Sådan planlægger du dit nye køkken

Montering af nyt køkken hører til i den dyre afdeling. Så det betaler sig at planlægge arbejde og indretning grundigt. Her får du overblik over, hvad du skal tænke på, inden du går i gang!

Dit nye køkken skal være lækkert, flot og et naturligt samlingspunkt for familien. Men det skal også være en effektiv arbejdsplads, hvor madlavningen kan foregå let og ubesværet.

Før du går i gang med projekt “Nyt køkken”, skal du have styr på nogle ting.

De vigtigste er:

  • Hvad vil du med køkkenet? Skal det indgå som en del af stuen, så familien bruger det som samlingspunkt? Skal det bruges af flere på samme tid? Og hvis I lever af takeaway og færdigretter – hvorfor så investere i et nyt køkken? Hvorfor ikke nøjes med en mikrobølgeovn og et køleskab med ismaskine?
  • Skal hele familien deltage? Er der kun én, som laver mad, er det naturligvis den, køkkenet skal indrettes efter. Men skal flere deltage, skal der også tages hensyn til dem. Tænk over en arbejdsplads til børnene, hvor de kan nå. Noget at stå på er et must, hvis der ikke er plads til et lavere arbejdsbord.
  • Hvor mange penge har du til projektet? Kan du benytte de bestående el-, vand- og afløbsinstallationer? Beholder du de hårde hvidevarer? Læg et endeligt budget, når du ved, hvordan køkkenet skal indrettes, og læg så 15-20 % oveni til uforudsete udgifter.

De 5 køkkenzoner

Når du skal planlægge dit nye køkken, kan det være smart at dele det i zoner. Det sikrer den bedst mulige indretning – og at du får tænkt alle detaljer med, så arbejdet i det daglige bliver nemt og effektivt.

De 5 køkkenzoner

1. Opbevaringszonen
Opbevaring af køkkenmaskiner og service, som benyttes sjældent. Placeres yderst/ længst væk fra øvrige zoner.
2. Madzonen
Her placeres køleskab, fryser samt udtræksskabe til opbevaring af konserves, mel, gryn m.m. Det hele skal være let tilgængeligt under madlavningen.
3. Tilberedningszonen
Her hakkes, snittes, røres osv., før maden skal i køleskabet, i ovnen eller på komfuret. Det er også her, affaldsposen befinder sig – ved siden af vasken, modsat opvaskemaskinen. Så kan vasken og affaldssystemet benyttes samtidig. Tilberedningszonen bør placeres til højre for rengøringszonen (for højrehåndede). Det er også her, du opbevarer de redskaber, skåle m.m., som du bruger mest.
4. Rengøringszonen
Her gøres grøntsager i stand, og gryder, glas og service gøres klar til en tur i opvaskemaskinen. Placér opvaskemaskinen til venstre for vasken, så du kan smide madaffald ud og herefter sætte tallerkener mv. i maskinen.
5. Kogezonen
Består oftest af en kogeplade og en separat ovn. Kogezonen skal helst være lige op til tilberedningszonen, og det er her, du opbevarer de gryder, pander, ovnfaste fade osv., som anvendes hyppigst. Ovnen kan godt være lidt længere væk, da den som regel ikke benyttes lige så tit som kogepladen.

Hvordan skal dit køkken indrettes?

Køkkener kan se vidt forskellige ud. Nogle vil for alt i verden undgå overskabe, andre synes, det er pænt, hvis køkkenet ligner en garderobeskabsvæg, når det ikke bruges. Men som udgangspunkt opererer køkkenfirmaerne med fire typer køkkener, når de skal tegne forslag til kunderne. Hvilken type der passer til jeres hus, afhænger helt af forholdene. ”Arbejdstrekanten”, reglen om, at den samlede rute fra køleskab til vask til komfur og tilbage til køleskabet skal være mellem 3,5 og 5 meter, er god nok, men ikke altid anvendelig. Især ikke hvis køkkenet bygges på én lang linje med alt ved siden af hinanden.

Det lige køkken
Ser meget smart ud, men det kræver mange skridt, da alle arbejdspladser er placeret på samme side. For at et lige køkken skal fungere rigtig godt, skal der helst være 4-5 meter bordplads.

Køkkenø
Er den oplagte indretning, hvis I ofte er flere i køkkenet, da der er mulighed for arbejds-, sidde- og ståpladser på flere sider. Det kan dog gå ud over arbejdstrekanten, hvis øen indeholder flere funktioner. Øen er et oplagt sted at placere vasken, da den ofte indgår i forberedelserne, mens kogepladen måske ikke hører så meget hjemme her, fordi stegning kan sprøjte på gæsterne og børnenes lektier.

Vinkelkøkken
En god mulighed i et smalt køkken, da der både skabes åbenhed og luft. I større rum giver det mulighed for etablering af kogeø eller spiseplads, og flere kan arbejde samtidig.

Hesteskokøkken
Giver både meget bordplads og skabsplads. Hjørnerne kan udnyttes med dybe skabe, der har karruseller eller andet udtræk. Vask og kogeplade skal helst placeres cirka midt på hver side.

Vigtige detaljer

Udsugning
Emhætte eller emfang? Den traditionelle emhætte, som hænger over komfuret, er billig, men kan være et problem, fordi du kan slå hovedet ind i den, når du lige skal kigge i gryderne. Overvej i stedet et af de trekantede emfang, som ikke fylder ud i rummet, men er meget effektive. Alternativt kan du få emfang, som sidder oppe i loftet. Det kræver dog et nedsænket loft, så der er plads til afgangsrør og motor.

Affaldssortering
De fleste har affaldsposen placeret under vasken, og det er ikke specielt smart, hvis man er flere i køkkenet. Placér affaldsskabet til højre for vasken; så kan andre komme til at trække skuffen ud, selvom der arbejdes ved vasken. Det er især smart, når man skal sortere sit affald – og heldigvis findes der smarte skuffesystemer med plads til op til fire spande.

Flyt støjen ud
Tjek støjniveauet, når du køber emfang. Et støjniveau på 32 til maks. 54 dB er acceptabelt. Men husk, at en stigning på blot 3 dB er det samme som en fordobling af støjniveauet. En almindelig samtale ligger på 60 dB. Hvis du har muligheden, så placér gerne sugemotoren uden for køkkenet, fx på loftet eller på husets yderside.

Lys i køkkenet

I mange hjem er køkkenet et centralt rum - et samlingssted, hvor hele familien mødes. Her laves ikke bare mad flere gange om dagen, der laves måske også lektier, bliver surfet på computer, spillet spil, hyggesnakket osv. De mange forskellige funktioner giver et blandet lysbehov.

Rummet skal have et godt grundlys - igen er spots i loftet en god idé. Husk, at de ikke behøver at blive placeret med lige stor afstand imellem sig, men skal sidde der, hvor behovet er.

Et godt arbejdslys er et must, så du kan se, hvad du står og laver. Det kan du fx få med lyspaneler monteret under overskabe. Det kan også være et par pendler med lukkede lampeskærme, der retter lyset ned, hvor du typisk står og arbejder, fx ved vasken eller bordpladen.

TYPISK FEJL
Du har dårligt arbejdslys, så du ikke kan se, hvad du arbejder med, fordi du har spots i loftet, der er placeret, så du kommer til at skygge for dig selv.

Lys i køkkenet

Planlægning og budget

Der er meget, du kan gøre selv, når du skal lave nyt køkken. Men der er også ting, du må have håndværkere til. Vand, afløb, el og varme må du ikke røre ret meget ved selv. Heller ikke selv om du har set, hvordan man gør. Det er derfor vigtigt at finde ud af meget tidligt, hvordan køkkenet skal fungere, og hvilke installationer der skal stå hvor. Så kan du spørge de relevante håndværkere om pris (spørg altid to af hver, så du kan sammenligne), og husk at få et skriftligt tilbud. Når du ved, hvad der skal laves, skal du have styr på i hvilken rækkefølge. Det er fx ikke så smart, at elektrikeren kommer, efter at du har pudset væggene, og vvs’eren skal helst føre nye afløb, mens gulvet er brækket op. Ikke når det nye gulv er lagt.

Loft

Skal loftet pudses?
Hvis du river en væg ned, i et ældre skal loftet pudses, men selv om du beholder køkkenet, som det er, vil det være en god idé at skrabe evt. løs puds og maling af nu. Du behøver ikke at vaske loftet, giv det i stedet en gang spærregrunder, og mal det så.
Hvis loftet er hullet og revnet, skal det selvfølgelig spartles og slibes, og så kan det være en god idé at give det glasfilt, inden du maler.

Vægge

Puds eller fliser? Eller begge dele?
Væggene skal under alle omstændigheder renses ned og rettes op, så underlaget er ensartet og plant. Det er en dårlig idé at sætte fliser op på en ujævn væg i den tro, at det kan man rette med lidt ekstra fliseklæber. Og skal der glasfilt på, er der ingen vej uden om at pudse først.

Vand og varme

Vvs-arbejde skal altid udføres af fagfolk.
Så når du planlægger, hvordan dit nye køkken skal se ud, skal du bl.a. overveje, om vasken skal blive, hvor den er, og om en evt. opvaskemaskine kan bruge afløbet fra vasken. Det sparer en del penge til elektriker og vvs’er.
På den anden side er det nu, tingene skal flyttes, mens alt alligevel er hevet ud. Måske skal du også flytte en radiator.

Elektricitet

Den autoriserede elinstallatør kommer du ikke uden om.
Nyt køkken betyder også nye og flere stikkontakter. Dem kan man aldrig få for mange af. Elektrikeren skal til, inden du ordner væggene, så kablerne kan blive trukket hen, hvor stikkontakterne skal være.

Gulv

Hvad gemmer der sig under det gamle køkkengulv?
Et gammelt linoleums- eller vinylgulv dækker som regel over både et lag plader, en masse små søm, spartelmasse og måske allernederst et gammelt bræddegulv.
Det er et stort arbejde at komme ned til brædderne, og du skal ikke regne med, du får nogen til at høvle/slibe gulvet, før alle sømmene er væk. Søm vil nemlig ødelægge maskinerne. Spartelmassen vil du i øvrigt kunne skrabe af med en spade. Husk at skrabe, ikke grave, for ellers ødelægger du gulvet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken