Skift køkkenvasken på en weekend

Er køkkenvasken grim eller bare for lille? Er bordpladen ødelagt af vandsprøjt? Så er det måske på tide at skifte vasken og friske bordpladen op. Med lidt planlægning kan jobbet sagtens klares på en weekend.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.500 kroner

Intro

Med en ny køkkenvask – og måske også en ny overfladebehandling af bordpladen – kan du få store forandringer i køkkenet på kort tid. Før du fjerner den gamle vask, skal du kigge på afløb og vandrør. Noter dimensioner på koblinger og rør, og mål op til den nye vask. Tag også gerne et par fotos af den gamle vask med, når du går på indkøb. Det kan være en stor hjælp. Hjemme igen gælder det om at finde ud af, hvordan du får lukket for vandet.

Sidder der en kuglehane (også kaldet en Ballofix-ventil) på vandtilførslen, er der ingen problemer. Hvis kuglehanen er groet fast, eller hvis der slet ingen er, må du ikke selv arbejde med rør og afløb og er derfor nødt til at have fat i en vvs’er til den del af arbejdet. Vasken klarer du selv.

Vejledning

01
Afmonter vasken 5 Trin

1

Start med at lukke for tilførsel af vand på kuglehanen (Ballofix’en). Er opvaskemaskinen koblet på samme rør, så sørg for også at afbryde den.

TIPS: Hav en balje inde i skabet, inden du begynder at løsne rørene.

2

Bundsien i den gamle vask er som regel skruet fast med en skrue ovenfra. Den løsnes med en skrue trækker.

3

Vær forsigtig, når du løsner vandrøret, så du ikke ved en fejl får ødelagt det eller får løsnet den forkerte kobling. Hold godt fast på værktøjet, og brug den ene skiftenøgle til at løsne med og den anden til at holde imod med.

4

Beslagene, der holder vasken fast til bordpladen, løsnes. Det er nok at skrue et par omgange på skruerne, så du kan vrikke beslaget fri.

5

Køkkenvasken kan nu løftes fri. Igen kan du forvente, at der drypper lidt vand, så hold spand og klud klar. Tips: Kanterne på en køkkenvask kan være meget skarpe, så vær forsigtig, eller - endnu bedre - brug arbejdshandsker.

02
Sav hul til vasken 6 Trin

1

Kig bordpladen godt efter. Er der større fugtskader, kan du være nødt til at skifte hele pladen. Men ofte kan du nøjes med at montere en vask, der dækker et større område end den gamle. Så kan du save de skadede områder væk.

2

Ligner den nye vask ikke den gamle? Her har den nye vask runde kanter, det havde den gamle ikke, og det er det første, du skal tage højde for. Ellers er det svært at finde ud af, hvor meget der skal saves af bordpladen i den anden ende.

3

Sav ud i pladen, så den nye vask dækker de skarpe hjørner fra den gamle vask. Her stod der en opvaskemaskine i skabet ved siden af, så vi kunne ikke bare save løs. I stedet måtte vi save lidt ad gangen, indtil vasken dækkede helt.

4

Nu skal der mærkes op til den nye vask. Vend vasken på hovedet, så den vender med afløbsbakken til den rigtige side, og mærk op hele vejen rundt med en blyant. Tryk ikke for hårdt - du skal kun lige kunne se stregen.

5

Sæt malertape op, så den følger den indvendige side af din opmærkning. Mål 10-15 mm ind fra stregen, der markerer vaskens omrids, og mærk af hele vejen rundt oven på tapen. Det er denne opmærkning, du skal save efter.

På tape kan du nemt se stregen, og du undgår samtidig, at træet flosser under savning.

6

Sav præcist efter den inderste streg - så får vasken en 10-15 mm bred kant at hvile på. Tjek herefter, om vasken sidder, som den skal, eller om der skal finjusteres

VIGTIGT! Pas på, at du ikke ved en fejl saver ned i beslag eller hængsler i køkkenskabet.

03
Gør bordpladen klar 2 Trin

Er din bordplade i tiptop-stand, kan du holde tidligt fri. Men har den brug for at blive frisket op, skal du gøre det nu - inden den nye vask monteres. Det er faktisk den mest tidkrævende del af arbejdet, for slibearbejde tager tid.

Er pladen meget slidt, kan du begynde med slibepapir i korn 80 og derefter i korn 120 og 180, til træet er glat og fint.

Når slibearbejdet er færdigt, skal pladen beskyttes mod snavs og vand. Her kan du vælge at sæbebehandle, lakere eller - som vi gør her - at oliere.

1

Bordpladen skal slibes, inden den nye vask monteres. Har pladen tidligere været lakeret, kan du med fordel bruge et skrabejern til at fjerne den gamle lak. Prøver du at slibe den væk, vil lakken hurtigt “brænde fast” i slibepapiret.

2

Den nyslebne plade beskyttes. Vi vælger at bruge køkkenbordsolie. Fordel olien i et jævnt, dækkende lag, og lad den trænge ind i 20-30 min. Tør overskydende olie af med en klud, og poler grundigt med en hvid polerpad.

04
Monter vasken 3 Trin

1

Monter en tætningsliste hele vejen rundt langs undersiden af vaskens kant. Tætningslisten, der er selvklæbende, forhindrer vandet i at trænge ind under vasken og ødelægge bordpladen.

2

Monter de beslag, der skal klemme vasken fast til bordpladen. Bøj dem lidt bagover, så de ikke er i vejen, når du skal lægge vasken på plads i hullet.

3

Læg vasken på plads, så den hviler jævnt på kanten hele vejen rundt, og så vaskens forkant flugter med forkanten af bordet. Herefter skal du en tur ned under vasken for at spænde beslagene, så vasken og bordpladen får en helt tæt samling.

05
Monter rør og afløb 5 Trin

Nu er vasken på plads, og det volder som regel sjældent de store problemer. Og det gør det næste, du skal i gang med - nemlig tilspænding ved vasken og tilslutning af vandrør - heller ikke. Men tag dig god tid, så du sikrer, at alt er spændt ordentligt til. For når først afløbsrøret er koblet til, kan det være meget svært at komme til at spænde samlingerne efter.

Kan du genbruge det gamle afløb, er den sidste del af arbejdet hurtigt overstået. Men kræver den nye vask, at der også skal monteres nye afløbsrør og vandlås, skal du også her forberede dig på lidt “pillearbejde”. Tag dig tid - så du er sikker på, at alle samlinger bliver tætte.

1

Skal blandingsbatteriet udskiftes, er det tid til at montere det nye batteri nu. Rørene skrues i batteriet og kobles til vandtilførslen. Kobberrør, som du selv skal bøje, er standard, men du kan også vælge at montere armerede flexslanger som her.

2

Bundventilen i vasken skrues fast. Hvis det som her er en ganske stor skrue - og har du ikke en skruetrækker med så stor en kærv - kan du også bruge en mønt til at skrue med.

3

Alle beslag og koblinger skrues nu fast. De kan nemlig være svære at komme til, når først afløbet er monteret. Brug gerne pakgarn til koblingerne, så de bliver helt tætte. Rengør koblingernes gevind, inden du sætter pakgarnet på.

4

Passer den gamle vandlås? Ellers må du købe en ny, for der følger ikke en med vasken. Der findes mange muligheder, og måske kan du finde noget, der passer. Men ofte er du nødt til at skræddersy noget, der passer præcis til dit skab.

5

Hav tålmodighed, når af øbet skal monteres. Der skal sikkert justeres, drejes og vrikkes lidt, før det hele passer. Tænk i øvrigt også over, hvad du normalt plejer at opbevare i skabet, måske kan du dreje rørene, så der bliver bedre plads.

Tidsforbrug

1 weekend

Pris

Den viste vask, vandhane og vandlås er indkøbt for 1500 kroner

Sværhedsgrad

Montering af en ny køkkenvask er et overskueligt weekendprojekt. Er alle materialerne i hus på forhånd, har du endda også tid til at friske bordpladen op.

Tips & Tricks

Samling med silikone

Især når det gælder træbordplader, er det vigtigt, at samlingen mellem bordplade og vask bliver helt tæt. For trænger der bare en lille smule vand ind under vasken, bliver din bordplade efterhånden skadet af fugt.

Tætningen kan klares på flere forskellige måder. Du kan - som vi gør her - bruge et tætningsbånd. Det følger med nogle køkkenvaske. Og på nogle af dem er det endda allerede klæbet på. Du kan også bruge klar silikone eller sanitetskit, som lægges i en pølse rundt langs vaskens kant, hvorefter vasken trykkes fast.

Begge metoder er udmærkede, og som tommerfingerregel anbefaler vi, at du vælger den løsning, som fabrikanten angiver.

Læg en pølse af sanitetssilikone eller - som her - klar silikone hele vejen rundt langs med vaskens kant. Brug hellere for meget end for lidt - det er nemt at tørre overskydende materiale væk.

Når vasken spændes fast i hullet, presses noget af silikonen ud under kanten. Det fjernes med det samme med en fugepind, der har stået i vand i cirka 10 minutter.

Sådan monterer du et blandingsbatteri med kobberrør

Som udgangspunkt leveres nye blandingsbatterier med tilslutningsrør af blødt kobber med en kromatiseret overflade. Rørene går lodret ned, men er dine vandrør placeret en anelse forskudt, kan du sagtens forme rørene, så de passer.

Sidder vandrørene meget forskudt i forhold til kobberrørene, kan du i stedet bruge armerede slanger, de er meget mere fleksible.

Kobberrørene leveres med rør i standardlængde. Dem skal du selv skære til.

En lille rørskærer laver fine snit uden flosser og skarpe kanter. Du kan også bruge en nedstryger, men så må du bagefter file de skarpe kanter bort.

Rørene formes i bløde bøjninger, til de rammer tilslutningsstedet. Brug hænderne - ikke værktøj. Bøjningerne må ikke være skarpere end vist.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenvask