Ny flot stålvask - dækker gamle skjolder

Har din træbordplade fugtskjolder omkring køkkenvasken, kan du montere en ny vask, der dækker skaderne. Se her, hvordan du sætter en ny vask korrekt i, så du undgår skjolder i fremtiden.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 - 12.000 kroner

Så er der sat en ny flot stålvask i bordpladen, der også fremstår ny, fordi den er slebet i bund og mættet med olie.

Intro

I mange køkkener er træbordpladen velholdt med olie. Men rundt om vasken er der grimme skjolder, som ikke er til at få væk. Det skyldes en mangelfuld eller forkert tætning mellem træpladen og vasken. Resultatet er, at vandet løber ind under vaskens kant og trænger ud i træpladen, og så kommer de mørke skjolder.

Hvis du gerne vil beholde bordpladen, er løsningen at montere en ny vask, der er stor nok til at dække skjolderne. Det er det, vi gør her. Inden vi monterer den nye vask, sliber og oliebehandler vi træpladen, så den bliver som ny.

Når du skal montere en vask i en bordplade, er det vigtigt, den lukker tæt rundt i kanten, så du undgår, at der kommer nye skjolder i bordpladen i fremtiden. Du skal ikke bruge silikonefugemasse til at tætne med. Den hærder nemlig op og kan ikke følge med træpladens “bevægelser” ved skiftende luftfugtighed. Brug i stedet sanitetskit. Det hærder aldrig op og er meget nemt at arbejde med.

Vejledning

01
Klargøring 2 Trin

Hvis du skal udskifte en vask til en ny, der kan dække skjolder på den gamle bordplade, skal du sørge for at vælge en, der er stor nok til at dække.

Inden du går i gang, skal du lukke for vandet. Som regel vil der sidde en stophane under vasken tæt på blandingsbatteriet.

Her skulle opvaskemaskinen ved siden af vasken også fjernes for at kunne arbejde ordentligt. Nu kan du fjerne vasken. Hvis den sidder fast, kan du evt. banke nedefra med en hammer. Du kan også bruge et gammelt stemmejern til at løsne den med rundt i kanten.

1

Fjern blandingsbatteri og den gamle vask. Forinden skal du huske at lukke for vandet. Luk også for ventiler, og demonter rørene til blandingsbatteriet. Vent med at afmontere blandingsbatteriet, til du har fjernet vasken.

2

Rens kanten helt ren for rester af tætningsmateriale. Brug en spartel eller et stemmejern. Bordpladen skal være helt plan, så den nye vask kan lægges med bunden i vejret med fuld kontakt til bordpladen, så du kan måle nøjagtigt op.

02
Skær hul til vasken 5 Trin

Du skal først måle hullet til vasken op. Vær grundig - det må endelig ikke være for stort, for så er bordpladen ødelagt. Når du skal måle op, lægger du den nye vask med bunden i vejret over det gamle hul og markerer vaskens omkreds med malertape. Nu måler du, hvor bred vaskens kant er, så du kan tegne en ny streg inden for malertapen, så vasken kan gå ned i hullet, mens kanten af vasken hviler på bordpladen.

Når du skal skære hullet ud til vasken, skal du bruge en stiksav med en “frisk” klinge. Det kan være nødvendigt med en ekstra lang klinge, hvis den skal nå igennem toppen af køkkenskabene også.

1

Læg vasken over hullet med bunden i vejret, og sæt tape omkring den. Ret den først ind, så den dækker over skjolderne i bordpladen, og mål ud til kanten i begge sider, når den ligger lige. Kom så tape på pladen hele vejen rundt om vasken.

2

Fjern vasken, og tjek, at placeringen er okay. Mål, hvor meget hullet i pladen skal være mindre end vaskens ydermål. Sæt målet af fra tapen, og tegn en streg hele vejen rundt til at save efter.

3

Skær et spor med en hobbykniv 1-2 mm uden for stregen hele vejen rundt. Så undgår du, at træet flosser. Det risikerer du, hvis du saver direkte i stregen.

4

Skær nu med stiksav hele vejen rundt. Bor først et hul i hvert hjørne lige inden for stregen på min. 8 mm, så du kan komme til at save. Pas på, du ikke støder på beslag på undersiden.

5

Marker spændebeslagenes placering. De vil ofte støde på, når du prøver at sætte den nye vask i hullet. Stem ud til beslagene med et stemmejern, hvis det er nødvendigt.

03
Bordpladen ordnes 3 Trin

1

Nu er det smart at ordne bordpladen. Her trænger den til at blive slebet helt i bund. Det gøres nemmest med en excentersliber eller en rystepudser. Er der hak i pladen, kan du starte med korn 60. Slut af med korn 180.

2

Brug slibepapir på forkanten. Slib også listen mod væggen og helt ud i hjørnerne af bordpladen. Når du er færdig, rengøres pladen for slibestøv.

3

Mæt bordpladen med olie, især rundt i kanten, da endetræ suger ekstra meget. Hæld olie på pladen, og arbejd det godt ned i overf aden med en grydesvamp. Lad pladen suge olie til sig en halv times tid. Fjern det overskydende med en tør klud.

04
Vasken monteres 4 Trin

Hvis du som her olierer din bordplade, når du alligevel skifter vasken, behøver du ikke at vente på, at olien skal trænge ind i træet. Du kan sagtens montere vasken, lige efter at du har givet olie.

Nu skal vasken igen vendes på hovedet, så du kan montere bundventil, rør og blandingsbatteri. Afløbsrørene skal fastgøres til vasken, så de blot skal tilsluttes, når vasken er på plads i bordpladen.

Vasken monteres med sanitetskit, der skal sidde i en ordentlig pølse hele vejen rundt i kanten, så der ikke kan trænge vand ind under. Når vasken er sat i, kan du tilslutte rørene og tilslutte vandet.

1

Monter bundventil og rør på vasken. Læg den med bunden i vejret, så du kan komme til. Monter også blandingsbatteriet.

2

Tryk en pølse sanitetskit fast hele vejen rundt i kanten af vasken. Rul sanitetskittet mellem håndfladerne, så det bliver nemt at forme. Brug hellere for meget end for lidt.

3

Pres vasken ned i hullet. Spænd den fast til bordpladen ved at stramme beslagene. Bliv ved med at spænde, til vasken er helt nede ved pladen.

4

Fjern overskydende sanitetskit. Brug en plasticskraber, så du ikke ridser bordpladen. Bagefter monterer du blandingsbatteriets slanger til vandrørene og forbinder af øbet til vandlåsen.

Materialer

• Stålvask (her fra Blanco)
• Blandingsbatteri
• Sanitetskit
• Bordpladeolie

Tidsforbrug

Cirka 1 dag

Pris

Fra 2000 til 12.000 kroner, alt efter hvilken vask du vælger

Sværhedsgrad

Pas på, at du ikke laver et for stort hul til vasken. Ellers er det en relativt nem opgave.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenvask