lågen er helt jævn og uden fejl i overfladen. Det er sidste chance for at rette små fejl og ujævnheder i spartling og grundmaling. Herefter skal lågerne have to til tre lag af den endelige farve, inden grebene monteres.
Den færdige maling skal passe til grunderen (både mærke og type, hvis muligt). Vælg en glans på minimum 40. Det gør overfladen tæt og let at holde ren. Rør malingen grundigt op, før du begynder.
Ligesom da vi grundede, starter vi med kanterne. De males med en pensel. Der skal så meget maling på, at det samler sig, men uden at det løber.
Fordel malingen i et jævnt og ensartet lag. Laget skal være tykt nok til at løbe sammen, men det må ikke danne “løbere” eller “gardiner”.
Når malingen har tørret i 5-10 timer, er lågen klar til endnu et lag maling. Er du i tvivl om, hvorvidt malingen er tør nok, så lad den stå til næste dag.
Mal fladerne tredje gang. Du skal ikke spare på malingen, men du skal undgå “løbere” og “gardiner”. Slut af med at rulle hele fladen over i samme retning.
Materialer
- Grundrens
- Snedkerispartelmasse (akryl)
- Trægrunder
- Træmaling
- Greb
Specialværktøj
- Fnugfri rulle
Tidsforbrug
Arbejdet tager ca. 1 time pr. låge plus tørretid mellem lagene.
Pris
Ca. 50 kr. pr. låge.
Sværhedsgrad
Arbejdet er enkelt. Der skal spartles, slibes og males. Men du skal være omhyggelig med at rengøre lågerne, før du starter.