Sæt rodet bag låger

Pladsen over køkkenets overskabe er alt for god til at lade gå til spilde, og du kan nemt bygge nye skabe, der lige præcis lukker hullet mellem overskab og loft.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

Selv om du i teorien kan nøjes med en enkelt 240 cm lang kasse til de fire overskabe, er det meget enklere at bygge to mindre skabe. Og du vil takke dig selv, når skabet skal op på plads.

Et overskab har den højde, overskabe har. Og da de fleste køkkenfabrikanter har besluttet, at overskabe er 60 cm høje, og da de fleste af os har højt til loftet, så har rigtig mange af os en masse uudnyttet plads mellem skabene og loftet - hvis vi ikke lader det dyrt indkøbte designerkøkken blive domineret af gryder og krukker i højden. Gryder og krukker, der oven i købet er så støvede og fedtede, at de altid skal vaskes før brug.

Selv om køkkenfirmaerne henter assistance fra landets dygtigste indretningsarkitekter, har de ikke fundet en rigtig god standardløsning. Du må i gang selv. Og med hjælp fra nogle fjederbeslag kan du hurtigt og billigt fortsætte, hvor køkkenfirmaerne gav op, og udnytte den gode plads over skabene. Da de lave skabe blot hviler på de gamle overskabe, og lågerne er hængslede i begge sider, er kravene til konstruktionen minimale, lim og skruer er rigeligt.

Og du behøver ikke at bestille dyre låger på mål, der er præcis som lågerne på de øvrige skabe, for at få en helhed ud af køkkenet. Ligesom soklen kan de ekstra overskabe fint arbejde sammen med de gamle skabe, blot de flugter med linjerne i elementerne og ikke slås alt for meget med dem, når det gælder farve, kanter og overflade.

Vejledning

01
Skabene bygges 7 Trin

Du kan ikke tage for givet, at dit hus er 100 procent lige. Når du måler op til skabets højde, bør du måle afstanden mellem overskabe og loft tre-fire steder, til du er sikker på at kende den laveste afstand. I det nybyggede hus her var der forskelle på 4 mm på det lille stykke.

Alle delene skæres ud af 16 mm mdf. Har du ikke en rundsav på skinne eller en stationær rundsav, er det en rigtig god investering at få alt skåret i trælasten.

Skabets kabinet, den faste kasse, samles med lim og skruer uden ekstra afstivning. Belastningen på samlingerne er minimal, så du skal bare sikre, at siderne er vinkelrette, når limen tørrer.

1

Rummet over overskabene måles op, før pladerne skæres til. Tag flere mål, så små skævheder i huset ikke snyder dig. Målene på tegningen rettes til, og delene skæres ud. Marker tydeligt med pile, hvordan hver del skal vende.

2

Bor for til klapholderne i gavlene (B) med et 3 mm bor nu - det er lettere, end når skabet er samlet. Beslaget lægges først op i hjørnet - med 16 mm til sidens overkant, så der er plads til toppladen (A), hvorefter du mærker op gennem hullerne.

3

Bor for til skruerne ved alle samlinger med et 3 mm bor.
VIGTIGT! Undersænk til skruernes hoved! Overfladen på mdf-pladen er hårdere end kernen, og gevindet kan ikke trække hovedet ned alene. Husk at bore ved skillepladen (C).

4

Kassen samles med lim og 3,5 x 40 mm skruer. Sørg for, at vinklerne er rette, mens du sætter skruerne i. Hvis det kniber med at holde vinklerne efter samling, sættes kassen i spænd, mens limen tørrer, ellers fortsætter du med det samme.

5

Gør klapholderne fast med 4,5 x 15 mm skruer. Mål op til beslagenes skruer i lågen (D) - skruerne skal sidde i den smalle del af klapholdernes “nøglehuls formede” huller. Husk, at lågens kanter ligger 2 mm fra kassens yderkanter.

6

Bor for, og sæt to 4,5 x 15 mm rundhovedede skruer i de fire opmærkninger på lågen. “Nøglehullerne” i beslagene giver mulighed for at justere lågen nogle millimeter op og ned og en anelse sideværts på kabinettet.

7

Sæt lågen på, og tjek placeringen. Skruerne i lågen skubbes ned over den åbne del af beslagets “nøglehuller”, lågen rettes til, og skruen spændes over hullets smalle del, når alt sidder rigtigt. Vil det ikke pass, må du lukke du hullerne og bore nye.

02
Skabene sættes op 5 Trin

Når lågerne passer, skruer du beslagene helt af igen og maler skabene.
Den hårde mdf-plade slibes ren for pile og markeringer og grundmales først.
Derefter spartler du over alle ujævnheder - først og fremmest de forsænkede skruehoveder.

Undgå at fylde hullerne til beslagene. Endelig sliber og maler du to-tre gange med slutmalingen - mange tynde lag giver den glatteste overflade til slut.

Vi har ikke forsøgt at efterligne overfladen på de eksisterende låger, men forsøgt at finde en farve, der passede godt til både vægfliser og skabe.

Stegegryden, salatskålen og frituresættet forsvinder ind i de nye skabe. Køkkenet ser bedre ud, og tingene støver ikke til.

1

Skyggelisten fjernes bag skabene. Har du adgang til en multicutter, klarer du det hurtigt og nemt på stedet som her - ellers må du tage skyggelisterne ned, save dem til på mål og sætte dem op igen.

2

Skabene skubbes ind på plads. Den omhyggelige opmåling belønnes nu: Der er nogle få millimeter luft mellem skab og loft, og de nye og de gamle skabsforkanter flugter perfekt.

3

Skabene fikseres i de gamle skabe med en 3,5 x 30 mm skrue i hver side. Bor for, og undersænk skruehovedet.
TIPS: Er loftet glat, kan du lukke af mellem skab og loft med akrylfuge, men det vil ikke være pænt ved listeloftet her.

4

Grebene monteres i de nye låger. Her sætter vi to greb i hver låge, så der er et over hvert af de gamle skabe. De fleste greb gøres fast med tynde maskinskruer, der sættes i fra indersiden. Lågen løftes op, og beslagene føres ned over skruehovederne.

Beslaget trækker lågens overkant nedad, når lågen åbnes.

5

Skruerne spændes let til over beslagene, lågen rettes helt på plads, så der er 2 mm luft til alle sider, og skruerne spændes til. Da fjederen holder lågen åben eller lukket, behøver du ingen magnetlåse eller lignende, skabene er klar til brug.

Materialer

Materialer til et enkelt skab
16 mm mdf-plade:
• 2 vandrette plader (A)
a 33 x 116,8 cm
• 2 sider (B) a 29 x 33 cm
• 1 skillerum (C), 25,8 x 33 cm
• 1 låge (D), 28,6 x 119,6 cm

Desuden:
• 1 sæt klapholdere
(Beslaco 4124-3570)
• 2 greb
• Skruer a 3,5 x 30 mm
• Skruer a 3,5 x 40 mm
• Skruer a 4,5 x 15 mm
• Snedkerlim
• Grundmaling, akrylspartel og
slutmaling til kabinet og låge

Tidsforbrug

En dags tid - plus nogle dages tørretid samlet undervejs i malerarbejdet

Pris

Et skab cirka 500 kroner

Sværhedsgrad

Absolut et enkelt møbel at bygge, forudsat at opmåling og udskæring er præcise

Tegning

Multimedia

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Køkkenskabe